Weather Icon

Ιταλία: Τουλάχιστον 1.000 μετανάστες στα παράλια της χώρας μόνο το Σάββατο

Ιταλία: Τουλάχιστον 1.000 μετανάστες στα παράλια της χώρας μόνο το Σάββατο

(©Associated Press, φωτ. αρχείου)

Περίπου 17.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος, έναντι περίπου 6.000 την ίδια περίοδο του 2022

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες μεταφέρθηκαν στη νότια Ιταλία το Σάββατο, αφού η Ακτοφυλακή αποδύθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις διάσωσης για τρία σκάφη που πάλευαν με τη θαλασσοταραχή στα ανοιχτά της Καλαβρίας.

Ενα σκάφος της Ακτοφυλακής μετέφερε 584 άτομα στην πόλη Ρέτζιο Καλάμπρια, ενώ ένα άλλο συνόδευσε ένα κατάμεστο αλιευτικό σκάφος –που μετέφερε 487 μετανάστες– στο λιμάνι του Κροτόνε, κοντά στο σημείο του ναυαγίου στις 26 Φεβρουαρίου που σκότωσε τουλάχιστον 74 άτομα.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι άλλοι 200 μετανάστες παραλήφθηκαν από τις ακτές της Σικελίας και θα μεταφερθούν στην Κατάνια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από την Τετάρτη, σε σύγκριση με περίπου 1.300 για ολόκληρο τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας αγωνίζεται να περιορίσει την εισροή, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις να σταματήσει τις ροές.

Η Ακτοφυλακή έστειλε οκτώ σκάφη την Παρασκευή σε διάφορες επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ ένα περιπολικό σκάφος κλήθηκε για να αποτρέψει οποιαδήποτε επανάληψη της καταστροφής του περασμένου μήνα, όταν ένα πλοίο με μετανάστες διαλύθηκε σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Καλαβρίας.

Το σώμα μιας νεαρής κοπέλας ανασύρθηκε το Σάββατο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 74. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο, αλλά περίπου 30, που θεωρούνται νεκρά, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι εισαγγελείς ερευνούν εάν οι ιταλικές αρχές έπρεπε να είχαν κάνει περισσότερα για να αποτρέψουν την καταστροφή. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέρριψε αυτά τα σενάρια και προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στους διακινητές.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας εισήγαγε την Πέμπτη αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους διακινητές και υποσχέθηκε να ανοίξει περισσότερα κανάλια για νόμιμη μετανάστευση.

Στα τέλη του περασμένου έτους, κατέστρεψε τα φιλανθρωπικά σκάφη διάσωσης, κατηγορώντας τα ότι λειτουργούσαν ως υπηρεσία ταξί για μετανάστες. Το μέτρο οδήγησε σε απότομη μείωση του αριθμού των πλοίων διάσωσης που περιπολούν στα ανοιχτά της Βόρειας Αφρικής, απ’ όπου αποπλέει η πλειονότητα των μεταναστών.

Ωστόσο, οι αναχωρήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά, με περίπου 17.000 μετανάστες να έχουν φτάσει στην Ιταλία με πλοίο μέχρι στιγμής φέτος, έναντι περίπου 6.000 την ίδια περίοδο του 2022.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube