Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 15 Μαρτίου 2023

Παρολίγον θερμή εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από τον Εύξεινο Πόντο – Ο ένας κατηγορεί τον άλλον

Παρολίγον θερμή εμπλοκή ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από τον Εύξεινο Πόντο – Ο ένας κατηγορεί τον άλλον

Διαφορετική ερμηνεία δίνουν οι δύο πλευρές

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε μια διαφορετική περιγραφή του περιστατικού της Τρίτης και ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες είπε ότι η χώρα του θεώρησε το περιστατικό με ένα αμερικανικό drone MQ-9 και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 ως “πρόκληση”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις επιτήρησης στην περιοχή και έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, αν και δεν έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο.

Η Ρωσία είχε βομβαρδίσει δεκάδες οικισμούς κατά μήκος του ανατολικού μετώπου τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με ρουκέτα σε πολιτική υποδομή στη Χερσώνα, η οποία σκότωσε αμάχους, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός την Τετάρτη.

Οι αναφορές για το πεδίο της μάχης δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν και η Ρωσία αρνείται ότι στόχευσε αμάχους.

Το περιστατικό με το drone

Δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πραγματοποίησαν μια, κατά τον αμερικανικό στρατό, απερίσκεπτη αναχαίτιση του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone ενώ βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο. Ανέφερε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έριξαν καύσιμα στο MQ-9 – πιθανώς προσπαθώντας να το τυφλώσουν ή να το καταστρέψουν – και πέταξαν μπροστά του σε μη ασφαλείς ελιγμούς.

Μετά από περίπου 30 έως 40 λεπτά, στις 7:03 π.μ. (0603 GMT), ένα από τα αεροσκάφη συγκρούστηκε με το drone, προκαλώντας την πτώση του, δήλωσε ο αμερικανικός στρατός.

Η Ρωσία δεν έχει ανακτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και το αεροσκάφος πιθανότατα υπέστη ζημιά, ανέφερε το Πεντάγωνο. “Στην πραγματικότητα, αυτή η επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική ενέργεια των Ρώσων παραλίγο να προκαλέσει τη συντριβή και των δύο αεροσκαφών”, δήλωσε ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέιμς Χέκερ, ο οποίος επιβλέπει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι το αεροσκάφος της είχε έρθει σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), το οποίο είπε ότι συνετρίβη μετά από “απότομους ελιγμούς”. Ανέφερε ότι το drone εντοπίστηκε κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή Ανατόλι Αντόνοφ για να συζητήσουν τι συνέβη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Νεντ Πράις. Σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της πρεσβείας νωρίς την Τετάρτη, ο Αντόνοφ είπε ότι το αμερικανικό αεροσκάφος “εσκεμμένα και προκλητικά” κινήθηκε προς το ρωσικό έδαφος με τους αναμεταδότες του κλειστούς. “Η απαράδεκτη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας προκαλεί ανησυχία”, είπε ο Αντόνοφ. “Συλλέγουν πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου για να χτυπήσουν τις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας”.

Η Ελίζαμπεθ Μπρο, ανώτερη συνεργάτης στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον, είπε ότι ήταν ένα “πολύ ευαίσθητο στάδιο σε αυτή τη σύγκρουση, επειδή είναι πραγματικά η πρώτη άμεση επαφή που γνωρίζει το κοινό μεταξύ Δύσης και Ρωσίας”.

Ο πόλεμος στο Μπαχμούτ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι στρατιωτικοί διοικητές ήταν ομόφωνα υπέρ της υπεράσπισης του ανατολικού μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της ερειπωμένης πόλης Μπαχμούτ, η οποία πολιορκείται από τη Ρωσία εδώ και μήνες. “Η κύρια εστίαση ήταν στην… Μπαχμούτ”, είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία σε βίντεο. “Υπήρχε ξεκάθαρη θέση ολόκληρης της διοίκησης: Ενισχύστε αυτόν τον τομέα και καταστρέψτε τους κατακτητές στο μέγιστο”. Ο Ζελένσκι απέλυσε τους κυβερνήτες τριών περιοχών: του Λουχάνσκ στα ανατολικά, της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα στα νότια και του Χμελνίτσκι στα δυτικά. Στην ανακοίνωση δεν έγινε λόγος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται “σε επίθεση” σε ολόκληρο το μέτωπο στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, με μάχες επίσης να μαίνονται γύρω από την Κρεμίννα και άλλες πόλεις βόρεια του Μπαχμούτ.

Η άμυνα του Μπαχμούτ ήταν σημαντική επειδή “καταστρέφεται μεγάλη ποσότητα εχθρικού υλικού… Ένας τεράστιος αριθμός στρατευμάτων σκοτώνεται και από σήμερα μειώνεται η ικανότητα του εχθρού να προχωρήσει”, είπε στην ουκρανική τηλεόραση.

Με τα θύματα να αυξάνονται, οι Ρώσοι νομοθέτες πρότειναν τροποποιήσεις στον νόμο περί ιθαγένειας για να επιτρέψουν την αφαίρεση της αποκτηθείσας υπηκοότητας για προδοσία και την απαξίωση αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν για την επέκταση μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει τις αποστολές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να λήξει αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία. Η Ουκρανία απέρριψε τη ρωσική ώθηση για ανανέωση 60 ημερών, η μισή περίοδος της προηγούμενης ανανέωσης.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube