Weather Icon
ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 2 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ελέγχει το Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ελέγχει το Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση στην Ουκρανία

Η δέσµευση του Λευκού Οίκου να προωθήσει οπλικά συστήµατα στην Ουκρανία απειλεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισµό του Πενταγώνου. Φωτ. FINBARR O’ REILLY / THE NEW YORK TIMES

Σκληρές ερωτήσεις έθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου σε στελέχη του Πενταγώνου

ΚΑΡΟΥΝ ΝΤΕΜΙΡΤΖΙΑΝ / THE NEW YORK TIMES

Βουλευτές και από τα δύο κόμματα εκφράζουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Σκληρές ερωτήσεις έθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου σε στελέχη του Πενταγώνου για τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια αμυντικής και άλλης βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη συνέχιση της στήριξής τους προς το Κίεβο.

Οι καταθέσεις αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας σε δύο επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι ερωτήσεις των βουλευτών, λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, αποκάλυψαν την ανησυχία που επικρατεί γύρω από το υψηλό κόστος αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Αυτές οι αμφιβολίες απειλούν τώρα τη σπάνια διακομματική συναίνεση που είχε επιτευχθεί γύρω από το θέμα της βοήθειας προς το Κίεβο, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να δυσκολευθεί να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για την καταβολή νέων κεφαλαίων, η ροή των οποίων μπορεί να διακοπεί ακόμη και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι καταθέσεις ενώπιον των επιτροπών έδειξαν επίσης πως μέλη και των δύο κομμάτων ανησυχούν για την ικανότητα μικρής –αλλά κραυγαλέας– μειοψηφίας συντηρητικών Ρεπουμπλικανών και προοδευτικών Δημοκρατικών να υποσκάψουν τη στήριξη της νομοθετικής εξουσίας προς το Κίεβο.

«Ολοι ανησυχούμε για την απόδοση των κεφαλαίων. Οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία προκειμένου οι Αμερικανοί πολίτες να πεισθούν για την ορθολογική χρήση τους», είπε ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, Τζο Ουίλσον, κατά τη διάρκεια της ακρόασης κυβερνητικών αξιωματούχων από την επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Βουλής.

Οι εντάσεις κατέστησαν εμφανείς την Τρίτη, όταν ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Τζόρτζια, Αντριου Κλάιντ, μόνιμος επικριτής της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, έθεσε ερωτήσεις για τις απώλειες φορτίων όπλων και για κρούσματα απάτης στη διαδικασία προώθησης οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικανών μελών της επιτροπής, ο γενικός ελεγκτής του Πενταγώνου, Ρόμπερτ Στορκ, κατέθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για διοχέτευση ευαίσθητων οπλικών συστημάτων σε ύποπτους παραλήπτες.

Η δέσμευση του Λευκού Οίκου να προωθήσει προηγμένα άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία απειλεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Κογκρέσο ενέκρινε αμυντική και άλλου είδους βοήθεια ύψους 45 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι αυτά τα κεφάλαια θα ήταν επαρκή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το απρόσμενα μεγάλο κόστος του πολέμου οδήγησε το Κογκρέσο στην κατάθεση σειράς αιτημάτων προς την εκτελεστική εξουσία για λογιστική ανάλυση των δαπανών υπέρ του ουκρανικού στρατού. Αυτά τα στοιχεία, παρότι παρελήφθησαν από τα μέλη του Κογκρέσου, δεν έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό.

Οι αυξανόμενες δαπάνες και η έλλειψη λεπτομερούς ενημέρωσης έχουν τροφοδοτήσει την επιχειρηματολογία πολλών επικριτών της βοήθειας προς την Ουκρανία, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τις τελευταίες ημέρες αποτυχημένο το πρόγραμμα.

Ανησυχίες εξέφρασαν την Τρίτη και Δημοκρατικοί νομοθέτες, ζητώντας από την ηγεσία του Πενταγώνου να πει ειλικρινά πόσα χρήματα θα κληθεί ακόμη να εγκρίνει το Κογκρέσο ως βοήθεια προς την Ουκρανία. «Πόσες φορές νομίζετε ότι θα πρέπει το Κογκρέσο να προσφέρει βοήθεια; Ποια είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική;», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνιας, Κόλιν Καλ.

Ανάλογες «δύσκολες» ερωτήσεις απηύθυναν και Δημοκρατικά μέλη της επιτροπής χρηματοδοτήσεων του Κογκρέσου, αρμόδια για την επίβλεψη του αμυντικού προϋπολογισμού. «Πόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δαπάνες στο νέο νομοσχέδιο; Πρέπει το λιγότερο να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Χαβάης, Εντ Κέις.

Η ηγεσία του Πενταγώνου απέφυγε, όμως, να δεσμευθεί σε τέτοιες εκτιμήσεις, αρνούμενη να δώσει χρονοδιάγραμμα για μελλοντικά αιτήματα νέας χρηματοδότησης. «Δεν μπορώ να προβλέψω αν οι νέες δαπάνες θα είναι υψηλότερες ή χαμηλότερες. Ξέρω μόνο ότι σχεδιάζουμε την αξιόμαχη δύναμη αποτροπής, την οποία χρειάζεται η Ουκρανία», είπε η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, αρμόδια για διεθνή ζητήματα ασφαλείας, Σελέστ Ουαλάντερ.

Την περασμένη εβδομάδα βουλευτές και από τα δύο κόμματα ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να προμηθεύσει με μαχητικά αεροσκάφη F-16 την Ουκρανία. Το Πεντάγωνο προειδοποίησε, όμως, ότι η αποστολή τέτοιων αεροσκαφών δεν θα ενίσχυε τις ουκρανικές ικανότητες, καθώς η εκπαίδευση χειριστών απαιτεί 18 μήνες. Ακόμη και η αποστολή παλαιότερων F-16 θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή, με συνολικό κόστος 2-3 δισ. δολαρίων για 36 αεροσκάφη, πολύ λιγότερα από τα 50 με 80 που ζητάει το Κίεβο.

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube