Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κύπρος: Ο ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται να συζητά τις τουρκικές θέσεις

Δημοσιεύτηκε στις

Απαράδεκτες κινήσεις του ΟΗΕ στο Κυπριακό

  Η Θέση του “Φ”   

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αποφάσισε να στείλει για επίσκεψη στην Κύπρο την αναπληρώτρια Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.  Και αυτή την απόφασή του, που λίγο- πολύ ήταν αναμενόμενη, την εξηγεί διπλωματική πηγή του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Από το 2021 βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Η ιδέα του ΓΓ να αναθέσει τα καθήκοντα σε υψηλόβαθμα στελέχη της γραμματείας χωρίς να είναι απεσταλμένος, αναμένουμε να έχει θετικά αποτελέσματα. Οι ξεχωριστές συναντήσεις θα γίνουν σε μια προσπάθεια η ΝτιΚάρλο να καταλάβει εάν οι θέσεις των δύο πλευρών μπορούν να συγκλίνουν κάπου. Είμαστε ακόμη σε διερευνητικό έδαφος». Στη Νέα Υόρκη, όπως και στο Γραφείο του ΟΗΕ στο νησί,  είναι γνωστές οι θέσεις που εκφράζονται και η κ. ΝτιΚάρλο δεν θα αιφνιδιαστεί. 

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε προ ημερών και γραπτώς τις θέσεις του, που αποσκοπούν εν πολλοίς στη μη λύση. Ανέφερε ότι στην αξιωματούχο του ΟΗΕ θα παρουσιάσει τις προτάσεις «για την προώθηση των τομέων συνεργασίας» που έστειλε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα ζητήσει την ενεργή υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ερσίν Τατάρ σκοπεύει να επισημάνει ακόμα ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει την ανάπτυξη της συνεργασίας που αφορά την καθημερινή ζωή των δύο λαών» κάτι που κατά την άποψη του θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στην περιοχή. Όχι τυχαία κάνει λόγο για την ύπαρξη «δυο λαών» στο νησί παραπέμποντας σε δυο κράτη!

Η ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ του ΟΗΕ θα διαπιστώσει κατά τις επαφές της ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, χάσμα απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών. Το γνωρίζει, το αναμένει. Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει, τι θα εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η κ. Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μετά το τέλος των επαφών της στη Λευκωσία. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν νομιμοποιούνται τα Ηνωμένα Έθνη να επιχειρήσουν να αναζητήσουν την «μέση οδό», τη «χρυσή τομή», μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων. Γιατί ενώπιον μας έχουμε την μια πλευρά, την ελληνική, να κινείται εντός των πλαισίων και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού και από την άλλη, την τουρκική να επιχειρεί να τα ανατρέψει όλα. Και διά της ανατροπής αυτή επιχειρεί  να προωθήσει το παράνομο και παράλογο αφήγημα της για πλήρη διαχωρισμό του νησιού, στη βάση των δυο κρατών. Κανένας αξιωματούχος του ΟΗΕ δεν νομιμοποιείται να συζητά τις τουρκικές θέσεις. Είναι σημείο μη εκκίνησης. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Υπάρχουν αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και όροι εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πείνα, φόβος και ανασφάλεια στο Χαλέπι!

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η Αρχιεπισκοπη Αμερικής και ολες οι ομογενειακες Οργανώσεις καθως και ολες οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ πρωτοβουλιες ανα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι ανάγκη να παρεμβουν πρώτος προκυψουν μεγάλες τραγωδιες στο Χαλεπι

………………

Στις 21 Δεκεμβρίου 2024 δημοσιευτηκε μια πολύ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ έρευνα γερμανικου ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ επιτελειου εθελοντων η οποία μας ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ για την κατάσταση διαβιωσης και ασφαλείας τόσο των Χριστιανων όσο και των άλλων ΚΑΤΟΙΚΩΝ του Χαλεπίου.Τα αποτελέσματα μας παραδοθηκαν από συνεργατες μαςβειδικου  του Γραφείου του ΟΗΕ που μεσολαβησαν για να την παραλαβουμε εγκαιρα όπως πραττουν εδώ και τρία ετη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η Αρχιεπισκοπη Αμερικής και ολες οι ομογενειακες Οργανώσεις καθως και ολες οι ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ πρωτοβουλιες ανα το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ είναι ανάγκη να παρεμβουν πρώτος προκυψουν μεγάλες τραγωδιες στο Χαλεπι

Η Welthungerhilfe (WHH) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθειας στη Γερμανία, χωρίς πολιτικές ή θρησκευτικές δεσμεύσεις. Από την ίδρυση του WHH το 1962, κάθε εν ενεργεία Γερμανός Πρόεδρος ήταν ο προστάτης του. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της WHH και το Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπούν τον οργανισμό εξωτερικά και συμβουλεύουν την Εκτελεστική Διοίκησή του. Η Εκτελεστική Διοίκηση πλήρους απασχόλησης διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της WHH.

Έκθεση Ταχείας Αξιολόγησης Αναγκών απο την Πόλη του Χαλεπίου στη  Συρία για το μήνα  Δεκέμβριο του 2024

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

Η πόλη του Χαλεπίου αντιμετωπίζει άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικές προκλήσεις λόγω δεκατριών ετών ανελέητων συγκρούσεων, οι οποίες έχουν επηρεάσει σοβαρά τις υποδομές, τα μέσα διαβίωσης και τις βασικές υπηρεσίες προς τους πληγέντες πληθυσμούς.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος την 1η Δεκεμβρίου 2024, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης «Αποτροπή Επιθέσεως» της αντιπολίτευσης που ξεκίνησε στις 27 Νοεμβρίου 2024.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ

202 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Για τον προσδιορισμό κρίσιμων αναγκών και προτεραιοτήτων παρέμβασης, διεξήχθη Ταχεία Αξιολόγηση Αναγκών (RNA) σε όλη την πόλη του Χαλεπίου γειτονιές. Η αξιολόγηση περιελάμβανε 202 συνεντεύξεις από νοικοκυριά και διαβουλεύσεις με 17 διαφορετικούς βασικούς πληροφοριοδότες (KIl).

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Τα ευρήματα τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για άμεσες, πολυτομεακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων συνθηκών και την υποστήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης της πόλης.

1.Επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή:

 Σοβαρές ελλείψεις τροφίμων αναφέρθηκαν από το 88% των ερωτηθέντων, με το 49% των ανδρών και το 39% των γυναικών με επικεφαλής νοικοκυριά να επηρεάζονται. Η κύρια ανάγκη που εντοπίστηκε ήταν η επισιτιστική βοήθεια για τα νοικοκυριά τους. Επιπλέον, το 96% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κύρια πηγή τροφής τους ήταν οι αγορές από τις αγορές, με το 51% των ανδρικών αρχηγών και το 45% των γυναικών επικεφαλής νοικοκυριών να βασίζονται σε αυτή τη μέθοδο. Το 63% των ερωτηθέντων τόνισε ότι απαιτείται χρηματική υποστήριξη για την αγορά ειδών διατροφής από τις αγορές.

2.Χειμώνας και ψυχος..Ανάγκη υποστηριξης

 Λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών και των κατεστραμμένων καταφυγίων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το 54% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρειάζεται υποστήριξη για τον χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων κουβέρτες υψηλής θερμότητας, πλαστικά σεντόνια και άλλα απαραίτητα χειμερινά είδη.

3.Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες:

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ρευματος καυσιμων καθαρός νερού

Απουσιας Οργανωσεων αρωγης

Η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε από το 49% των ερωτηθέντων ως κρίσιμη ανάγκη. Επιπλέον, το 21% ανέφερε την ανάγκη πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ το 13% τόνισε την ανάγκη για νερό για σκοπούς καθαρισμού και κολύμβησης.Σημειωτέον, το 91% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν παρουσίαζαν δραστηριότητες Ι/ΜΚΟ στην περιοχή τους.

4.Ασφάλεια και κινδύνος ζωής

ΦΟΒΟΙ για κλοπες ,εκδικηση και δολοφόνος με οπλα

: Οι κύριες ανησυχίες που αναφέρθηκαν από τους ερωτηθέντες περιελάμβαναν κλοπή 45%, εκδίκηση 11% και μη εκρηκτικά πυρομαχικά 10%. Συγκεκριμένα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούσαν να φοβούνται ότι θα επιστρέψουν ή θα ζήσουν σε κατεστραμμένες κοινότητες λόγω της συνεχιζόμενης αστάθειας και των ανεπαρκών πόρων μετά την πτώση του καθεστώτος.

5.Καταφύγιο και αναγκες

υγιεινης

Οι κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες του καταφυγίου περιλαμβάνουν έλλειψη φωτισμού 34%, ανεπαρκή θέρμανση 32% και δομική αστάθεια 29%

: Μεταξύ των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 19% εντόπισε μη διατροφικά είδη (NFls), το 7% ζήτησε προμήθειες υγιεινής και το 2% εξέφρασε την ανάγκη για επείγουσα αποκατάσταση καταφυγίου.Όσον αφορά τις ρυθμίσεις διαβίωσης, το 42% των νοικοκυριών είναι εγκατεστημένα σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, το 36% διαμένουν σε δικά τους σπίτια, το 12% φιλοξενούνται από άλλους και το 9% ζει σε ημιτελή κτίρια. Οι κύριες προκλήσεις που σχετίζονται με τις συνθήκες του καταφυγίου περιλαμβάνουν έλλειψη φωτισμού 34%, ανεπαρκή θέρμανση 32% και δομική αστάθεια 29%

Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΛΑΒΑΜΕ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Συρία μετά τη μεταβίβαση εξουσίας: Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει καταστροφική

Οσοι επιστρεφουν τώρα χρειάζονται υποστήριξη

Βόννη/Βερολίνο, 9 Δεκεμβρίου 2024. Ακόμη και μετά την πρόσφατη μεταβίβαση της εξουσίας, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία παραμένει καταστροφική. Για παράδειγμα, 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καλύψουν ανεξάρτητα τις διατροφικές τους ανάγκες. Επιπλέον, 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας και άφησαν σοβαρούς περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή της. Αυτό δεν θα αλλάξει γρήγορα, ακόμη και με αλλαγή κυβέρνησης.

1.ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΣΥΡΙΑ ..ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ

ΑΥΞΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

Σε απάντηση, η Welthungerhilfe θα αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία όπου οι οικογένειες έχουν ζητήσει προστασία από τις μάχες. αναπτύσσει επίσης μια προσέγγιση για την υποστήριξη των επειγόντων αναγκαίων προσπαθειών ανοικοδόμησης στη χώρα. Βασικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι Σύροι συνάδελφοι της Welthungerhilfe, πολλοί από τους οποίους εργάζονται εκτός Τουρκίας εδώ και χρόνια.

2.ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΑΛΩΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

«Είναι μια πολύ συναισθηματική κατάσταση για όλους μας. Από τη μια, είμαστε πολύ χαρούμενοι…… Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί υποφέρουν πολύ. Τις τελευταίες ημέρες, μοιράσαμε ψωμί σε 5.000 ευάλωτα νοικοκυριά στο Χαλέπι και χιλιάδες οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα βορειοδυτικά στηρίζονται αυτόν τον μήνα με προϊόντα υγιεινής, κουβέρτες και χρήματα.

3.Σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Πρέπει επίσης να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την ανοικοδόμηση. Οι άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι πόλεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. δεν έχουν ρεύμα, νερό, νοσοκομεία ή σχολεία, και τα ίδια τα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από χρόνια μάχης.

4.ΜΗΝΥΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΧΑΛΕΠΙΟΥ.ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ

Χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να υποσχεθεί την υποστήριξή της σε αυτούς τους ανθρώπους για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, ακόμη και όταν το πολιτικό μέλλον της Συρίας παραμένει αβέβαιο. Η απομάκρυνση από τη Συρία τώρα θα ήταν καταστροφική», δηλώνει ο Mahmoud Albasha, συνάδελφος της Welthungerhilfe από το Χαλέπι, αναφέροντας την τρέχουσα κατάσταση.

5.Η Welthungerhilfe πατούσα συνεχώς από το 2013

Η Welthungerhilfe δραστηριοποιείται συνεχώς στην περιοχή από το 2013, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια οικογένειες στα βορειοδυτικά να επιβιώσουν. Είναι σημαντικό όλες οι ομάδες να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα.

ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1962

Η Welthungerhilfe είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς οργανισμούς βοήθειας στη Γερμανία. είναι πολιτικά ανεξάρτητο και μη θρησκευτικό. Με θάρρος και αποφασιστικότητα, αγωνίζεται για έναν κόσμο χωρίς πείνα . Από την ίδρυσή του στις 14 Δεκεμβρίου 1962, 12.128 υπερπόντια έργα σε περίπου 72 χώρες έχουν υποστηριχθεί με 5,07 δισ. ευρώ. Η Welthungerhilfe ακολουθεί την αρχή της ενδυνάμωσης των ανθρώπων ώστε να βοηθήσουν τους εαυτούς τους να βελτιώσουν βιώσιμα τις συνθήκες διαβίωσής τους, προσφέροντας τα πάντα, από γρήγορη ανακούφιση από καταστροφές έως έργα ανοικοδόμησης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς εταίρους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αύξηση των αφίξεων προσφύγων από τη Συρία στην Αρμενία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η πιθανότητα σημαντικής εισροής ατόμων από τη Συρία και τον Λίβανο παραμένει απρόβλεπτη και ποικίλλει καθημερινά.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Εταιρεία του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού (ARCS) έχει προσδιορίσει την 26η Ιανουαρίου 2025, ως ημερομηνία ενεργοποίησης, με περίπου 560 άτομα να αναμένεται να φτάσουν στη χώρα από τη Συρία. Περίπου 80 άτομα αναμένεται να φτάνουν κάθε Κυριακή από τις 6 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό το σενάριο βασίζεται σε εις βάθος συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση των αφίξεων μετά την επανενεργοποίηση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Συρίας και Αρμενίας.
Παρέχετε τυχόν ενημερώσεις για την κατάσταση μετά την αναφορά του παλιού και εξηγήστε τι αναμένεται να συμβεί.
Το ARCS συνεργάστηκε προληπτικά με την κυβέρνηση της Αρμενίας, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των Υπηρεσιών Μετανάστευσης, για τη λήψη λεπτομερών δεδομένων σχετικά με την αναμενόμενη εισροή ανθρώπων που φθάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο. Αυτό περιλαμβάνει ένα αίτημα για ομαδοποιημένες πληροφορίες ανά ηλικία και φύλο για να εξασφαλιστεί στοχευμένος και αποτελεσματικός σχεδιασμός για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές οι προσπάθειες στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των εισερχόμενων πληθυσμών, διατηρώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη κατανόηση της δημογραφικής τους σύνθεσης.
Η μετατόπιση της εξουσίας στη Συρία τον Δεκέμβριο του 2024, έχει εισαγάγει νέους κινδύνους τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή. Τα πρόσφατα γεγονότα συνέβαλαν στην αύξηση των μεταναστευτικών οφειλών, με 55 άτομα να έφτασαν πρόσφατα στην Αρμενία από τη Συρία, αντικατοπτρίζοντας την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας όπου περίπου 12.000 Αρμένιοι εξακολουθούν να κατοικούν. Η αρμενική κυβέρνηση παρέμεινε σε εγρήγορση, παρακολουθώντας στενά την τρέχουσα κατάσταση και συντονιζόμενη με διεθνείς εταίρους για να διευκολύνει την ασφαλή διέλευση όσων βλέπουν εχθροπραξίες. Παρά το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, έχουν δημιουργηθεί εναλλακτικοί δίαυλοι επικοινωνίας για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια. Η κυβέρνηση έχει επίσης προσαρμόσει τους μηχανισμούς ανταπόκρισής της, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ενσωμάτωση των νέων αφίξεων.
Παράλληλα, οι πρόσφατες εξελίξεις στον Λίβανο οδήγησαν επίσης στην αυξημένη μετανάστευση, με περίπου 1.600 άτομα να έφτασαν από τον Λίβανο στην Αρμενία από τον Οκτώβριο του 2024. Αυτός ο σημαντικός παράγοντας θέτει διπλές προκλήσεις για την αρμενική κυβέρνηση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που απαιτούν απαντήσεις προσαρμοσμένες στις μοναδικές συνθήκες της άνθρωποι σε κίνηση από δύο αλληλένδετες κρίσεις. Και οι δύο ομάδες χρειάζονται υποστήριξη σε τομείς όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η νομική βοήθεια για να διευκολυνθεί η ένταξή τους στην αρμενική κοινωνία.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2024, μια πτήση από τη Βηρυτό προς το Ερεβάν μετέφερε 115 επιβάτες, κυρίως αρμενικής υπηκοότητας και μεταξύ των οποίων 19 άτομα από τη Συρία. Μεταξύ αυτών, το ARCS πήρε συνέντευξη από 13 επιβάτες συριακής υπηκοότητας, με μερικούς από τους ερωτηθέντες να έχουν διπλή υπηκοότητα Λιβάνου. Ενώ πολλοί επιβάτες αρνήθηκαν τις συνεντεύξεις, όσοι συμμετείχαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις προκλήσεις στην απασχόληση και τόνισαν την επείγουσα ανάγκη μετεγκατάστασης λόγω της κλιμακούμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Πολλοί εξέφρασαν φόβο για εχθροπραξίες στη Συρία και τον Λίβανο και τόνισαν τους άμεσους κινδύνους που αυτές ενέχουν για τις οικογένειές τους. Οι συνεντεύξεις αντανακλούσαν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον τους στην Αρμενία, υπογραμμίζοντας τη ρευστότητα της κρίσης και την αναζήτησή τους για σταθερότητα.
Για να διασφαλίσει την κατάλληλη τεκμηρίωση και να διευκολύνει την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, το ARCS έδωσε εντολή σε όλους τους νεοαφιχθέντες να εγγραφούν στο Κέντρο Υπηρεσιών Μετανάστευσης. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τον συντονισμό της βοήθειας και την ένταξη ατόμων που φτάνουν από τη Συρία και τον Λίβανο στην αρμενική κοινωνία. Το ARCS συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την παροχή ολοκληρωμένης και συντονισμένης απάντησης στις προκλήσεις που θέτει η εισροή ανθρώπων εν κινήσει.
Η πιθανότητα σημαντικής εισροής ατόμων από τη Συρία και τον Λίβανο παραμένει απρόβλεπτη και ποικίλλει καθημερινά. Εν αναμονή, η κυβέρνηση της Αρμενίας έχει δημιουργήσει μηχανισμό συντονισμού και ζήτησε υποστήριξη από διεθνείς ανθρωπιστικούς εταίρους. Αυτές οι ενέργειες στοχεύουν στον μετριασμό της πιθανής πίεσης στη χώρα, αντλώντας από διδάγματα που αντλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Καραμπάχ του 2023. Συνδυάζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με την επιχειρησιακή τεχνογνωσία οργανισμών όπως το ARCS, η Αρμενία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η απάντησή της σε αυτήν την εξελισσόμενη κρίση παραμένει έγκαιρη, αποτελεσματική και ριζωμένη στις ανθρωπιστικές αρχές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Έτσι θα χτυπήσει η Τουρκία τους Κούρδους για να αποφύγει τη σύγκρουση με το Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Λάζαρος Καμπουρίδης

Η Τουρκία φοβούμενη την στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ στη βόρεια Συρία για τους Κούρδους, ανακοίνωσε ότι η αεροπορική επίθεση εναντίον θέσεων του κουρδικού YPG/SDF θα πραγματοποιηθεί από Σύριους με αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ αφού πρώτα δεχθούν σχετική εκπαίδευση.

Η Τουρκία έχει βρει τρόπους. Το έχει δουλέψει χρόνια με τους πληρωμένους μισθοφόρους (ας είναι καλά το Κατάρ) για να κάνει τις δουλειές τις.

Ελπίζω αυτή τη φορά οι ΗΠΑ να μην πουλήσουν τους Κούρδους της βόρειας Συρίας.

Τι αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα

Συριακά αεροπλάνα θα χτυπήσουν PKK/YPG

Η διαδικασία εκκαθάρισης της τρομοκρατικής οργάνωσης έχει επιταχυνθεί. Εάν το PKK/YPG αντισταθεί σε μια διπλωματική λύση, η επιχείρηση θα ξεκινήσει. Η αναδιάρθρωση της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας θα επέμβει σθεναρά σε τρομοκρατικές περιοχές.

Νέες εξελίξεις στη Συρία φέρνουν το τέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG-PKK στο βορρά. Τις τελευταίες ημέρες, οι επαφές που έγιναν τόσο από την Τουρκία όσο και από τη νέα διοίκηση στη Συρία επιτάχυναν τη διαδικασία εκκαθάρισης της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αναφέρεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν μπόρεσε να βρει την υποστήριξη που περίμενε από τις ΗΠΑ.

Ενώ η συριακή διοίκηση και η Τουρκία καταβάλλουν προσπάθειες για να λύσουν το πρόβλημα με διπλωματικά μέσα «χωρίς αίμα», εάν το YPG-PKK αντισταθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει.

Στις αξιολογήσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης και το AK Party, “Ο κόσμος θέλει μια ενιαία και ενωμένη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αντιταχθούν σε αυτό. Οι ΗΠΑ σίγουρα θα αποσύρουν την υποστήριξή τους. Αυτό θα το δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τώρα, αν και το Πεντάγωνο και η σημερινή κυβέρνηση σκέφτονται διαφορετικά, η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα θέλει πλέον να το υποστηρίξει και δεν θέλει πια να συμμετάσχει σε ένοπλους αγώνες. Θα ενσωματωθούν με κάποιο τρόπο στη νέα διοίκηση στη Συρία και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ένοπλα στοιχεία σε αυτήν την περιοχή θα γίνουν Σύριοι. Όσοι δεν είναι θα σταλούν στο σημείο που θα το διαπραγματευτούν, θα ξεκινήσει η διαδικασία επέμβασης της συριακής διοίκησης και, επιπλέον, της Τουρκίας θα ενεργοποιήσει τις αεροπορικές δυνάμεις, τα αμυντικά συστήματα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα της “Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μόλις αυτό ενεργοποιηθεί, θα υπάρξει ισχυρή επέμβαση στην περιοχή του YPG”.

Η ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει ουσιαστικά κηρύξει κινητοποίηση για την αποκατάσταση της Συρίας με κάθε έννοια. Αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χάραξε ένα πλαίσιο για τις σχέσεις με τη Συρία στις συναντήσεις που είχε με το επιτελείο του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο Πρόεδρος είπε, “Είμαστε έτοιμοι να τους παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη. Αλλά το αίτημα πρέπει να προέρχεται από αυτούς. Εάν έρθει το αίτημα, θα τους βοηθήσουμε στα ζητήματα που θέλουν”.

Αναφέρθηκε ότι η συριακή διοίκηση μετέφερε και το μήνυμα στην Τουρκία: «Σας χρειαζόμαστε. Περιμένουμε τη στήριξή σας σε κάθε τομέα». Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, από την ενέργεια στις μεταφορές. Θα στηρίξει τη Συρία τη νέα περίοδο σε κάθε θέμα, από την επικοινωνία μέχρι την αναδιάρθρωση των διοικητικών, πολιτικών και θεσμικών δομών.

Πηγές του AK Κόμματος δήλωσαν: “Μια κοινή επιτροπή μπορεί να συσταθεί μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα περιλαμβάνει υπουργούς. Θα δοθεί υποστήριξη σχετικά με το τι μπορεί να γίνει στη νέα περίοδο στη Συρία, τόσο νομικά όσο και οικονομικά. Όλα τα είδη υλικοτεχνικής και πνευματικής θα δοθεί υποστήριξη».

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός48 λεπτά πριν

Η Εκκλησία του Δήμου και η Εκκλησία των Πιστών

Στις Ελληνικές πόλεις η Εκκλησία του Δήμου ήταν η συνάθροιση των ελεύθερων πολιτών που συσκέπτοντο, νομοθετούσαν, αποφάσιζαν για τα κοινά...

Διεθνή1 ώρα πριν

Πείνα, φόβος και ανασφάλεια στο Χαλέπι!

Η Ελληνική Κυβέρνηση η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία ,το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ,η Αρχιεπισκοπη της Εκκλησιας της Ελλάδος,η Αρχιεπισκοπη Κύπρου ,η...

Διεθνή2 ώρες πριν

Αύξηση των αφίξεων προσφύγων από τη Συρία στην Αρμενία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ

Η πιθανότητα σημαντικής εισροής ατόμων από τη Συρία και τον Λίβανο παραμένει απρόβλεπτη και ποικίλλει καθημερινά.

Οικονομία3 ώρες πριν

FT: Το Κατάρ απειλή με διακοπή εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Κατάρ απείλησε να σταματήσει τις ζωτικής σημασίας αποστολές φυσικού αερίου στην ΕΕ εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τη...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Γεωπολιτικό παιχνίδι υψηλού κινδύνου! Intelligence Report: Τουρκία, Κούρδοι και Ηνωμένες Πολιτείες

Η πιθανή προσέγγιση της Τουρκίας προς τους Κούρδους αποτελεί γεωπολιτικό παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Ενώ μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για σταθερότητα,...

Δημοφιλή