Weather Icon

Κύπρος: Ο ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται να συζητά τις τουρκικές θέσεις

Κύπρος: Ο ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται να συζητά τις τουρκικές θέσεις

Απαράδεκτες κινήσεις του ΟΗΕ στο Κυπριακό

  Η Θέση του “Φ”   

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει για επίσκεψη στην Κύπρο την αναπληρώτρια Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.  Και αυτή την απόφασή του, που λίγο- πολύ ήταν αναμενόμενη, την εξηγεί διπλωματική πηγή του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Από το 2021 βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Η ιδέα του ΓΓ να αναθέσει τα καθήκοντα σε υψηλόβαθμα στελέχη της γραμματείας χωρίς να είναι απεσταλμένος, αναμένουμε να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι ξεχωριστές συναντήσεις θα γίνουν σε μια προσπάθεια η ΝτιΚάρλο να καταλάβει εάν οι θέσεις των δύο πλευρών μπορούν να συγκλίνουν κάπου. Είμαστε ακόμη σε διερευνητικό έδαφος». Στη Νέα Υόρκη, όπως και στο Γραφείο του ΟΗΕ στο νησί,  είναι γνωστές οι θέσεις που εκφράζονται και η κ. ΝτιΚάρλο δεν θα αιφνιδιαστεί. 

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε προ ημερών και γραπτώς τις θέσεις του, που αποσκοπούν εν πολλοίς στη μη λύση. Ανέφερε ότι στην αξιωματούχο του ΟΗΕ θα παρουσιάσει τις προτάσεις «για την προώθηση των τομέων συνεργασίας» που έστειλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα ζητήσει την ενεργή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ερσίν Τατάρ σκοπεύει να επισημάνει ακόμα ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την ανάπτυξη της συνεργασίας που αφορά την καθημερινή ζωή των δύο λαών» κάτι που κατά την άποψη του θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στην περιοχή. Όχι τυχαία κάνει λόγο για την ύπαρξη «δυο λαών» στο νησί παραπέμποντας σε δυο κράτη!

Η ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ του ΟΗΕ θα διαπιστώσει κατά τις επαφές της ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, χάσμα απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών. Το γνωρίζει, το αναμένει. Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει, τι θα εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η κ. Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μετά το τέλος των επαφών της στη Λευκωσία. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν νομιμοποιούνται τα Ηνωμένα Έθνη να επιχειρήσουν να αναζητήσουν την «μέση οδό», τη «χρυσή τομή», μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων. Γιατί ενώπιον μας έχουμε την μια πλευρά, την ελληνική, να κινείται εντός των πλαισίων και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού και από την άλλη, την τουρκική να επιχειρεί να τα ανατρέψει όλα. Και διά της ανατροπής αυτή επιχειρεί  να προωθήσει το παράνομο και παράλογο αφήγημα της για πλήρη διαχωρισμό του νησιού, στη βάση των δυο κρατών. Κανένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται να συζητά τις τουρκικές θέσεις. Είναι σημείο μη εκκίνησης. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και όροι εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube