Τουρκία 14 Μαρτίου 2023

Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ ψάχνουν να βρουν σκάνδαλο για να χτυπήσουν τον Κιλιτσντάρογλου – Τελευταία επιλογή το ότι είναι αλεβίτης

Ο Ερντογάν και το ΑΚΡ ψάχνουν να βρουν σκάνδαλο για να χτυπήσουν τον Κιλιτσντάρογλου – Τελευταία επιλογή το ότι είναι αλεβίτης

Σύμφωνα με μέλη του AK Party, η άνεση που αντικατοπτρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν στις κλειστές συναντήσεις του προέρχεται από το γεγονός ότι ο αντίπαλός του είναι ο Κιλιτσντάρογλου, αλλά αυτό μπορεί να μην κρατήσει πολύ. Η φωτογραφία είναι από τις επαφές του Ερντογάν με σεισμοπαθείς στην Αντιόχεια  στις 12 Μαρτίου. Από αριστερά προς τα δεξιά: ο αρχηγός του MHP Bahçeli, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Akar, ο Erdoğan, ο βουλευτής του AK Party Yayman, ο υπουργός Εσωτερικών Soylu και ο Banak Koca, που έχασε 11 μέλη της οικογένειάς του στον σεισμό. (Φωτογραφία: Προεδρία)

Οι αντιφάσεις του ΑΚΡ για τον Κιλιτσντάρογλου

Γράφει ο Murat Yetkin

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Κάποιες από τις πληροφορίες που ελήφθησαν χθες το βράδυ έδωσαν μια σημαντική μαρτυρία για την περίοδο που ήταν δημόσιος υπάλληλος ο αρχηγός του CHP Kemal Kılıçdaroğlu. Θα το παρουσιάσω εν συντομία, αλλά πρώτα μια νέα παρασκηνιακή πληροφορία. Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες αναφέρουν ότι τον βλέπουν σε «εκπληκτική άνεση». Αυτή η άνεση που παρατηρείται στις κλειστές συνεδριάσεις δεν είναι σε αρμονία με την εικόνα της Λαϊκής Συμμαχίας, που αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπήσεις, με τη θλίψη και τον θυμό που αντανακλάται στο πρόσωπό του κατά τις επισκέψεις του στη σεισμογενή ζώνη και τα ανήσυχα βλέμματα στις φωτογραφίες της συνέντευξης .

Σύμφωνα με μια μαρτυρία, φαίνεται ότι είναι «σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές και σαν να περίμενε μια σημαντική εξέλιξη για να τον διευκολύνει μέχρι την ημέρα των εκλογών». Σύμφωνα με μια άποψη, «Ίσως του δίνουν μόνο καλά νέα, όπως η ροζ εφημερίδα που έδιναν στον Ροκφέλερ».

Σύμφωνα με πηγή της διοίκησης του AKP, δύο είναι οι λόγοι για την κατάσταση άνεσης του Ερντογάν. Ο δεύτερος, παρά την καταστροφή του σεισμού, όπου οι απώλειες ζωών ανήλθαν σε 48.448 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το επίπεδο εκτίμησης του Ερντογάν αυξήθηκε στις έρευνες που είχαν κάνει. «Όχι στο κόμμα όμως», είπε η πηγή μου. «Θα πάρουμε την Προεδρία, αλλά μάλλον δεν θα πάρουμε την Εθνοσυνέλευση». Ο πρώτος λόγος που ο Ερντογάν πίστευε ότι θα επανεκλεγεί ήταν ότι, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Κόμματος AKΡ, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης ήταν ο Kemal Kılıçdaroğlu. Έτσι, πιστεύουν ότι ο αντίπαλος του Ερντογάν δεν είναι πλέον πιθανό να προσελκύει ψήφους από τη βάση του AK Party.

Ο Ερντογάν είναι άνετος επειδή περιμένει κάποιον φάκελο με στοιχία σκανδάλου που αφορούν τον Κιλιτσντάρογλου;

Ωστόσο, αυτή η άνεση μπορεί να μην διαρκέσει πολύ.

Ρώτησα την πηγή μου, την οποία μόλις ανέφερα, αν θα ήταν ξανά υποψήφιος για βουλευτής. «Δεν θα το κάνω» είπε. «Δεν μπορώ να βάλω το κεφάλι μου στη γκιλοτίνα σε αυτό το περιβάλλον. Αλλά αν ο Πρόεδρός μας θέλει να το θέσω, είναι διαφορετικό, τότε με χαρά». Γιατί τότε σημαίνει ότι θα προταθεί σε περιφέρεια που σίγουρα θα εκλεγεί.

Μια άλλη πηγή μου έδειξε διαφορετική οπτική γωνία: Αναζητούνται στοιχεία που θα ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν την υποψηφιότητα Kılıçdaroğlu. Οικονομικό σκάνδαλο. Μια κεκαλυμένη ιστορία διαφθοράς. Διαφορετικά, είτε τα Trolls του AKΡ θα αρχίσουν να διαδίδουν ότι ανέβαινε ανάποδα στην κυλιόμενη σκάλα, είτε ότι είπε ότι η Μερσίνα ανήκει σε άλλη περιφέρεια, είτε ότι ήπιε ρακί. Τελευταίο επιχείρημα στη “φαρέτρα” τους, το γεγονός ότι είναι Αλεβίτης, το οποίον όμως θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Το ΑΚΡ βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερα από 20 χρόνια. Αστυνομία, MIT και τα Οικονομικά της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ερντογάν. Τα τελευταία 13 χρόνια από αυτά τα 20 χρόνια, ο Kılıçdaroğlu είναι ο επικεφαλής του CHP. Παρόλο που δεν έχουν βρει φάκελο σκανδάλου για τον Kılıçdaroğlu, ο οποίος ζει ακόμα στο σπίτι του, που είναι σπίτι ενός μεσαίου δημοσίου υπαλλήλου, και παρόλο που δεν έχουν βρει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ότι είχε εμπλακεί σε χρηματικά ζητήματα, θα μπορούσε ο Ερντογάν να περιμένει να βρει τέτοια στοιχεία και να τον “ανατινάξει” τις τελευταίες 60 ημέρες;
Η άνεση προέρχεται από την προσδοκία ενός τέτοιου στοιχείου;

Η περίοδος που ο Kılıçdaroğlu ήταν δημόσιος υπάλληλος

Φυσικά, τόσο η Προεδρία όσο και το Αρχηγείο του ΑΚΡ, μόλις είδαν τις τελευταίες ημέρες ότιι ο άνεμος άρχισε να φυσά αντίθετα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν στοιχεία εις βάρος όχι μόνο του CHP, αλλά και των άλλων κομμάτων του Εθνικού Μετώπου.Όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Όταν αρχίσει ο πόλεμος των φακέλων, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο μακριά θα φτάσει το τέλος και ποιον θα αγγίξει.

Ο Ερντογάν έχει συχνά ισχυριστεί ότι ο Kılıçdaroğlu ήταν το πρόσωπο που χρεοκόπησε το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (SSK, τώρα SGK). Κάποιες πληροφορίες που ελήφθησαν χθες το βράδυ δίνουν μια σημαντική μαρτυρία για τις ημέρες του Kılıçdaroğlu στο SSK.

Το έτος είναι 1994 ο Burhan Özfatura κερδίζει ξανά τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης ως υποψήφιος για το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας. Βλέπει ότι ο δήμος έχει 5 χρόνια συσσωρευμένο χρέος στο SSK .

Ο Özfatura πηγαίνει στον Γενικό Διευθυντή SSK, που ήταν ο Kılıçdaroğlu. Η Özfatura γνωρίζει τον Kılıçdaroğlu από το Συμβούλιο Φορολογικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών. Ο Özfatura ήταν ανώτερος του Kılıçdaroğlu. Είναι αυτός που σύστησε αυτόν τον γραφειοκράτη «που δεν λέει να ξεκουραστεί, που εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα» στον πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ. Ο Özfatura ήταν ένας από αυτούς που πρότειναν στον Οζάλ να φέρει ως επικεφαλής του SSK τον Kılıçdaroğlu, ο οποίος οδήγησε τον οργανισμό σε πτώχευση.

«Η πιο δύσκολη επιλογή του Ερντογάν»

Ο Özfatura πηγαίνει στον Kılıçdaroğlu και με την άνεση αυτής της μεταξύ τους σχέσης του λέει: «Παρακαλώ να διαγράψεις τους τόκους τους χρέους του δήμου Σμύρνης στον Οργανισμό. Άλλωστε μου έχεις υποχρέωση.»
«Αν μου πεις να πεθνάνω για χάρη σου θα το κάνω, αλλά εγώ πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα του Οργανισμού SSK», λέει ο Kılıçdaroğlu. «Δεν θα δεχόσουν κι εσύ κάτι τέτοιο αν ήσουν στη θέση μου». Ως αποτέλεσμα, οι τόκοι δεν διαγράφονται και γίνεται ρύθμιση να πληρωθούν με 36 μηνιαίες δόσεις.

Η γραφειοκρατία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ήταν ο Kılıçdaroğlu που κατέστρεψε το SSK, αλλά ότι η κυβέρνηση του Süleyman Demirel, που ήρθε μετά τον Özal, ήταν αυτή που ακύρωσε τον υπάρχονται νόμο και καθιέρωσε την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Θα δούμε αν βρέθηκε ο φάκελος με τα στοιχεία εις βάρος του Κιλιτσντάρογλου που αναζητεί ο Ερντογάν. Επίσης, θα δούμε αν θα είναι μόνιμη η έκφραση άνεσης που παρατηρείται στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Ερντογάν.

Πρόσφατα, στην εφημερίδα Sözcü, ο Deniz Zeyrek έγραψε ότι  με βάση τις δικές τους πηγές στο AK Party ανακουφίστηκαν από την υποψηφιότητα του Kılıçdaroğlu, αλλά ότι τα μέλη του κόμματος είδαν τις εκλογές της 14ης Μαΐου ως τις πιο δύσκολες εκλογές για τον Ερντογάν εδώ και 21 χρόνια. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη του Ερντογάν για υποστήριξη από το κόμμα Hüda-Par υποδηλώνει ότι άλλες ανησυχίες και προσδοκίες μπορεί να βρίσκονται κάτω από την έκφραση της άνεσης που αντικατοπτρίζει.

Υπάρχει μια αλήθεια που τόσο τα μέλη του AK Party όσο και ο Ερντογάν δεν θέλουν να δουν. Δηλαδή, τις εκλογές της 14ης Μαΐου 1950, που έφερε ως παράδειγμα ο Ερντογάν, τις κέρδισε τότε η αντιπολίτευση και όχι η κυβέρνηση.
Και εκείνη την εκλογή την κέρδισε ουσιαστικά η συμμαχία διαφόρων παρατάξεων που τέθηκαν υπό την ομπρέλα του Δημοκρατικού Κόμματος και νίκησαν το κόμμα που εξέφραζε τις ίδιες αρχές με το ΑΚΡ, δηλαδή την ενός ανδρός αρχή.

YetkinReport

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube