Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Περιοδεία στις πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής ξεκινά ο Macron

Δημοσιεύτηκε στις

Πρόκειται για το 18ο ταξίδι του Macron στην Αφρική από το 2017 στο Σαχέλ

Ο Emmanuel Macron έφθασε στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αφρική, με σταθμούς ταραγμένες πρώην αποικίες της Γαλλίας στην περιοχή του Σαχέλ όπου το αντιγαλλικό αίσθημα αυξάνεται.
Αμέσως μετά την άφιξή του στη Λιμπρεβίλ, ο Macron μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου ο ομόλογός του Αλί Μπονγκό παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του γάλλου προέδρου.
Αύριο Πέμπτη, 2/3/23 ο πρόεδρος της Γαλλίας θα παραστεί σε σύνοδο για την προστασία των δασών στη λεκάνη του ποταμού Κονγκό, παρουσία δώδεκα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την περιοχή.
Πρόκειται για το 18ο ταξίδι του Macron στην Αφρική από το 2017, αλλά για την πρώτη επίσκεψη γάλλου προέδρου στην Γκαμπόν μετά από εκείνη του Nicola Sarkozie το 2010.
Μετά την Γκαμπόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ανγκόλα, το Κονγκό-Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προτού επιστρέψει στο Παρίσι το πρωί της Κυριακής 5/2/23.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τραμπ: Oι πιθανότητες είναι 50-50 να συναφθεί εμπορική συμφωνία με την ΕE

Η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου πλησιάζει, με την απειλή επιβολής δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές να παραμένει στο τραπέζι.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «50-50, ίσως και μικρότερες», παρότι – όπως υποστήριξε – οι Βρυξέλλες «θέλουν πραγματικά να κλείσουν μια συμφωνία». Η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου πλησιάζει, με την απειλή επιβολής δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές να παραμένει στο τραπέζι.

«Εργαζόμαστε εντατικά με την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Σκωτία, όπου θα περάσει λίγες ημέρες παίζοντας γκολφ και πραγματοποιώντας διμερείς συναντήσεις. «Θα έλεγα πως οι πιθανότητες να φτάσουμε σε συμφωνία είναι 50-50, ίσως και χαμηλότερες. Αλλά η ΕΕ έχει αυτή τη στιγμή αρκετές πιθανότητες να υπογράψει μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Χθες, είχε εμφανιστεί πιο αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι οι δύο πλευρές προχωρούν «προς μια πολύ καλή συμφωνία». «Θέλουν πραγματικά να καταλήξουν σε μια συμφωνία», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε επίσης πως μια συμφωνία βρίσκεται «σε απόσταση αναπνοής».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιουλίου ο Τραμπ αιφνιδίασε την ΕΕ απειλώντας με δασμούς 30% σε όλες τις ευρωπαϊκές εισαγωγές από την 1η Αυγούστου. Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με διακυμάνσεις, σε μια προσπάθεια αποφυγής μιας εμπορικής αντιπαράθεσης με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες με άλλους εμπορικούς εταίρους, διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει ήδη το περίγραμμα μιας συμφωνίας με την Κίνα». Αντιπροσωπείες ΗΠΑ και Κίνας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στη Στοκχόλμη για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τόνισε ότι η παράταση που συμφωνήθηκε με το Πεκίνο λήγει στις 12 Αυγούστου.

Ωστόσο, ο Τραμπ εμφανίστηκε πιο επιθετικός απέναντι στον Καναδά, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες με την Οτάβα «μη πραγματικές διαπραγματεύσεις». «Δεν έχουμε πολλές πιθανότητες με τον Καναδά. Πιστεύω ότι θα είναι από τις χώρες που θα πληρώσουν δασμούς», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 35% αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Αυγούστου.

«Δεν έχουμε συμφωνία με τον Καναδά και δεν εστιάζουμε πραγματικά σε αυτό», κατέληξε ο Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αμερικανικό πλήγμα στη Συρία: Νεκρό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησής του στη Συρία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησής του στη Συρία.

Η επιχείρηση αυτή οδήγησε «στον θάνατο ενός ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, του Ντία Ζαουμπάα Μόσλεχ αλ Χαρντάνι και των δύο ενήλικων γιων του» σύμφωνα με την Αμερικανική Διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Τα άτομα αυτά «συνιστούσαν απειλή για τις ΗΠΑ, για τον συνασπισμό, καθώς και για τη νέα συριακή κυβέρνηση» πρόσθεσε. Η Centcom ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή βρίσκονταν επίσης τρεις γυναίκες και τρία παιδιά, που δεν τραυματίστηκαν.

Η Ουάσινγκτον πραγματοποιεί εδώ και χρόνια πλήγματα και επιδρομές στη Συρία για να εμποδίσει την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους. Το ΙΚ κατέλαβε μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ το 2014 και ίδρυσε σε αυτά ένα «χαλιφάτο» που έσπειρε τον τρόμο στην περιοχή, μέχρι τη διάλυσή του το 2019.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πάνω από 120.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στην Ουκρανία

Το BBC (ρωσική υπηρεσία), σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Mediazona – ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις ρωσικές αρχές ως «ξένος πράκτορας» – και με τη βοήθεια ομάδας εθελοντών, ταυτοποίησε, μέσω ανοιχτών πηγών, τα ονόματα 120.343 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το BBC (ρωσική υπηρεσία), σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Mediazona – ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις ρωσικές αρχές ως «ξένος πράκτορας» – και με τη βοήθεια ομάδας εθελοντών, ταυτοποίησε, μέσω ανοιχτών πηγών, τα ονόματα 120.343 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • 27% των νεκρών είναι εθελοντές που υπέγραψαν συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό μετά την έναρξη του πολέμου – σχεδόν ένας στους τρεις. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 14%.

  • Η μέση ηλικία των νεκρών στρατιωτικών στα μέσα του 2025 ήταν τα 39 έτη, ενώ στους πρώτους μήνες της εισβολής σκοτώνονταν κυρίως 21χρονοι συμβασιούχοι στρατιώτες.

Η συλλογή των δεδομένων έγινε από ανακοινώσεις αρχών, αναρτήσεις συγγενών στα κοινωνικά δίκτυα και φωτογραφίες τάφων. Ωστόσο, οι πραγματικοί αριθμοί θεωρούνται πολύ μεγαλύτεροι.

Πόσοι είναι οι πραγματικά νεκροί;

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το BBC εκτιμούν ότι ταυτοποιείται μόλις το 45%-56% των πραγματικών απωλειών. Αν ληφθεί υπόψη αυτή η εκτίμηση, ο πραγματικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί ενδέχεται να κυμαίνεται μεταξύ 185.000 και 267.000.

Η δυσκολία ανάκτησης των σορών από τα πεδία των μαχών – λόγω της απειλής επιθέσεων από ουκρανικά drones – εντείνει το πρόβλημα καταγραφής.

Απώλειες και στις αυτοανακηρυχθείσες «Δημοκρατίες»

Ο συνολικός αριθμός των ρωσικών απωλειών είναι πιθανόν ακόμη μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνει τις απώλειες των δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Από τον Δεκέμβριο του 2022, οι αποσχιστές του Ντονέτσκ έχουν σταματήσει να δημοσιοποιούν στοιχεία, ενώ εκείνοι του Λουγκάνσκ δεν δημοσίευσαν ποτέ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή12 λεπτά πριν

Τραμπ: Oι πιθανότητες είναι 50-50 να συναφθεί εμπορική συμφωνία με την ΕE

Η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Αυγούστου πλησιάζει, με την απειλή επιβολής δασμών 30% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές να παραμένει στο τραπέζι.

Άμυνα18 λεπτά πριν

Διπλωματικό θρίλερ; Σοβαρά ερωτήματα για τη νηοψία πλοίου από το ιταλικό ναυτικό ανοιχτά της Λιβύης και τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας

Νέα και σοβαρά ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την υπόθεση πλοίου που υπέβαλε σε νηοψία το ιταλικό ναυτικό ανοιχτά του Κόλπου...

Διεθνή42 λεπτά πριν

Αμερικανικό πλήγμα στη Συρία: Νεκρό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι σκότωσε ένα στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησής του στη Συρία.

Διεθνή1 ώρα πριν

Πάνω από 120.000 Ρώσοι στρατιώτες νεκροί στην Ουκρανία

Το BBC (ρωσική υπηρεσία), σε συνεργασία με τον ερευνητικό ιστότοπο Mediazona – ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις ρωσικές αρχές...

Διεθνή2 ώρες πριν

Διπλό Χτύπημα για την ΕΕ: Δασμοί 15% και Αδύναμο Δολάριο Γονατίζουν τις Εξαγωγές

Με τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών–Ουάσιγκτον για τους δασμούς να βρίσκονται στην πιο κρίσιμη φάση τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει...

Δημοφιλή