Διήμερη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, λίγους μήνες πριν η Μαδρίτη αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σάντσεθ θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Μπάο για την Ασία (BFA), στο νησί Χαϊνάν, ενώ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη ηγέτη χώρας της Ε.Ε. στην Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας κορωνοϊού, καθώς τον Νοέμβριο είχε επισκεφθεί τη χώρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Παράλληλα, στις αρχές Απριλίου αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μαζί με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πρόσκληση του Πεκίνου, 50 χρόνια αφού Κίνα και Ισπανία απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις, αποδεικνύει «τη διεθνή αναγνώριση της Ισπανίας σε μια τόσο περίπλοκη γεωπολιτική στιγμή», δήλωσε ο Σάντσεθ την προηγούμενη Πέμπτη προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Οι συνομιλίες του με τον Κινέζο πρόεδρο θα επικεντρωθούν κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Πεκίνο προσπαθεί να εμφανιστεί ως μεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης και έχει παρουσιάσει ένα έγγραφο 12 σημείων με προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η φωνή» της Κίνας «πρέπει να ακουστεί, αν θέλουμε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», τόνισε την Παρασκευή ο Σάντσεθ.

Η Ισπανία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 165.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, γεγονός που την τοποθετεί στην τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., πίσω από την Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχία, σύμφωνα με τη Eurostat.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική