Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα , Ουκρανία , Ρωσία 22 Μαρτίου 2023

John Bolton: Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας είναι το πρόβλημα για τις ΗΠΑ και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία

John Bolton: Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας είναι το πρόβλημα για τις ΗΠΑ και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κίνα και Ρωσία σχηματίζουν άξονα με Ιράν και Β. Κορέα

Η Κίνα και η Ρωσία λένε ότι είναι μια συμμαχία χωρίς σύνορα, και το εννοούν στα σοβαρά λέει ο John Bolton, πρώην σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τη Δύση δεν είναι τόσο η σύγκρουση στην Ουκρανία όσο η δημιουργία της συμμαχίας Ρωσίας – Κίνας υποστήριξε ο John Bolton, πρώην σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία λένε ότι είναι μια συμμαχία χωρίς σύνορα.
Και πιστεύω ότι το εννοούν στα σοβαρά.
Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα για τη Δύση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Ουκρανία» υπογράμμισε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph ο Bolton.

Άξονας με Ιράν, Β. Κορέα

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας άξονας Ρωσίας – Κίνας που ενώνεται από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Κοιτάξτε τον χάρτη, κοιτάξτε τη γεωγραφία.
Πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά» υποστήριξε ο Bolton, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει η Δύση να αρχίσει να αναθεωρεί το υπάρχον σχέδιο αποτροπής.
«Η Κίνα γίνεται απειλή τόσο στην πυρηνική όσο και στη συμβατική σφαίρα» λέει ο Bolton, επισημαίνοντας πως «η Κίνα στο σύνολο της θέτει μια υπαρξιακή απειλή για τη Δύση» και αυτό απαιτεί «μια σοβαρή προσέγγιση όσον αφορά τα θέματα ασφαλείας».

Να κάνει περισσότερα το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον Bolton, το ΝΑΤΟ πρέπει να καταβάλλει ακόμα περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τονίζοντας πως η Κίνα έχει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει στηρίξει τη Μόσχα και τον πρόεδρο Putin, επισημαίνοντας πως δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να παραμείνει ουδέτερη.

Στρατιωτική βοήθεια από Κίνα

Όπως λέει ο Bolton, το Πεκίνο έχει διάφορους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία, χωρίς να της δώσει άμεσα όπλα.
Για παράδειγμα πιστεύει ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε η Κίνα να πουλήσει όπλα στη Λευκορωσία ή στη Βόρεια Κορέα, τα οποία μετά θα κατέληγαν στη Ρωσία ή ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο της αποστολής στη Ρωσία όλων εκείνων των μερών και συστατικών που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία όπλων, μέσω μάλιστα και οικονομικής βοήθειας.

Επιστροφή ΟΗΕ στον Ψυχρό Πόλεμο

Ερωτηθείς για τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ΟΗΕ, ο Bolton υπογράμμισε πως δεν έχει κανένα λόγο στη σύγκρουση, πέρα από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Τα όργανα λήψης πολιτικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών δεν λειτουργούν ουσιαστικά εδώ και αρκετό καιρό.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας» υποστήριξε ο Bolton, αναφέροντας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιστρέψει στο αδιέξοδο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου όταν αυτό το σώμα «δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο».
«Η αντίληψη ότι ο ΟΗΕ, όπως και η Κοινωνία των Εθνών πριν από αυτόν, είναι μια απάντηση στις απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια δεν έχει σαφώς επιβεβαιωθεί» υπογραμμίζει ο Bolton.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube