Με την ομιλία του ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, το οποίο τον ψήφισε ομόφωνα, ολοκληρώνοντας το τυπικό μέρος της διαδικασίας που τον μετέτρεψε στον ισχυρότερο ηγέτη του ασιατικού γίγαντα εδώ και γενιές. Καθώς το κινεζικό κοινοβούλιο πειθαρχεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Στην ομιλία του τη Δευτέρα, στην οποία σκιαγράφησε τις προτεραιότητές του για την Κίνα, ο Σι περιέγραψε την ανάγκη για «εθνική επανένωση» ως «την ουσία της εθνικής αναζωογόνησης», θέτοντας το ζήτημα της σχέσης της Ταϊβάν με την Κίνα ως επίκεντρο του νέου πολιτικού όρου.

«Θα πρέπει να αντιταχθούμε ενεργά στις εξωτερικές δυνάμεις και τις αποσχιστικές δραστηριότητες της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Θα πρέπει να προωθήσουμε αταλάντευτα την υπόθεση της εθνικής αναζωογόνησης και επανένωσης», είπε ο Σι, υπό δυνατό χειροκρότημα. Ο Σι, ο οποίος προηγουμένως δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας κατά της Ταϊβάν, τόνισε την ανάγκη «να προωθηθεί η ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των στενών».

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα δεν έχει κυβερνήσει ποτέ την Ταϊβάν, που είναι αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, αλλά τη θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία που πρέπει να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, με τη βία αν χρειαστεί. Ο Σι δίνει ολοένα και περισσότερο προτεραιότητα στη διεκδίκηση της Κίνας στην Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντάς την ως ιστορική επιταγή εν μέσω κλιμακωτών εντάσεων με τις ΗΠΑ.

Ο Σι τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του στρατού, καθιστώντας τον το «σινικό ατσάλινο τείχος» για την προστασία της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Κίνας. Ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική αυτοδυναμία και ανάγκη συντονισμού ανάπτυξης και ασφάλειας. «Η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης, της σταθερότητας και αναγκαία προϋπόθεση για την ευημερία», είπε.

naftemporiki.gr