Weather Icon
Ινδία , Περιβάλλον 18 Μαρτίου 2023

Ινδία: Τουριστικό βραβείο σε εμβληματικό κέντρο οικοτουρισμού

Ινδία: Τουριστικό βραβείο σε εμβληματικό κέντρο οικοτουρισμού

Tο Βραβείο Sustainability Champions: Pathfinders έλαβε Indi Glow από το Arunachal Pradesh, ενώ ήταν ο μεγάλος νικητής της εκδήλωσης «Outlook Responsible Tourism-2023».

Το βραβείο του απονεμήθηκε από τον Υπουργό Τουρισμού του Ταμίλ Ναντού K Ραμαχ-αντράν, παρουσία του γραμματέα Τουρισμού του Ταμίλ Ναντού, Dr Χάντρα Μοχάν, στο Ooty την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023.

Ο Glow, ο οποίος ξεκίνησε την οικολογική του κατασκήνωση στο Lama Camp στην περιοχή West Kameng το 2004, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του πρώτου τουρισμού «υψηλού εισοδήματος με χαμηλό αντίκτυπο» του Arunachal, που απευθύνεται σε παρατηρητές πουλιών στο Singchung Bugun Village Community Reserve (SBVCR) και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Eaglenest (EWS).

Η κατασκήνωση διαθέτει εγκαταστάσεις κατασκήνωσης που παρέχουν μόνο χορτοφαγικά γεύματα στους τουρίστες. Δεν επιτρέπεται η χρήση πλαστικού μίας χρήσης και στους τουρίστες δίνονται υφασμάτινες σακούλες για την επιστροφή πλαστικών ειδών μίας χρήσης με εγγύηση.

Το τουριστικό του μοντέλο στο Lama Camp έχει μεταμορφώσει ουσιαστικά την τοπική οικονομία δημιουργώντας σημαντική αγροτική απασχόληση και έχει οδηγήσει σε μαζική υποστήριξη για τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Σχεδόν κάθε οικογένεια στα χωριά της περιοχής έχει ή είχε μέλη που απασχολούνται ως μάγειρες, οδηγοί, στελέχη στρατοπέδων και ειδικοί οδηγοί πουλιών. Οι ντόπιοι έμποροι έχουν δει τα εισοδήματά τους να αυξάνονται πολύ καθώς τώρα παρέχουν προμήθειες, φρέσκα λαχανικά και άλλα αγαθά στην κατασκήνωση.

Τα τέλη εισόδου και τα τέλη οχημάτων κατατίθενται στην κοινότητα και χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες ανάπτυξης του χωριού. Σημαντικά εισοδήματα – για παράδειγμα, ένας ειδικός οδηγός πτηνών μπορεί να χρεώσει έως και 10.000 ρούπιες (112 Ευρώ) την ημέρα για τις υπηρεσίες του – δημιουργούνται λόγω της αγάπης για τα δάση και την άγρια ζωή στην περιοχή.

Επίσης υπάρχει μαζική υποστήριξη για τη διατήρηση των δασών και της άγριας ζωής από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην περιοχή.

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη του τουρισμού οδήγησαν σε μαζική μείωση του κυνηγιού και της εξόρυξης των δασικών πόρων.

Από το 2012, o ​​Glow παρέχει δωρεάν τουριστικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για τη φιλοξενία οικιστικών κατασκηνώσεων ευαισθητοποίησης για την άγρια ​​ζωή και τη διατήρηση για μαθητές γυμνασίου και γυμνασίου 10 σχολείων της περιοχής.

Αυτές οι κατασκηνώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και περισσότεροι από 600 μαθητές έχουν παρακολουθήσει αυτές τις εβδομαδιαίες κατασκηνώσεις, με κάποιους να γίνονται παθιασμένοι παρατηρητές πουλιών και ειδικοί οδηγοί πουλιών.

Άλλα χωριά στο Arunachal Pradesh έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αναπαραγωγή αυτού του μοντέλου, με παρόμοιες τουριστικές πρωτοβουλίεςέχουν ξεκινήσει στα γειτονικά χωριά Rupa και Shergaon.

Το τουριστικό μοντέλο του Glow έχει μετατρέψει το Lama Camp από κέντρο εκμετάλλευσης των δασών στο εμβληματικό κέντρο οικοτουρισμού του τοπίου SBVCR-EWS.

Περίπου 300-400 παρατηρητές πουλιών επισκέπτονται το τοπίο κάθε χρόνο.

Η κοινότητα Bugun έχει δηλώσει οικειοθελώς 47 τετραγωνικά χιλιόμετρα της παραδοσιακής γης της ως κοινοτικό απόθεμα. Πάνω από 600 είδη πουλιών βρίσκονται στο τοπίο SBVCR-EWS.

Επιπλέον, το άκρως απειλούμενο Bugun Liocichla (Liocichla bugunorum), ένα είδος πουλιού που ανακαλύφθηκε το 2006 και πήρε το όνομά του από την κοινότητα Bugun, βρίσκεται μόνο στα παραδοσιακά εδάφη του χωριού Singchung. Ο γνωστός παγκόσμιος πληθυσμός του Bugun Liocichla δεν είναι περισσότερα από 20 μεμονωμένα πουλιά, με παγκόσμια εμβέλεια μόλις περίπου 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το όνομα του πουλιού προέρχεται από τη φυλή Bugun για τις πρωτοποριακές προσπάθειές τους στον οικοτουρισμό και τη διατήρηση του είδους. Το SBVCR περιλαμβάνει ολόκληρη την παγκόσμια γκάμα του Bugun Liocichla, εκτός από το κόκκινο πάντα, τη συννεφιασμένη λεοπάρδαλη, τον ασιατικό άγριο σκύλο, την ασιατική μαύρη αρκούδα, τον ασιατικό ελέφαντα και την ορχιδέα της Νεράιδας, ενός λουλουδιού με μικρή διάρκεια ζωής με σχήμα ροζ πουγκιού και κίτρινες τρίχες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube