Weather Icon

Κύπρος: Υπό κράτηση ο Κούρδος Κενάν Αγιάς

Κύπρος: Υπό κράτηση ο Κούρδος Κενάν Αγιάς

Ο 48χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου

  Αλέκος Μιχαηλίδης   

Υπό κράτηση μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου θα παραμείνει ο 48χρονος Κούρδος Κενάν Αγιάς, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Τετάρτη 15 Μαρτίου όταν διαπιστώθηκε πως καταζητείται από τις διωκτικές αρχές της Γερμανίας ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Αγιάς, που είναι αναγνωρισμένος ως πολιτικός πρόσφυγας από την Κυπριακή Δημοκρατία, οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο διέταξε την τετραήμερη κράτησή του.

Η περαιτέρω κράτηση του 48χρονου, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και 10 χρόνια, κρίθηκε ως αναγκαία ώστε να μεταφραστούν τα τουρκικά και τα γερμανικά εντάλματα για να εξεταστεί η υπόθεση και να παρθεί τελική απόφαση. Ο συλληφθέντας έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 13 ετών στην Τουρκία και είναι σε έναν μακρύ κατάλογο καταζητούμενων για συμμετοχή του σε κουρδικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό ένταλμα, ο Κενάν Αγιάς, είναι επικεφαλής τοπικών αντιπροσωπειών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στη Γερμανία και ήταν υπεύθυνος για διεξαγωγή εκδηλώσεων με σκοπό τη λήψη χορηγιών για τον κουρδικό αγώνα. Στα έγγραφα των γερμανικών διωκτικών αρχών δεν γίνεται λόγος για καθαρές αξιόποινες πράξεις, πέραν της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο PKK το οποίο ίδρυσε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν και υπήρξε ο κύριος εκφραστής του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για δεκαετίες.

Ο 48χρονος θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την Τρίτη 21 Μαρτίου, όταν και θα οδηγηθεί εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, στις 9:00 το πρωί. Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Επαρχιακού Δικαστή, Μιχάλη Παπαθανασίου, στην καταγωγή του Κενάν Αγιάς –«κατάγεται από το Κουρδιστάν», είπε– αναφορά που θεωρείται απαγορευμένη στην Τουρκία και αλλού. Ένδειξη πως αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Κούρδων να έχουν πατρίδα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου, αξιώνει την απελευθέρωση του συλληφθέντα και τη μετάφραση όλων των εγγράφων στη μητρική του γλώσσα πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Είναι θέση της υπεράσπισης πως οι γερμανικές διωκτικές αρχές δεν εγγυώνται δίκαιη δίκη στον συλληφθέντα, ο οποίος θα καταλήξει στην Τουρκία με συνοπτικές διαδικασίες, αν το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διατάξει την απέλασή του.

Με τη σύλληψη του Κενάν Αγιάς, κουρδικές οργανώσεις τέθηκαν σε κινητοποίηση, με το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» να εκδίδει ανακοίνωση ζητώντας την απελευθέρωσή του. Στην ανακοίνωση τονίζεται τόσο η ταυτότητα του Κενάν Αγιάς, όσο και το αίτημα για αφαίρεση του PKKαπό τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σημειώνεται επίσης και η περίπτωση του Κούρδου αγωνιστή Τσερκέζ Κορκμάζ, η περίπτωση του οποίου θεωρείται παρόμοια με του Αγιάς. Η κουρδική κοινότητα της Κύπρου ετοιμάζει μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης για τον Κενάν Αγιάς, τη Δευτέρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η περίπτωση Κορκμάζ

Υπενθυμίζεται ότι την 21η Μαρτίου 2019, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο τότε 60χρονος Κούρδος Τσερκέζ Κορκμάζ, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε γερμανικό ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Παρέμεινε σε κυπριακές φυλακές μέχρι τις 7 Ιουνίου 2019 όταν αποφυλακίστηκε προσωρινά με εγγύηση. Στις 12 Ιουλίου 2019, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απέρριψε το αίτημα των γερμανικών διωκτικών αρχών για έκδοση του Κορκμάζ, ο οποίος διαμένει στη Λεμεσό και αγωνίζεται αδιαλείπτως για την κουρδική ελευθερία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube