Weather Icon

Κώστας Πικραμένος: Η Ελλάδα πεδίο δράσης Ξένων Υπηρεσιών

Κώστας Πικραμένος: Η Ελλάδα πεδίο δράσης Ξένων Υπηρεσιών

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η Ελλάδα είναι πεδίο δράσης Ξένων Υπηρεσιών (και της τουρκικής ΜΙΤ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφάλεια, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Armyvoice.gr ο Κώστας Πικραμένος, ο οποίος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρίας εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία.

Ο κ. Πικραμένος με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΥΠ για τη ρωσίδα κατάσκοπο που διέφυγε, επισημαίνει ότι η ΕΥΠ  εκ των πραγμάτων δεν δύναται να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή της λόγω έλλειψης προσωπικού, χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης και κακής κατανομής ανθρωπίνων πόρων.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι σε θέματα εθνικής ασφαλείας η χώρα μας είναι θεσμικά ανοχύρωτη.

Τέλος εντοπίζει πολλά ενδιαφέροντα σημεία στην υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι είναι σπάνιο φαινόμενο μια “παράνομη” αξιωματικός πληροφοριών να κινεί διοικητική διαδικασία πολιτογράφησης της στη χώρα-στόχο.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡ: Εκφράσατε τη δυσφορία σας στα κοινωνικα δίκτυα για την ανακοίνωση της ΕΥΠ σχετικά με την Ρωσίδα κατάσκοπό που δρούσε στην Ελλάδα από το 2018. Τι χρεώνετε στην ΕΥΠ;

Κατ’αρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ρώσοι “διπλωμάτες” είχαν απελαθεί από την Ελλάδα για λόγους Εθνικής Ασφάλειας μετά και παρότρυνση των Αμερικανών καθώς υπήρξε έντονη κινητοποίηση κύκλων στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών (2018).

Την ίδια χρονιά μαθαίνουμε (σσ ανακοίνωση ΕΥΠ) ότι φθάνει στη χώρα μας η “Μαρία Τσάλλα” με πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Δεν ξέρουμε αν η άφιξη της συνδέεται με την απέλαση των Ρώσων “διπλωματών”. Θα πρέπει η ΕΥΠ να μας διαφωτίσει σε αυτό το σημείο αν και θεωρώ ότι μάλλον είχε προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν λόγω της ιδιότητας της ως “παράνομης”. Πρόκειται για έναν τεχνικό όρο που θα το εξηγήσω στην πορεία αν θέλετε.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ την οποία αναπαρήγαγαν – ως copy paste – ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα στην Κυβέρνηση είναι κάθε άλλο παρά κολακευτική για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Μας ενημερώνει εν ολίγοις ότι χάρη στη σύλληψη μιας Ρωσίδας “παράνομης” στην Σλοβενία ανάκαλυψε η ΕΥΠ την παρουσία μετά από σχεδόν 5 χρόνια (!) μιας άλλης Ρωσίδας κατασκόπου στην Ελλάδα.

Πέρα από τα ερωτήματα που προκύπτουν για την αποτελεσματικότητα της Υποδιεύθυνσης Αντι-Κατασκοπείας της Διεύθυνσης Β’ της ΕΥΠ υπάρχουν θέματα και με τις λεπτομέρειες της πολιτογράφησης της ως Ελληνίδας.

Είναι σπάνιο φαινόμενο μια “παράνομη” αξιωματικός πληροφοριών να κινεί διοικητική διαδικασία πολιτογράφησης της στη χώρα-στόχο.

Πως είναι δυνατόν οι Υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών και της Περιφέρειας να μην προβούν σε ενδελεχή εξέταση των δικαιολογητικών και να μην έχουν ανακαλύψει την ύπαρξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου του βρέφους σε βάρος του οποίου φτιάχτηκε η νέα ταυτότητα της “Μαρίας”.

Είδαμε τι συνέβη στην υπόθεση του Τούρκου κατάδικου Yasam Ayavefe και της σύζυγου του (τιμητική πολιτογράφηση από τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας).

ΕΡ: Στο βιβλίο σας “Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο αιώνα” αναφέρεστε στους παράνομους “illegals” που χρησιμοποιούν κατα κόρον οι Ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών. Μπορείτε να μας περιγράψετε το ρόλο τους;

Οι αξιωματικοί Πληροφοριών που υπηρετούν στο εξωτερικό κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:

  • α) σε όσους φέρουν διπλωματικό διαβατηρίο ως προσωπικό Πρεσβειών και Προξενείων και
  • β) σε όσους επιχειρούν ως ιδιώτες.

Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στους νόμιμους (legals) οι οποίοι σε περίπτωση σύλληψης απελαύνονται χωρίς άσκηση ποινικής δίωξης και δίκης βάσει των Συμβάσεων της Βιέννης.

Στην δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε στους παράνομους (illegals) οι οποίοι σε περίπτωση σύλληψης συλλαμβάνονται και δικάζονται για κατασκοπεία.

Στο πρόσφατο παρελθόν “παράνομοι” έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο σε κράτη οπου ο Ποινικός Κώδικας τους προβλέπει τη θανατική ποινή.

Η πλέον γνωστή περίπτωση – σε παγκόσμιο επίπεδο – είναι του Ισραηλινού Elie Cohen, αραβοφωνου πράκτορα της Mossad, ο οποίος απηγχονισθη δημοσία θέα σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού το 1965. Σχετική ταινία για τα έργα και τις ημέρες του μπορεί να δει κάποιος στο Netflix υπο τον τίτλο THE SPY.

Η προετοιμασία ενός “παρανόμου” απαιτεί πολύ χρόνο. Η διεθνής πρακτική λέει μεταξύ 3-5 χρόνια κατα τη διάρκεια των οποίων ο “παράνομος” εκπαιδεύεται, μαθαίνει ξένες γλώσσες, εξοικειώνεται με την τοπική κουλτούρα, χτίζει την νέα του ταυτότητα κα.

Αν η ΕΥΠ είχε καταφέρει να ανακαλύψει έγκαιρα την παρουσία της “Μαρίας” στην Ελλάδα και την είχε συλλάβει η ΕΛ.ΑΣ, η Ρωσίδα θα ήταν αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια με βάση το άρθρο 148 του ΠΚ. Αλλά με τα αν δεν κάνουμε αντικατασκοπεία…

ΕΡ: Υποστηρίζετε ότι η δράση της εν λόγω κατασκόπου διήρκησε περισσότερο από 4 χρόνια καταδεικνύοντας κενά αντι-κατασκοπείας. Τι συμβαίνει σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένη Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών. Η ΕΥΠ ουσιαστικά καλείται να “βγάλει όλη τη δουλειά” – σε επίπεδο συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών –

σε ένα πεδίο που περιλαμβάνει την κατασκοπεία, την αντι-κατασκοπεία, την αντι-τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τον πολιτικό και θρησκευτικό εξτρεμισμό, την κυβερνοασφάλεια κα.

Το Προεδρικό Διάταγμα του 2017 προβλέπει σχεδόν 1800 οργανικές θέσεις στην ΕΥΠ που μετά και τις τελευταίες μετατάξεις σε ΓΕΕΘΑ και ΕΛΑΣ έχουν οδηγήσει την Yπηρεσία να είναι “σκιά του εαυτού της”.

Ο συνάδελφος σας Β. Λαμπροπουλος (ΒΗΜΑ) αποκάλυπτε πρόσφατα ότι στην ΕΥΠ υπηρετούν σήμερα μόνο 800 άτομα.

Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μια Υπηρεσία που εκ των πραγμάτων δεν δύναται να εκπληρώσει αποτελεσματικά την αποστολή της λόγω έλλειψης προσωπικού, χαμηλής ποιότητας εκπαίδευσης και κακής κατανομής ανθρωπίνων πόρων.

Σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε τον συνδικαλισμό, τον κομματισμό και την αντιμετώπιση της Υπηρεσίας ως μαγαζί “backdoor” για την κάθε Κυβέρνηση.

Το είδαμε πρόσφατα με την υπόθεση των υποκλοπών και του κακόβολου λογισμικού predator.

Στα θέματα δε αντικατασκοπείας σε όσες υποθέσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το 2009 (κυρίως στρατιωτικού ενδιαφέροντος) δεν υπήρξε εξαρχής εντοπισμός από την ΕΥΠ αλλά από στρατιωτικό προσωπικό.

Η χώρα είναι πεδίο δράσης Ξένων Υπηρεσιών (και της ΜΙΤ) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Ασφάλεια.

ΕΡ: Τι προτείνετε για την ριζική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ; Συντομα θα κυκλοφορήσει το βιβλίο σας για την Εθνική Ασφάλεια όπου κάνετε λεπτομερή παρουσίαση της Αρχιτεκτονικής Εθνικής Ασφάλειας.

Η Αρχιτεκτονικη Εθνικής Ασφάλειας στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες όσον αφορά στην εκτελεστική – διοικητική εξουσία:

  • α) Πρωθυπουργικό Γραφείο,
  • β) Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας,
  • γ) Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών
  • δ) Αρμόδια Υπουργεία.

Στην Ελλάδα από τους τέσσερις πυλώνες λείπουν οι δύο ενώ οι άλλοι δύο δεν έχουν κουλτούρα Ασφαλείας. Το δυστύχημα των Τεμπών το έδειξε περίτρανα καθώς η ασφάλεια των μεταφορών για παράδειγμα βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Εθνικής Ασφάλειας.

Στο βιβλίο μου “Εθνική Ασφάλεια: Μύθοι και Πραγματικότητα” που θα κυκλοφορήσει αρχές Απριλίου παρουσιάζω για πρώτη φορά στη Ελλάδα τη δομή και τους μηχανισμούς που πρέπει άμεσα να θεσπιστούν για να λειτουργήσουμε ως κανονικό Κράτος στον 21ο αιώνα.

Το σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ δεν αφορά μόνο στην ασφάλεια των μεταφορών αλλά σε όλους τους στρατηγικούς τομείς που εντάσσονται στην Αρχιτεκτονική ΕΑ. Η Ελλάδα είναι θεσμικά ανοχύρωτη και βλέπουμε ότι στο δημόσιο λόγο το θέμα είναι ανύπαρκτο.

Το πολιτικό προσωπικό δεν είναι εξοικειωμένο με όρους και έννοιες. Στη Βουλή δεν υπάρχει Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας και Πληροφοριών για παράδειγμα. Στο τομέα της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει Εισαγγελέας Εθνικής Ασφάλειας.

Στο υπό έκδοση βιβλίο μου παρουσιάζω αναλυτικά τι πρέπει να γίνει και στις τρεις εξουσίες: εκτελεστική – νομοθετική – δικαστική. Φυσικά υπάρχουν και οι σχετικές προτάσεις για το “σπάσιμο” της ΕΥΠ σε δύο αυτοτελείς Υπηρεσίες (εξωτερικού – εσωτερικού)…

*O Kώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting (εταιρία εκπόνησης στρατηγικών μελετών) με έδρα τη Μασσαλία. Εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Συγγραφέας των βιβλίων “ΜΙΤ – Η Φωλιά του Τουρκικού Παρακράτους” και “Οι Μυστικές Υπηρεσίες στον 21ο αιώνα” (Εκδόσεις Ινφογνώμων). Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Τουρκικά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube