REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 30 Μαρτίου 2023

Kurchatov Institute: Ανατροπή – Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

Kurchatov Institute: Ανατροπή – Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσία ξεπέρασε τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

Μεγάλη ανατροπή στις πυρηνικές ισορροπίες

Η Ρωσία για πρώτη φορά ξεπερνά τις ΗΠΑ στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δήλωσε  ο Mikhail Kovalchuk, πρόεδρος του εθνικού ερευνητικού κέντρου Ινστιτούτου Kurchatov.

«Πάντα υστερούσαμε σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σήμερα είμαστε μπροστά για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε.

Η Ρωσία έχει 5.977 πυρηνικές κεφαλές

Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.
Ο Putin ελέγχει σήμερα περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές από το 2022, σε σύγκριση με τις 5.428 που ελέγχονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Περίπου 1.500 από αυτές τις κεφαλές έχουν αποσυρθεί (αλλά ακόμα άθικτες), 2889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1588 στρατηγικές.
Οι 812 έχουν αναπτυχθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 576 σε εκείνους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και περίπου 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 1644 αναπτυγμένες στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.
Η Κίνα έχει συνολικά 350 κεφαλές, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Τέτοιοι αριθμοί σημαίνουν ότι κυρίως η Μόσχα αλλά και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε φτάσει στις 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ στις 30.000.
Η Ρωσία έχει περίπου 400 πυρηνικά οπλισμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 κεφαλές.
Η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να φέρουν 800 κεφαλές.
Διαθέτει περίπου 60 με 70 πυρηνικά βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία σταματά να ενημερώνει τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov δήλωσε ότι η Μόσχα έχει σταματήσει να ενημερώνει τις ΗΠΑ για τις πυρηνικές της δραστηριότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, μετά την αποχώρησή της από τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων τον Φεβρουάριο.
«Όλες οι ενημερώσεις, κάθε μορφή ενημέρωσης, όλες οι ανταλλαγές δεδομένων, όλες οι δραστηριότητες επιθεώρησης, γενικά κάθε είδους εργασία βάσει της συμφωνίας αναστέλλονται, δεν θα πραγματοποιηθούν», δήλωσε ο Ryabkov, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι τα σχέδια της Μόσχας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα αναγκάσουν το ΝΑΤΟ να καταλάβει και να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Υπενθυμίζεται πως Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Μάλιστα η κατασκευή του αποθηκευτικού χώρου θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.
Η ανάπτυξη των όπλων θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραβιάζονται οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη START.
Ο λόγος που πυροδότησε την απόφαση αυτή της Ρωσίας ήταν η δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία.
Η Λευκορωσία είχε ζητήσει εδώ και καιρό να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της ενώ η Ρωσία έχει ήδη μεταφέρει στη συμμαχική χώρα έναν αριθμό συστημάτων τακτικών πυραύλων Iskander οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Λόγω ΝΑΤΟ δεχόμαστε τα ρωσικά πυρηνικά

Οι ενέργειες του ΝΑΤΟ ήταν αυτές που μας ώθησαν να δεχθούμε τους ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφος μας λέει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο.
Επιπλέον, επισημαίνει πως ο έλεγχος των πυρηνικών αυτών όπλων παραμένει στα χέρια της Ρωσίας και δεν μεταφέρεται στη Λευκορωσία.
«Η στρατιωτική συνεργασία Λευκορωσίας – Ρωσίας γίνεται αυστηρά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η εκπαίδευση των Λευκορώσων πιλότων που είναι ικανοί να πετούν μαχητικά με συγκεκριμένα πυρομαχικά, ο εκσυγχρονισμός αυτών των αεροσκαφών, όπως και η ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στο έδαφος της Λευκορωσίας χωρίς τη μεταφορά του ελέγχου τους στο Μινσκ, αλλά και η πρόσβαση στην κατάλληλη τεχνολογία, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων Ι και ΙΙ της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Δεν είναι κάτι καινούριο

Όπως επισημαίνει η συνεργασία αυτή μεταξύ πυρηνικής και μη πυρηνικής δύναμης, δεν είναι κάτι καινούριο.
«Το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό εφαρμόζει την πρακτική «κοινών πυρηνικών αποστολών», τα μαχητικά των κρατών – μελών της Συμμαχίας είναι πιστοποιημένα για πτήσεις με πυρηνικά όπλα, ενώ οι ιπτάμενοι εκπαιδεύονται για τέτοιες αποστολές και γίνονται οι κατάλληλες ασκήσεις.
Στο έδαφος των ευρωπαϊκών – κρατών του ΝΑΤΟ είναι αποθηκευμένες πάνω από 150 τακτικές πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ ενώ πάνω από 250 αεροσκάφη έχουν προετοιμαστεί για πιθανή χρήση τους» αναφέρει το ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, επισημαίνοντας πως πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανές επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Χονδροειδείς παρεμβάσεις

Το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, κάνει λόγο για άμεσες και χονδροειδείς παρεμβάσεις της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, υποστηρίζοντας πως έχει ως στόχο την αλλαγή της γεωπολιτικής πορείας και του πολιτικού συστήματος της Λευκορωσίας.
Μάλιστα τονίζει ότι η Λευκορωσία είναι αναγκασμένη να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη της δυναμικής του ΝΑΤΟ σε γειτονικά κράτη, αν και επισημαίνει ότι η κούρσα των εξοπλισμών πρέπει να αντικατασταθεί από ένα διάλογο για την παγκόσμια ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube