Weather Icon
ΗΠΑ 31 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ: Μπορεί η δίωξη κατά Τραμπ να του φράξει το δρόμο για την προεδρία

ΗΠΑ: Μπορεί η δίωξη κατά Τραμπ να του φράξει το δρόμο για την προεδρία

Η έρευνα που θα μπορούσε να του στερήσει την προεδρία

Δικαστήριο του Μανχάταν άσκησε την Πέμπτη ποινική δίωξη εναντίον του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για υπόθεση εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοστάρ που ισχυρίστηκε ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί του στο παρελθόν.

Πρόκειται σίγουρα για μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη για την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο ποινικής δίωξης και σύλληψης πρώην προέδρου στην αμερικανική ιστορία.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, αναμένεται να αφήσει το στίγμα της και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2024, καθώς εκτιμάται ότι θα πολώσει υπέρμετρα το προεκλογικό κλίμα, αν και δεν στερεί ουσιαστικά από τον Τραμπ τη δυνατότητα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, ακόμη και αν τελικά καταδικαστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ουσιαστικά το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει καμία σχετική πρόβλεψη, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας του Μανχάτας Άλβιν Μπραγκ στο MarketWatch. Συγκεκριμένα, στο Άρθρο ΙΙ, Τμήμα 1, του Συντάγματος δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στην ύπαρξη ποινικού μητρώου. Οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ είναι να έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, να είναι τουλάχιστον 35 ετών και να διαμένει στη χώρα τα τελευταία 14 χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς, υποψηφιότητα μπορεί να θέσει όχι μόνο κάποιος που έχει κατηγορηθεί, αλλά ακόμη και κάποιος καταδικασμένος. “Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο Σύνταγμα που να αποκλείει κάποιον που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα από το να υποβάλλει υποψηφιότητα ή να διατελέσει πρόεδρος”, ανέφερε στο ABC News η νομική αναλύτρια του δικτύου Κέιτ Σο.

Ωστόσο, εάν ο Τραμπ καταδικαστεί τελικά για κακούργημα, πιθανότατα δεν θα μπορεί να ψηφίσει ο ίδιος τον εαυτό του. Σημειώνεται ότι 48 πολιτείες των ΗΠΑ απαγορεύουν σε άτομα που βαρύνονται με καταδικαστικές αποφάσεις για κακούργημα να ψηφίσουν, σύμφωνα με την ομάδα καταδικαζόταν για κακούργημα, πιθανότατα δεν θα μπορούσε να ψηφίσει για τον εαυτό του – 48 πολιτείες απαγορεύουν σε άτομα με καταδικαστικές αποφάσεις για κακούργημα να ψηφίζουν, σύμφωνα με την ομάδα Sentencing Project.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να του στερήσει ψήφους τόσο από τη μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών, που βλέπουν την άσκηση ποινικής δίωξης ως αναμφισβήτητη απόδειξη διαπλοκής που δεν συνάδει με τις αξίες του GOP, όσο και μερίδας των αναποφάσιστων, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την προεκλογική του εκστρατεία. Κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά στην ανάληψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών.

Η αντίδραση Τραμπ

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, τις προηγούμενες ημέρες έδειξε ότι προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ του. Πριν από την ομιλία του στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι “δεν θα σκεφτόμουν καν να φύγω”, προσθέτοντας ότι δεν έκανε τίποτα κακό. Πρόσθεσε, δε, ότι “μάλλον θα ενισχύσει τα ποσοστά μου”.

Νωρίτερα, στα μέσα Μαρτίου, με ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι ενδέχεται να συλληφθεί τις επόμενες ημέρες και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν, γράφοντας χαρακτηριστικά: “ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΠΙΣΩ!”.

Ο Μπραγκ, ως απάντηση στη αντίδραση Τραμπ, δήλωσε ότι το Γραφείο του Εισαγγελέα δεν θα υποκύψει σε εκφοβισμού ούτε θα αποθαρρυνθεί όσο πλησιάσει η ημερομηνία απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου.

Εχθές το βράδυ, δε, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα του Μανχάταν κατά του Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος κατήγγειλε για πολλοστή φορά ότι υφίσταται “πολιτικό διωγμό”, κάνοντας λόγο για “κυνήγι μαγισσών”, ενώ έφτασε να χαρακτηρίσει τη δίωξη σε βάρος του ως “ανάμιξη στις εκλογές” του 2024, εκτιμώντας ότι η υπόθεση θα αποβεί “σε βάρος του Τζο Μπάιντεν”, πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Η έρευνα που θα μπορούσε να του στερήσει την προεδρία

Εκτός από την ποινική δίωξη που έχει ασκήσει σε βάρος του Τραμπ ο εισαγγελέας του Μανχάταν για τη δωροδοκία της πορνοστάρ προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της, ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος και με άλλες νομικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, διεξάγονται σε βάρος του μια εισαγγελική έρευνα από την Κομητεία Φούλτον της Τζώρτζια και δύο ομοσπονδιακές έρευνες που έχει ξεκινήσει ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ. Η εισαγγελική έρευνα της Κομητείας Φούλτον επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Τραμπ και των συνεργατών του να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία κατά τις εκλογές του 2020. Οι δε ομοσπονδιακές έρευνες αφορούν τον χειρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων από τον Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, ο Τραμπ θα μπορούσε να καθίσει στο εδώλιο και για άλλες κατηγορίες, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούσαν μάλιστα να του στερήσουν το όνειρο μιας δεύτερης θητείας στο Οβάλ Γραφείο.

Κι αυτό γιατί η 14η Τροπολογία απαγορεύει σε οποιονδήποτε, “έχει προηγουμένως ορκιστεί” να υποστηρίζει το Σύνταγμα, να “εμπλακεί σε εξέγερση ή ανταρσία” ή να παράσχει “βοήθεια ή συνδρομή” σε εχθρούς των ΗΠΑ.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, άλλωστε, μια ομάδα 40 Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσε νομοσχέδιο προκειμένου να αποκλείσει την εκλογή του Τραμπ στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ, όπου επικαλείται τη 14η Τροπολογία, με τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Ντέιβιντ Σίσιλιν να συνηγορεί ότι ο πρώην πρόεδρος “σαφέστατα” συμμετείχε στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube