Weather Icon
Βουλγαρία , Ουκρανία , Ρωσία 29 Μαρτίου 2023

Η Βουλγαρία ξεστοκάρει: Αδειάζει τις αποθήκες της και στέλνει όλα τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία, μέσω μεσαζόντων – Θα πάρει… φρέσκα

Η Βουλγαρία ξεστοκάρει: Αδειάζει τις αποθήκες της και στέλνει όλα τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία, μέσω μεσαζόντων – Θα πάρει… φρέσκα

Η Βουλγαρία πιθανότατα θα προχωρήσει στην πώληση μιας τεράστιας ποσότητας πυρομαχικών στην Ουκρανία διαμέσου μεσαζόντων, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον πόλεμο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπόικο Νόεφ σε συνέντευξή του στο bTV.

Όπως καταγράφει ο Krassen Nikolov στο EURACTIV.bg

Το υπηρεσιακό υπουργείο Άμυνας θα μεταφέρει παλιά πυρομαχικά αξίας σχεδόν 175 εκατομμυρίων ευρώ στο κρατικό στρατιωτικό εργοστάσιο VMZ και, σε αντάλλαγμα, θα λάβει νέα πυρομαχικά, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Στόχος είναι οι τεράστιες ποσότητες παλαιών πυρομαχικών από τις αποθήκες του βουλγαρικού στρατού να πάνε στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο οποίος γνωρίζει καλά τον εθνικό οπλισμό.

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο επανεξοπλισμό των βουλγαρικών χερσαίων δυνάμεων στην πρόσφατη ιστορία. Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα πυρομαχικών – εκατοντάδες χιλιάδες. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση στις τιμές των πυρομαχικών και η VMZ θα πουλήσει αυτά τα πυρομαχικά με μεσάζοντες στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

Η εν λόγω ποσότητα πυρομαχικών «μπορεί να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου προς ορισμένες κατευθύνσεις στο ουκρανικό μέτωπο», πρόσθεσε.

Ο βουλγαρικός στρατός διαθέτει αποθέματα πυρομαχικών σοβιετικού τύπου, τα οποία ο στρατός της Ουκρανίας χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τα όπλα του στα μέτωπα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, οβιδοβόλων, αντιαρματικών εκτοξευτών χειροβομβίδων, σοβιετικών πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών, τυφεκίων AK-47 και άλλων.

Οι έρευνες της EURACTIV έχουν ήδη αναφέρει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Βουλγαρία δεν έχουν σταματήσει, παρά τους επίσημους ισχυρισμούς των αρχών της Σόφιας.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ σχολίασε ότι το σχέδιο με την VMZ συμφωνήθηκε μόνο «με σκοπό την ανανέωση των πολεμικών αποθεμάτων» για τον στρατό. Αυτό αποτελεί μέρος της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης να «παράσχει στήριξη στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τα όπλα

Προς το παρόν, ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει τι θα κάνει το υπουργείο του με τα πυρομαχικά.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος είναι υπηρεσιακός πρόεδρος της Βουλγαρίας, ελλείψει εκλεγμένης κυβέρνησης και κοινοβουλίου, έχει αντιταχθεί δημοσίως στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Νόεφ, ο Ράντεφ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Βουλγαρία δεν θα ενταχθεί δημοσίως στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες και πώς αυτό θα επηρεάσει τη βουλγαρική βιομηχανία.

«Δεν είναι μονάρχης, ούτε έχει την εξουσία να εκφράζει την κυριαρχία του κράτους. Η Βουλγαρία είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και κυρίαρχος είναι η Εθνοσυνέλευση. Υπό αυτή τη σκοπιά, για την απόφασή του, το κοινοβούλιο είπε στο Συμβούλιο Υπουργών να συνεχίσει επιτακτικά να λαμβάνει όλα τα μέτρα προς παροχή μεταγενέστερης στρατιωτικής και στρατιωτικοτεχνικής υποστήριξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Νόεφ.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία θα πουλήσει όπλα και πυρομαχικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον όρο ότι δεν θα σταλούν στην Ουκρανία, παρά την απόφαση του κοινοβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου ότι ο στρατός θα στείλει στρατιωτική βοήθεια απευθείας στην Ουκρανία.

Αν και σθεναρός πολέμιος της απόφασης του κοινοβουλίου, ο Ράντεφ δεν άσκησε βέτο, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες παραδόσεις, όσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

Εάν τα πυρομαχικά μεταφερθούν από τον στρατό στο στρατιωτικό εργοστάσιο και στη συνέχεια εξαχθούν μέσω μεσαζόντων στην Ουκρανία, ο Ράντεφ μπορεί να συνεχίσει να λέει στους υποστηρικτές του ότι η Σόφια δεν βοηθάει το Κίεβο.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Σόφια

«Η ΕΕ θα ήθελε να δει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στη συμφωνία για την αγορά βλημάτων για την Ουκρανία», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το Dnevnik.

«Ελπίζουμε -και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας έχει καταστήσει σαφές- ότι επιθυμεί να δει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, διότι είναι προς το ευρωπαϊκό συμφέρον, για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Βουλγαρία, μαζί με την Ιρλανδία, τη Λετονία και τη Σλοβενία, δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στην κοινή αγορά πυρομαχικών.

Πηγή EURACTIV.bg / Krassen Nikolov μέσω Euractiv.gr
Μετάφραση Μαριάνθη Πελεκανάκη

 

Η Βουλγαρία ξεστοκάρει: Αδειάζει τις αποθήκες της και στέλνει όλα τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία, μέσω μεσαζόντων – Θα πάρει… φρέσκα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube