Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 17 Μαρτίου 2023

Ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Κάιρο – Η πρώτη επίσκεψη μετά από 11 χρόνια

Ο Τσαβούσογλου μεταβαίνει στο Κάιρο – Η πρώτη επίσκεψη μετά από 11 χρόνια

Φωτογραφία από την επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ στην Άγκυρα

Προσπάθειες της Άγκυρας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των αιγυπτιοτουρκικών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στην Αίγυπτο. Απαντώντας στην επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του Σούκρι τον περασμένο μήνα, ο Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί τη χώρα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο στις 18 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του, Semih Şükri. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου, προβλέπεται ότι στη συνάντηση με τους Τσαβούσογλου και Σούκρι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου σε όλες τις πτυχές και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης με την Αίγυπτο, αυτή η επαφή θα είναι η δεύτερη υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα.
Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου θα είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που θα επισκεφθεί την Αίγυπτο από την Τουρκία μετά από 11 χρόνια.

Στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο, αυτή η επαφή θα είναι η δεύτερη υπουργική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα.

Μετά τους σεισμούς με επίκεντρο το Μαράς, ο υπουργός Σούκρι επισκέφθηκε την Τουρκία στις 27 Φεβρουαρίου για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια του και συναντήθηκε με τον υπουργό Τσαβούσογλου. Η Αίγυπτος έστειλε επίσης ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία για τα θύματα του σεισμού.

Το πιο περίεργο στην επίσκεψη είναι αν τα μέρη θα ανεβάσουν ξανά τις σχέσεις τους σε επίπεδο πρεσβευτών.

Οι σχέσεις Άγκυρας-Κάιρου περιορίστηκαν στο επίπεδο του επιτετραμμένου μετά το πραξικόπημα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στην Αίγυπτο το 2013.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube