REAL TIME |

Λεονταρισμοί Καλίν από τις ΗΠΑ: Χωρίς Τουρκία κανένας αγωγός δεν υλοποιείται

Λεονταρισμοί Καλίν από τις ΗΠΑ: Χωρίς Τουρκία κανένας αγωγός δεν υλοποιείται

Ο Καλίν έδωσε ισχυρά μηνύματα στιις ΗΠΑ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Χωρίς την εμπλοκή της Τουρκίας καμιά από τις εφικτές λύσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί είναι το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ιμπραχίμ Καλίν κατέγραψε δύο εναλλακτικές πηγές ενέργειας, από Αζερμπαϊτζάν και Ανατολική Μεσόγειο υποδεικνύοντας πως οι αγωγοί για την μεταφορά φυσικού αερίου προς ΕΕ για υλοποιηθεί πρέπει να διέλθουν μέσω Τουρκίας. 

Οι αναφορές Ιμπραχίμ Καλίν στη διάρκεια επαφών του στην Ουάσιγκτον (πηγή ΓΤΠ) όπου μιλώντας σε μέλη του κογκρέσου επεσήμανε ότι με την Ευρώπη να αποφασίζει να μην αγοράζει πλέον ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχουν δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις μπροστά της για να αντισταθμιστεί αυτό και ότι η πρώτη είναι το φυσικό αέριο που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία. «Μπορούμε να αυξήσουμε τη χωρητικότητα. Αλλά αυτό δεν αρκεί» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Καλίν η δεύτερη εναλλακτική λύση μας είναι οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα είπε για το θέμα:

«Εδώ, για πολιτικούς λόγους, σχεδιάστηκε η παράκαμψη της Τουρκίας και η μετακίνηση στην Ελλάδα μέσω της Κύπρου. Ωστόσο, αυτό απορρίφθηκε αφού θα ήταν πολύ ακριβό. Δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση. Και στις δύο υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις η Τουρκία είναι μέσα. Καμία από αυτές τις διαδικασίες δεν θα λειτουργούσε χωρίς εμάς».

Την Τρίτη ο Καλίν συναντήθηκε με τον σύμβουλο για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ. Στη συνάντηση, έγινε αξιολόγηση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, της ενεργειακής ασφάλειας, του αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαδικασίας ένταξης της Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, της Νότιας Καυκάσιας και της διαδικασίας συνομιλιών μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, εκφράστηκε ικανοποίηση για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην χώρα και αναφέρθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εργάζεται για την ταχεία βελτίωση και ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής.

Στη συνάντηση, τονίστηκε η στρατηγική διάσταση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση της συνεργασίας των δύο συμμαχικών χωρών σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και ενδιαφέροντος.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για να ληφθούν βήματα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τον όγκο εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να φθάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τονίστηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Τριμερούς Συμφωνίας θα επιταχύνει τη διαδικασία.

Υπογραμμίστηκε ότι η παράταση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εμβαθύνει την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα και τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για μια λύση. Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος της Τουρκίας στην παράταση της συμφωνίας μεταφοράς σιτηρών.

Τονίστηκε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να μάχεται αποφασιστικά εναντίον όλων των «τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπεριλαμβανομένων των PKK/PYD/YPG, ISIS και FETÖ.

Αναφερόμενος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ανέφερε: «Όποιες και αν είναι οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ, νομίζω ότι μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Νομίζω ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε με πολύ πολιτισμένο τρόπο αυτές τις διαφορές, ακόμη και αν είναι έντονες διαφωνίες, και να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών».

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Χουριέτ (πηγή ΓΓΤΠ), σημαντικά μηνύματα για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ έστειλε ο Καλίν κατά τη συμμετοχή του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-ΗΠΑ που διοργανώθηκε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον.  Μιλώντας στο φόρουμ, ο Καλίν δήλωσε ότι Τουρκία και ΗΠΑ έχουν ανάγκη έναν πιο ευρύ γεωπολιτικό-στρατηγικό διάλογο.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube