Weather Icon
Ρωσία 30 Μαρτίου 2023

Μολδαβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρίνει το μέλλον της Υπερδνειστερίας

Μολδαβία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρίνει το μέλλον της Υπερδνειστερίας

Ανυπομονούμε η Ουκρανία να πάρει πίσω τα εδάφη της λέει η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu

Την εκτίμηση πως η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι αυτή που θα κρίνει και το μέλλον της Υπερδνειστερίας διατύπωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, η οποία εξέφρασε την ελπίδα το Κίεβο να καταφέρει να ανακτήσει όλα τα εδάφη της από τη Ρωσία.

«Η γεωπολιτική κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη σε αυτήν την περιοχή. Όλα εξαρτώνται από το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι μπορεί να προκύψει μια ευκαιρία όταν η Ουκρανία πάρει πίσω τα εδάφη της. Ανυπομονούμε για αυτό το σενάριο» υποστήριξε η Sandu απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η Μολδαβία μπορεί από μόνη της να λύσει το θέμα της Υπερδνειστερίας.
Η Sandu υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ μιας ειρηνικής λύσης που θα βασίζεται στο σεβασμό των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Μολδαβίας.

Ρωσική ειρηνευτική δύναμη

Υπενθυμίζεται πως η Υπερδνειστερία έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και αποτελεί μια ανεξάρτητη Δημοκρατία, η οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της τρέφει φιλορωσικά αισθήματα ενώ στην περιοχή αυτή έχουν αναπτυχθεί ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.
Επίσης, υπάρχει αποθηκευμένος και σημαντικός αριθμός οπλικών συστημάτων.
Οι σχέσεις Μολδαβίας – Υπερδνειστερίας έχουν ψυχρανθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την εκλογή της Sandu, η οποία έχει ξεκάθαρα έναν φιλοδυτικό προσανατολισμό.

Ένταση

Τα πράγματα έχουν περιπλακεί ακόμα περισσότερο, καθώς Υπερδνειστερία και Μολδαβία έχουν μπει «στο στόχαστρο» Ουκρανών και Ρώσων.
Πρόσφατα οι Ουκρανοί είπαν ότι βάσει πληροφοριών τους, η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα στη Μολδαβία, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Μόσχα, ενώ η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδίαζε εισβολή στη Μολδαβία και στην Υπερδνειστερία.
Πριν από λίγες εβδομάδες, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του προέδρου Vadim Krasnoselsky και άλλων αξιωματούχων.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube