Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ , Τουρκία 20 Μαρτίου 2023

Οι Τούρκοι αντιδρούν για την πώληση από τις ΗΠΑ των αμφιβίων οχημάτων AAV-7 – Τι λένε τουρκικά ΜΜΕ

Οι Τούρκοι αντιδρούν για την πώληση από τις ΗΠΑ των αμφιβίων οχημάτων  AAV-7 – Τι λένε τουρκικά ΜΜΕ

U.S. Marine Corps photo by Gunnery Sgt. Robert Durham

Τουρκικά ΜΜΕ: Οι Έλληνες θα μεταφέρουν τα αμφίβια άρματα μάχης AAV-7 σε νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα

Την ενόχληση της Τουρκίας προκάλεσε η έγκριση από το Κογκρέσο της πιθανής πώλησης αμφίβιων επιθετικών οχημάτων στην Ελλάδα, με τουρκικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι “οι Έλληνες θα τα πάνε στα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα”.

Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συνθήκες με αυτή την κίνηση. “Η κυβέρνηση της Αθήνας δείχνει αποφασισμένη να τα χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο παρά τους αντίθετους όρους των συνθηκών”, σημειώνει. 

Στο ίδιο ρεπορτάζ, αναφέρεται πως “αν και το τελευταίο διάστημα έγιναν βήματα ομαλοποίησης, η Ελλάδα και πάλι αγνόησε το διεθνές δίκαιο. Επιτάχυνε τα εξοπλιστικά προγράμματα στο Αιγαίο. Το Κογκρέσο ενέκρινε το περσινό αίτημα της Αθήνας για την αγορά επιθετικών αμφίβιων οχημάτων”. 

Και συνεχίζει: “Η Αθήνα σχεδιάζει να μεταφέρει αυτά τα επιθετικά οχήματα  στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το γεγονός αυξάνει την ένταση με την Τουρκία και παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου”. 

Σημειώνεται πως η πιθανή πώληση θα γίνει μέσω του αμερικανικού προγράμματος Ξένης Στρατιωτικής Πώλησης (FMS), με το κόστος της σύμβασης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 268 εκατομμύρια δολάρια. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια ειδοποίησε το Κογκρέσο για αυτή τη πιθανή πώληση, παραδίδοντας την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Στην ανακοίνωση του την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένας κρίσιμο ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο που παίζει σημαντικό ρόλο για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube