Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Ουάσιγκτον.

«Αύριο, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν μονομερώς νέα βοήθεια στην Ουκρανία», προανήγγειλε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας για στρατηγικά θέματα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως το πακέτο αυτό θα συμπεριλαμβάνει πρωτίστως πυρομαχικά για συστήματα που έχουν ήδη οι Ουκρανοί», αναφερόμενος ιδίως στα συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση θα συμπέσει με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Η Δύση υποσχέθηκε στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη νέα επίθεση των στρατευμάτων της Ρωσίας. Πρόσφατα η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να προμηθεύσει κατεπειγόντως με οβίδες 155 χιλιοστών το ουκρανικό πυροβολικό.

Το ενδεχόμενο η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία «παραμένει στο τραπέζι»

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο μεταξύ πως η αμερικανική κυβέρνηση, μολονότι δεν έχει καμία «ένδειξη» πως η Κίνα «έχει πάρει απόφαση» να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρεί πως το ενδεχόμενο αυτό «παραμένει στο τραπέζι».

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας» και θα αμαύρωνε «τη διεθνή φήμη της», στην οποία δίνει μεγάλη σημασία, είπε ο Τζον Κέρμπι, στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο. Υπενθύμισε ακόμη πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει στην Κίνα την ανησυχία τους.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε ευρείας κλίμακας διπλωματική επίθεση, προειδοποιώντας την Κίνα εναντίον της χορήγησης οποιασδήποτε θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, εξέλιξη που ειδικοί τονίζουν ότι θα άλλαζε τα δεδομένα σε αυτή την ένοπλη σύρραξη, που έχει μπει στον δεύτερο χρόνο της και δεν υπάρχει το τρέχον διάστημα η παραμικρή ένδειξη πως οδεύει στο τέλος. Το Πεκίνο διέψευσε έντονα τις αμερικανικές κατηγορίες, που διατυπώθηκαν ιδίως από τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

Ο Γερμανός καγκελάριος, που θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε χθες το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία επίσης κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «σύνεση».

Αλλά και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δήλωσε πως έθεσε το ζήτημα της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Κινέζο ομόλογό τους, προσθέτοντας πως «όλες» οι χώρες θέλουν να δουν την Κίνα να κάνει «το σωστό» και να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ