Weather Icon
Αθλητικά 16 Μαρτίου 2023

Μίμης Παπαϊωάννου-για πάντα στην ΑΕΚ – Γι’αυτό δεν πήγε στον Ολυμπιακό – Είχε μπέσα δεν έλεγε ψέματα

Μίμης Παπαϊωάννου-για πάντα στην ΑΕΚ – Γι’αυτό δεν πήγε στον Ολυμπιακό – Είχε μπέσα δεν έλεγε ψέματα

Ηγέτης με φαντασία και τεχνίτης. Χρηστοήθης, ενάρετος, αδιάφθορος, ανόθευτος,  αντιδημοσιογραφικός και πολλοί άλλοι χαρακτηρισμοί και ιστορίες για τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα και σύμβολο της Ένωσης που έφυγε από τη ζωή στις 15 Μαρτίου 2023.

«Συγκλονισμένη η οικογένεια της ΑΕΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο! Έφυγε ο Μίμης Παπαϊωάννου». Η είδηση του θανάτου του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα, που κυκλοφόρησε την ημέρα της 24ης απεργίας των δημοσιογράφων πάγωσε το φίλαθλο κοινό. Η ΕΣΗΕΑ μάλιστα έδωσε ειδική άδεια για την ανάρτησή της στις ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η Ένωση τον χαρακτηρίζει μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της και ξεδιπλώνει τη μεγαλειώδη διαδρομή του . Πώς ήρθε στην ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου; Τί τον έκανε να ξεχωρίζει. Τί λένε για τον χαρακτήρα του όσοι τον έζησαν; Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του; Τι είπαν οι αντίπαλοι που τον αντιμετώπισαν στο γήπεδο για εκείνον; Ραντεβού στον αέρα*! Για να πάρετε τις απαντήσεις…

Πώς ήρθε στην ΑΕΚ ο Παπαϊωάννου;

Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης είναι από τους δημοσιογράφους της παλιάς γενιάς που έζησε όσο κανείς άλλος το φαινόμενο «Μίμης Παπαϊωάννου».

«Με τον «βλάχο» μας συνδέουν πάρα πολλά, ανάμεσα στα οποία και το γεγονός ότι υπηρετήσαμε στη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, στη Μεσογείων, στην ΥΕΝΕΔ, σημερινή ΕΤ2. Σαν σύμπτωση τους λίγους μήνες που υπηρετούσα στη Βέροια πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο ιστορικές μεταγραφές όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Ο Μίμης Παπαϊωάννου στην ΑΕΚ». Τηλεφωνούσαμε τους αξέχαστους, εδώ και χρόνια, Κλεάνθη Μαρόπουλο και Τρύφων Τζανετή, για να τους συγχαρούμε που απέσπασαν τον «εκκολαπτόμενο μάγο» από την αγκαλιά του Ευτυχή Γκούμα (Ολυμπιακού) και του Λάζαρου Τσώμου», αναφέρει για τη μεταγραφή του κορυφαίου Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ου αιώνα.

Βέβαια ο ίδιος ο Παπαϊωάννου είχε αναφέρει για την υπόθεση της μεταγραφής του από τη δική του οπτική γωνία. «Την πρώτη μου χρονιά στη Βέροια, οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες της Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκαν αμέσως για μένα. Πρώτος ο ΠΑΟΚ, στη συνέχεια ο Άρης και ο Απόλλων. Τη δεύτερη χρονιά ήρθαν από την Αθήνα. Ο απεσταλμένος του Ολυμπιακού με παρακολούθησε. Του άρεσα όμως είχε τη δική του λογική. Μου είπε «Παπαϊωάννου, είσαι καλός ποδοσφαιριστής και μπορείς να εξελιχθείς, αλλά δεν μπορώ να σε πάρω στον Ολυμπιακό, διότι έχεις μόνο ένα πόδι, το αριστερό και τέτοιους έχουμε πολλούς στην ομάδα μας». Πείσμωσα, κατάλαβα, ότι ο άνθρωπος αυτός είχε μείνει στους τύπους, χωρίς να σκεφτεί καθόλου την ουσία. Είμαι βέβαιος πως αυτός και οι συνεργάτες του στον λαμπρό πειραϊκό σύλλογο μετάνιωσαν που δεν κατάφεραν να με ζυγίσουν πέρα από το καλό αριστερό μου πόδι. …Η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ ήταν όνειρο ζωής. Κάποιοι κυνηγοί ταλέντων με πρόσεξαν και ενημέρωσαν τον Τζανετή, προπονητή τότε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με διεκδικούσαν ομάδες της Θεσσαλονίκης με πιο ζεστό τον ΠΑΟΚ. Σκέφτηκα δικέφαλοι και οι δύο, καλύτερα να πάω στην Αθήνα που με πίστευαν και με ήθελαν πιο θερμά. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έδινε 60 χιλιάρικα στη Βέροια και το σωματείο ζητούσε 80. Λίγο πριν παρουσιαστώ στον στρατό υπέγραψα στην ΑΕΚ για 175 χιλιάρικα», ανέφερε.

Το πρώτο δελτίο του Μίμη Παπαϊωάννου

Χρηστοήθης, ενάρετος, αδιάφθορος, ανόθευτος αλλά και αντιδημοσιογραφικός

Ο Κωνσταντουδάκης εγκωμιάζει τον χαρακτήρα του Παπαϊωάννου χρησιμοποιώντας τέσσερις λέξεις: χρηστοήθης, ενάρετος, αδιάφθορος και ανόθευτος. Παράλληλα αναφέρεται στην τάση που είχε ο παίκτης να κλείνεται στον εαυτό του, να μοιάζει με ασκητή και να εκδηλώνει προχωρημένου βαθμού αντιδημοσιογραφικό χαρακτήρα. Περιγράφει μάλιστα ένα γεγονός πριν από ματς με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη, κατά το οποίο ο Παπαϊωάννου έδιωξε τον δημοσιογράφο μαζί με έναν άλλον συνάδελφό του από το πούλμαν της αποστολής για το Καυτατζόγλειο. Ο πατριάρχης του ενωσίτικου ρεπορτάζ περιγράφει τα συναισθήματα στενοχώριας που τους κυρίευσαν, αλλά και πως «μαλάκωσαν, γλυκάθηκαν, γιατρεύτηκαν» στη συνέχεια με την εμφάνιση του Μίμη Παπαϊωάννου και τη νίκη της ΑΕΚ μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ο παίκτης είχε αναφερθεί στην αντικοινωνικότητα που παρουσίαζε. Τη χαρακτηρίζει ως «αυτοαπομόνωση». «Ομολογώ ότι υπέφερα, αλλά δεν μετάνιωσα ποτέ. Έλεγα μέσα μου κάθε πράγμα στην ώρα του και ο αυτοέλεγχός μου ανταπέδωσε την υπομονή μου». Εξάλλου ο αείμνηστος ποδοσφαιριστής έκανε πάντα πολύ καλή ζωή και ήταν επαγγελματίας πολύ πριν το ελληνικό ποδόσφαιρο γίνει επαγγελματικό. Το να είναι συγκεντρωμένος ένας ποδοσφαιριστής απαιτεί και απομόνωση και σίγουρα όχι επαφή με δημοσιογράφους.

Η προοπτική της Ρεάλ και για πάντα στην ΑΕΚ

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του Μίμη Παπαϊωάννου υπήρξε αναμφισβήτητα το ενδιαφέρον της Ρεάλ Μαδρίτης. Στα μέσα του 1964 ήρθε στην Αθήνα για ένα φιλικό παιχνίδι η Ρεάλ Μαδρίτης, που τότε διέθετε καλή ομάδα, αλλά ταυτόχρονα έψαχνε στην Ευρώπη για ταλέντα. Ο Παπαϊωάννου θυμάται από εκείνη την περίοδο: «Αγωνίστηκα και ήμουν αποτελεσματικός. Πέτυχα δύο τέρματα και ένα ο Παπαγεωργίου (έληξε 3-3). Την άλλη μέρα πάλι ξύλινα γράμματα στις αθλητικές εφημερίδες: «Τρία εκατομμύρια δίνουν στην ΑΕΚ οι Ισπανοί για Παπαϊωάννου, επτακόσια χιλιάρικα προσφέρει η Μαδρίτη στον σύγχρονο Έλληνα άσο». Αλήθεια ήταν! Και τριετές συμβόλαιο και φαγητό και σπίτι. Σκέφτηκα «Μίμη, πρόκειται για την ευκαιρία της ζωής σου. Ιδού η πρόκληση. Εκείνη τη νύχτα δεν έκλεισα μάτι. Ήθελα πολύ να πάω στη Ρεάλ. Με είχε ξεμυαλίσει η ιδέα, να φορέσω τη φανέλα της σπουδαιότερης τότε ευρωπαϊκής ομάδας.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη

Αλλά στην ΑΕΚ ήταν ανένδοτοι. Σκέφτονταν ότι θα μπορούσα να γίνω αρκετά χρόνια ο παίκτης-ηγέτης, πάνω στον οποίο θα στήριζαν τις φιλοδοξίες τους και δεν τους κατακρίνω. Εκείνη την εποχή θύμωσα, εκνευρίστηκα και χωρίς να το καλοσκεφτώ είπα στη διοίκηση μια-δυο κουβέντες παραπάνω, αλλά δεν ήταν εκβιασμός.  Απλώς ένιωθα αδικημένος με την απόφαση της ΑΕΚ να μου κλείνει την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική και εξέλιξη και δόξα και φυσικά στην πιθανότητα να κερδίσω περισσότερα χρήματα. Εύλογο ήταν, διότι και ο ποδοσφαιριστής είναι εργαζόμενος και πρέπει να κοιτάζει το μέλλον του. Δεν είναι σκλάβος».

Η συνέχεια είναι γνωστή! Ο Παπαϊωάννου φεύγει σε περιοδεία στο εξωτερικό με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Χρήστο Νικολόπουλο. Κάτω στην ΑΕΚ γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων. «Όπως ήταν λογικό ασκήθηκαν πιέσεις, για να αλλάξω σκέψεις. Το ξανασκέφτηκαν και επειδή ήθελαν πολύ να μείνω στην ΑΕΚ, μου έδωσαν πεντακόσια χιλιάρικα για να μείνω και να ξεχάσω τη Ρεάλ. Αυτό ήταν. Χωρίς το πρόβλημα μου να είναι οικονομικό, άλλαξα γνώμη και είπα μέσα μου: «Για πάντα στην ΑΕΚ».

Ποντιακή μπέσα

Τον χαρακτήρα του Μίμη Παπαϊωάννου σκιαγραφεί ο ποιητής, στιχουργός και δημοσιογράφος, Λευτέρης Παπαδόπουλος. «Δεν λέει ψέματα! Έχει μπέσα. Μέσα του κρατάει πολλά στοιχεία της ράτσας του – της ποντιακής. Έχει φαντασία, ευθύνη, είναι ηγέτης. Και έχει καταργήσει τον νόμο της βαρύτητας. Υπήρξε ποδοσφαιριστής-μάγος, ταχύς διεισδυτικός, πεισματάρης, απαράμιλλος τεχνίτης. Μοναδικός στο ψηλό παιχνίδι. Συλλάμβανε ακαριαία τη σοβαρότητα της στιγμής και δρούσε κεραυνοβόλα. Κάποτε ο Τζανετής, τον είδε να σηκώνει το πόδι του, για να σουτάρει, έξω από την περιοχή, ύστερα από μία σέντρα από δεξιά και κραύγασε «γκολ»! «Πώς το κατάλαβες;», τον ρώτησα. «Είδα το σώμα του Παπαϊωάννου», μου είπε. Είδα την κίνηση του αγριμιού! Και είδα το πόδι του. Τον τρόπο με τον οποίο είχε κάμψει, για να χτυπήσει τη μπάλα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο Μίμης πάντα κερδίζει τη μάχη. Κεραυνοβολεί! Και σκορπίζει τον ενθουσιασμό».

 Υπάρχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές, ελάχιστοι, δυστυχώς, που «χτίζουν εξέδρες» με το παίξιμό τους, αναδεικνύονται σε λαϊκά είδωλα και γεμίζουν τα στάδια. Τέτοιος ήταν ο Παπαϊωάννου. Μόνος του μια ολόκληρη ομάδα. Το στοιχείο που εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει στην περίπτωσή του είναι η αγάπη που έχει για τους νέους και η πεποίθησή του, ότι από τα φυτώρια μπορούν να αναδειχθούν καταπληκτικοί αθλητές, όχι μόνο από τεχνική άποψη, αλλά πρωτίστως από την άποψη του ήθους. Γιατί ένας νέος που διακρίνεται για το ήθος του στους αγωνιστικούς χώρους, χτίζεται σωστά ως άνθρωπος και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό κύτταρο της κοινωνίας».

Τί είπαν αντίπαλοι για τον Παπαϊωάννου

«Πανούργος, έξυπνος, μεθοδικός, αποτελεσματικός. Όποτε πλησίαζε ντέρμπι με την ΑΕΚ προβληματιζόμουν πολύ. Ήταν μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπισή του. Υπέροχος τον χαιρόσουν να τον βλέπεις να λειτουργεί την πληθωρική τέχνη του» – Αριστείδης Καμάρας.

«Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν το είδωλό μου και ήθελα πολύ να του μοιάσω. Εκείνη την εποχή, εξάλλου, τα πράγματα ήταν διαφορετικά και δεν υπήρχαν ανταγωνισμοί. Ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Ειδικά όταν σηκωνόταν στον αέρα για άλμα μου έδινε την αίσθηση ότι ταξίδευε. Και όμως γνωρίζω από διηγήσεις ότι φοβόταν τα αεροπλάνα». – Γιώργος Κούδας.

«Χάζευα τις κινήσεις του. Καταπληκτικός παίκτης με πολλά πλεονεκτήματα. – Κώστας Πολυχρονίου.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου αποτελεί ένα σύμβολο της ΑΕΚ! Η μορφή του κοσμεί τον βορειοδυτικό πυλώνα του νέου γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

* Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες προέρχονται από την αυτοβιογραφία του αείμνηστου ποδοσφαιριστή με τίτλο «Μίμης Παπαϊωάννου – Ραντεβού στον αέρα»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube