Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Η βιασύνη στα ελληνοτουρκικά και ο «κίνδυνος» φιλοδυτικής στροφής της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις

Η στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση μετά τις εκλογές, θα δυσχεράνει την ελληνική εξωτερική πολιτική

Καθώς μόνο μετά τις εκλογές και αφού διαμορφωθεί η νέα κατάσταση πραγμάτων στην Άγκυρα θα μπορεί να διαπιστωθεί εάν τα σημερινά δείγματα γραφής μπορεί να έχουν βάθος και να σημάνουν αλλαγή αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών από την Τουρκία. Και θα πρέπει επίσης να ετοιμάζεται η Αθήνα για τον χειρισμό μιας φιλοδυτικής, ουσιαστικής ή εικονικής στροφής του νέου Προέδρου της Τουρκίας που θα επηρεάσει άμεσα και το πλέγμα Ελληνοτουρκικών – Κυπριακού.

Όμως επειδή στον δημόσιο διάλογο σπεύδουν πολλοί να πανηγυρίσουν για τις επιστολές Ερντογάν -Τσαβούσογλου για την Εθνική Εορτή αλλά και για την διακοπή της παράνομης δραστηριότητας στο Αιγαίο και βιάζονται να τα θεωρήσουν ως εκπλήρωση αναγκαίας και ικανής προϋπόθεσης  για έναρξη ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου θα πρέπει να δούμε και τα εξής:

Μια κίνηση η οποία ίσως θερμότερη σε ύφος, άλλα καθιερωμένη από την συνήθη διπλωματική πρακτική, μπορεί να φαίνεται ανακουφιστική μετά από μια περίοδο 10μηνης έντασης και ρητορικών επιθέσεων που δηλητηρίασαν τις σχέσεις των δυο χωρών, αλλά δεν μπορεί να υπερτιμηθεί. Είναι ένα θετικό σημάδι αλλά μέχρι εκεί.Ούτε φυσικά μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί εάν αποτελεί προμήνυμα «στροφής» της Τουρκίας ούτε εάν αποτελεί ένδειξη ότι η Τουρκία βάζει και τα ελληνοτουρκικά στο πλάνο επίλυσης των προβλημάτων με άλλες χώρες (Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Σ.Αραβία).

Η απουσία επιθετικής παράνομης δραστηριότητας στο Αιγαίο είναι επίσης θετική εξέλιξη, αν και οι λόγοι που έχουν οδηγήσει υποχρεωτικά σε αυτή, είναι γνωστοί.  

Η διακοπή της εχθρικής ρητορικής και των παράνομων δραστηριοτήτων στο Αιγαίο  στο πλαίσιο μιας αποκλιμάκωσης ήταν από τους όρους που έθετε η Αθήνα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση διαύλων και επανάληψης του διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών. Εφόσον βεβαίως όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης αυτή η αποκλιμάκωση είναι ειλικρινής, έχει διάρκεια και δεν είναι  συγκυριακή κάτι που είναι  πολύ πρόωρο να διαπιστωθεί.

Η σπουδή που επιδεικνύεται από ορισμένους κύκλους στην Αθήνα για την επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία δυστυχώς θυμίζει την παράγκα του Χότζα. Φόρτωσε η Άγκυρα με τοξικότητα τον δημόσιο λόγο της εναντίον της Ελλάδας, φόρτωσε το Αιγαίο με  διαρκείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις και τώρα ξαφνικά αφαιρεί και τα δυο, και η Ελλάδα θεωρεί ότι η παράγκα άδειασε.Και όμως, εκεί παραμένει το Τουρκολυβικό Μνημόνιο, οι νέες γκρίζες ζώνες με την θέση περί σύνδεσης της ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και σε μεγάλα νησιά με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης και όλα τα άλλα. 

Είναι  προφανές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος υπό  τις συνθήκες που επικρατούσαν μέχρι την 6η Φεβρουαρίου . Όμως δεν θα πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα ότι αρκεί αυτή η συγκυριακή διακοπή των εχθρικών ενεργειών επί του πεδίου, καθώς είναι  σαν να ερμηνεύουμε με μεταφυσικούς όρους την διπλωματία. Ότι ξαφνικά ο Τ.Ερντογάν υπό το δέος των σεισμών και της καταστροφής είδε το «φως το αληθινό» και πλέον «αγαπά αλλήλους»…

Η Αθήνα προφανώς θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ανάπαυλα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να διερευνήσει εάν ανοίγονται έστω και χαραμάδες ευκαιρίας για επανέναρξη διαδικασιών όπως οι διερευνητικές επαφές ή η συζήτηση για ΜΟΕ (η οποία έχει μάλλον συμβολικό χαρακτήρα καθώς η κληρονομία του Γ.Παπανδρέου και άλλων κυβερνήσεων έχει αφήσει πληθώρα ΜΟΕ τα οποία  απλώς δεν εφαρμόζονται).

Όμως δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες σε ότι αφορά στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχει και η αβεβαιότητα των τουρκικών προεδρικών εκλογών.

Η Αθήνα θα πρέπει να προετοιμασθεί ,όσο κι αν είναι  δύσκολο λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου  και για το σοβαρό ενδεχόμενο ο νέος τούρκος  πρόεδρος είτε ο ίδιος ο Ερντογάν είτε ο αντίπαλος του Κιλιντσάρογλου  σηματοδοτήσουν μια ουσιαστική η τακτικού περιεχομένου  φιλοδυτική στροφή της Τουρκίας την οποία σύμμαχοι και εταίροι θα σπεύσουν να ανταμείψουν. Και το ερώτημα είναι  εάν αυτή η «ανταμοιβή» θα παρακάμπτει πλήρως τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό καθώς  είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι  αυτοβούλως Βερολίνο και Ουάσιγκτον θα σπεύσουν να θέσουν όρους για το Αιγαίο και την Κυπρο.. Όπου το  μείζον, η επιστροφή της Τουρκίας στο Δυτικό «μαντρί», θα περιθωριοποιήσει τελικά  κάθε ένσταση της Ελλάδας και της Κύπρου  και θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερη την χρήση του σημαντικού όπλου που διαθέτουμε, αυτό της Ε.Ε. αλλά και της αμερικανικής υποστήριξης.

Οι Αμερικανοί είναι προφανές ότι θα ήθελαν είτε την επίλυση είτε τουλάχιστον τη δημιουργία συνθηκών  ώστε οι διεκδικήσεις της Τουρκίας να μην δημιουργούν εντάσεις στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Το ίδιο επιθυμούν και οι Γερμανοί.

Εδώ είναι η πρόκληση για την Αθήνα και την Λευκωσία ώστε να βάλουν από νωρίς στην εξίσωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση τα δυο θέματα που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση σχέσεων και στην αποκατάσταση αυτού που πολύ θέλουν να δουν στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιφερειακή συνεργασία που θα διευκολύνει και τη μεταφορά ενέργειας από τον νότο προς την Ευρώπη και θα αποτραβήξει την Τουρκία από την Μόσχα..

Έτσι μια κατάσταση φαινομενικής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών, όπου βεβαίως όλες οι διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της  ελληνικής κυριαρχίας μένουν στο τραπέζι και θα εμπεδώνονται, θα είναι  το άλλοθι για να ζητηθούν ακόμη  περισσότερα βήματα «συνεννόησης» ως κίνητρο  για την «εξημέρωση» της  Τουρκίας.  

Ας μην γίνει αυτή η χαραμάδα φωτός για τα ελληνοτουρκικά, πόρτα ευκαιρίας για την Τουρκία, ώστε να απαλλαγεί από την όποια πίεση έχει για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

Μην ξεχνάμε την πλέον πρόσφατη εμπειρία που την περίφημη αποκλιμάκωση τον χειμώνα του 2020, προκειμένου να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις από την Ε.Ε., ακολούθησε η πολύμηνη κρίση … 

liberal.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Απόψεις

Τί μας λέει Αμερικανός ναύαρχος σε συνέντευξή του στα Νέα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η αδιαφορία από την πλευρά των ΗΠΑ θα δώσει πράσινο φως στην Τουρκία και το Ισραήλ να κάνουν ό,τι θέλουν στη Συρία, δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο ναύαρχος (εν αποστρατεία) των ΗΠΑ Τζέιμς Φόγκο, διακεκριμένος συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) και κοσμήτορας του Center for Maritime Strategy of the Navy League. O έμπειρος ναύαρχος καλεί τις δυτικές χώρες να εμπλακούν άμεσα, ενώ εκτιμά ότι ο πραγματικός νικητής θα είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ συνιστά στρατηγική ήττα για τη Ρωσία στη Συρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή;

Κατ’ αρχάς, αυτή ήταν μια στρατηγική έκπληξη που κανείς δεν είδε να έρχεται.

Τα δυτικά έθνη πιάστηκαν για άλλη μία φορά εξαπίνης, όπως όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση των ανταρτών στην πρωτεύουσα της Δαμασκού ήταν γρήγορη και εντυπωσιακή.

Στην ταχεία κατάρρευση του καθεστώτος Ασαντ συνέβαλε η πλήρης και ολοκληρωτική αποτυχία του συριακού στρατού, ο οποίος για δεκαετίες τρομοκρατούσε, επετίθετο με χημικά αέρια, δολοφονούσε και βασάνιζε βάναυσα τον πληθυσμό. Δεύτερον, απαντώντας στην ερώτησή σας, αυτή δεν είναι μόνο μια μεγάλη στρατηγική ήττα για τη Ρωσία, αλλά και για το Ιράν.

Η Ρωσία είχε διπλωματικές σχέσεις και μια συμφωνία για βάσεις με τον Χαφέζ αλ-Ασαντ, πατέρα του Μπασάρ, από τη δεκαετία του 1970 και ενίσχυσε την υποστήριξή της στη Συρία μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Σε αντάλλαγμα για τη συντριβή της συριακής αντιπολίτευσης

στο έδαφος και από αέρος συνέχισε να χρησιμοποιεί τις βάσεις σε Ταρτούς και Λατάκια. Από αυτά τα λιμάνια, η Ρωσία όχι μόνο έπληττε τις θέσεις των σύρων ανταρτών με πυραύλους Kalibr και αεροσκάφη, αλλά χρησιμοποίησε τις βάσεις για παραστρατιωτικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ.

Τώρα, όλα αυτά τελείωσαν. Αυτή είναι μια σημαντική αμηχανία για το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου οι στρατοί είναι τόσο αποδυναμωμένοι και αποσπασμένοι από τη σύγκρουση στην Ουκρανία που η απόφαση να εγκαταλείψει τη Συρία ήταν προβληματική.

 

Αυτή ήταν επίσης μια μεγάλη στρατηγική ήττα για το Ιράν. Η Τεχεράνη επένδυσε πολλά στο συριακό καθεστώς για να της δώσει πρόσθετους χώρους για όπλα και μαχητές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Ισραήλ.

Πριν από τον θάνατό του, ο διοικητής της δύναμης Quds του IRGC στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί ταξίδευε συχνά στη Δαμασκό για να συντονίσει τις κακόβουλες ιρανικές δραστηριότητες στη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη. Τώρα αυτή η φιλική προς το Ιράν επιχειρησιακή βάση έχει εξαφανιστεί.

Τι ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν οι ΗΠΑ στη σταθεροποίηση της μετάβασης προς την «επόμενη» ημέρα στη Συρία;

Οι ΗΠΑ είναι ένθερμος υποστηρικτής των Συριακών Αμυντικών Δυνάμεων (SDF), που συνδέονται με την κουρδική πολιτοφυλακή. Οι SDF πολέμησαν πολλές μάχες και υπέστησαν τεράστιες απώλειες στα χέρια των Ρώσων και του καθεστώτος Ασαντ τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις που υποστήριξαν την πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), στρέφουν τώρα την προσοχή τους στους Κούρδους.

Ο ηγέτης του HTS, ο οποίος μάχεται υπό το όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, σοφά έχει αποστασιοποιηθεί από την Αλ Κάιντα ή το ISIS. Στις ΗΠΑ το HTS εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και να υπάρχει ένα τίμημα για το κεφάλι του Αλ-Γκολάνι.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ

έχει επισημάνει ότι δεν ενδιαφέρεται να εμπλέξει τις ΗΠΑ στη συμπλοκή, αλλά έχουμε ήδη εμπλακεί με την υποστήριξη των SDF. Δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι ακόμη στην εξουσία, οι βασικές αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει στη Συρία βρίσκονται στο τέλμα μετεκλογικών πολιτικών ελιγμών.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο για την αντιμετώπιση της έκβασης της σύγκρουσης ή της τύχης των σύρων προσφύγων που ζητούν άσυλο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πραγματικός νικητής σε όλα αυτά θα είναι ο πρόεδρος Ερντογάν της Τουρκίας, ο οποίος διατήρησε την υποστήριξη στο HTS καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που σας ανησυχεί; Είναι αναπόφευκτη η διχοτόμηση της χώρας;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι ότι ύστερα από δεκαετίες πολέμου και διαμάχης ο συριακός πληθυσμός θα στερηθεί του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση.

Επιπλέον, φοβάμαι ένα σενάριο τύπου Λιβύης, όπου μια χώρα με έναν σκληρό δικτάτορα που κυβέρνησε με σιδερογροθιά για 40 χρόνια απελευθερώνεται ξαφνικά και ανόμοιες φατρίες, φυλές ή τρομοκρατικές οργανώσεις παρατείνουν την αγωνία πέφτοντας στην άβυσσο ενός εμφύλιου πολέμου.

Ενώ η ήττα των δυνάμεων του Καντάφι στον αέρα ή στο έδαφος στη Λιβύη ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση «εγχειριδίου» που διεξήχθη από έναν συνασπισμό πρόθυμων (ΗΠΑ, ΗΒ, Γαλλία και Ιταλία) και αργότερα από το ΝΑΤΟ, η μεταπολεμική ανοικοδόμηση ήταν αποτυχία.

Για να αποφευχθεί περαιτέρω σύγκρουση και διχοτόμηση της Συρίας, οι ηγέτες του HTS και των SDF και οι υποστηρικτές τους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι ευρωπαίοι ηγέτες, η Τουρκία και το Ισραήλ πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να διατυπώσουν ένα σχέδιο ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας πίσω στον συριακό λαό.

Πώς βλέπετε ειδικότερα τον ρόλο της Τουρκίας και γενικότερα την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή;

Η Τουρκία βρίσκεται ξεκάθαρα στη θέση του οδηγού με υπεροχή της δύναμης στο έδαφος και εδραιωμένες σχέσεις με το κυβερνών HTS.

Η Τουρκία έχει επίσης μια ατζέντα για να βελτιώσει την ποιότητα της δικής της ασφάλειας ελαχιστοποιώντας την παρουσία και τον κυβερνητικό ρόλο των Κουρδικών SDF, που ελέγχουν επί του παρόντος το ένα τρίτο της χώρας. Η αδιαφορία από την πλευρά των ΗΠΑ θα δώσει πράσινο φως στην Τουρκία και το Ισραήλ να κάνουν ό,τι θέλουν.

Σε όλα αυτά θα λείπει η φωνή του συριακού λαού που θέλει την ελευθερία του από ένα καταπιεστικό καθεστώς, μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ευκαιρίες για τα παιδιά του και μια διαρκή ειρήνη. Πρέπει να δράσουμε τώρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πρόσφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ! Άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας για την Αρμενία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικά 115.366 άτομα έχουν φτάσει και έχουν καταγραφεί στην Αρμενία μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ. Μεταξύ αυτών, πάνω από 100.000 έφτασαν μέσω του διαδρόμου του Λατσίν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά την κλιμάκωση. Ο εκτοπισμένος πληθυσμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 4% του συνολικού πληθυσμού της Αρμενίας των 2,7 εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το 2024, η πλειοψηφία (περίπου το 76 τοις εκατό) του συνολικού εκτοπισμένου πληθυσμού κατοικεί στο Ερεβάν και στις γύρω περιοχές. Σχεδόν το 40 τοις εκατό των εκτοπισμένων έχει εγκατασταθεί στο Ερεβάν με το 16 τοις εκατό στο Kotayk, το 11 τοις εκατό στο Ararat και το 9 τοις εκατό στην περιοχή Armavir, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Πολλοί εκτοπισμένοι επιλέγουν να διαμένουν στο Ερεβάν και στις πλησιέστερες τρεις περιφέρειες, όπου έχουν υφιστάμενα οικογενειακά ή κοινωνικά δίκτυα υποστήριξης, εξετάζοντας επίσης την καλύτερη πρόσβαση σε ευρύτερες αγορές εργασίας, περιπτώσεις υγείας και καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι το πρόγραμμα στέγασης της κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση των τιμών, επηρεάζοντας την οικονομική προσιτότητα για τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές όπως το Ερεβάν όπου η ζήτηση για στέγαση είναι μεγαλύτερη λόγω των καλύτερων ευκαιριών εργασίας. Τα περισσότερα από τα εκτοπισμένα άτομα εξαρτώνται επί του παρόντος από την κρατική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει μηνιαία υποστήριξη ενοικίου ύψους 50.000 DR (περίπου 125 CHF) που διατίθεται από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2024. Όταν λήξει αυτή η υποστήριξη, πολλές οικογένειες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου ή υποθήκης, αυξάνοντας το κίνδυνος ανασφάλειας στέγασης και πιθανής έλλειψης στέγης.

Ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στέγασης, η κυβέρνηση της Αρμενίας ξεκίνησε ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης στέγασης για να βοηθήσει τα άτομα που έφυγαν από το Καραμπάχ, προσφέροντας επιχορηγήσεις μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δραχμών (περίπου 4.500 CHF έως 6.700 CHF) για οικογένειες με ειδικές ανάγκες , συμπεριλαμβανομένων εκείνων με παιδιά ή αναπηρίες. Η επιλεξιμότητα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση στέγασης περιορίζεται στους Αρμένιους του Καραμπάχ που υποβάλλουν αίτηση για αρμενική υπηκοότητα. Η πρωτοβουλία αναμένεται να ωφελήσει έως και 25.000 οικογένειες. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί εκτοπισμένοι ανησυχούν ότι η οικονομική βοήθεια μπορεί να μην είναι αρκετή για να αντέξουν οικονομικά τη στέγαση σε επιθυμητές περιοχές, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους.

Δεδομένων των διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εκτοπισμένος πληθυσμός, η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και η κατάσταση γύρω από το καθεστώς των εκτοπισμένων στην Αρμενία προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας. Αν και η αρμενική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τους χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα και υπηκοότητα κατόπιν αιτήματος, έχει προκληθεί σύγχυση επειδή πολλοί εκτοπισμένοι πίστευαν ότι ήταν ήδη Αρμένιοι πολίτες, καθώς είχαν αρμενικά διαβατήρια με περιορισμένα προνόμια υπηκοότητας. Στις 17 Οκτωβρίου 2024, η κυβέρνηση της Αρμενίας παρέτεινε την προσωρινή προστασία (TP) για τους πρόσφυγες από το Καραμπάχ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 μέσω του διατάγματος αριθ. 1649-Ν (Διάταγμα επέκτασης TP). Η αρχική παροχή προσωρινής προστασίας χορηγήθηκε για ένα έτος με το κυβερνητικό διάταγμα αριθ. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να εργάζονται, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, να λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια, να επιδιώκουν την εκπαίδευση και να συμμετέχουν στην επιχειρηματικότητα σε ίση βάση με τους Αρμένιους πολίτες. Επιπλέον, δικαιούνται νομική συνδρομή με κρατική χρηματοδότηση. Μετά από ένα χρόνο τοπικής εγγραφής, οι πρόσφυγες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές και δικαιούνται να κατέχουν θέσεις δημόσιας υπηρεσίας σε τοπικό επίπεδο. Ο δρόμος προς την πολιτογράφηση διευκολύνεται, με εξαιρέσεις από απαιτήσεις διαμονής και γλώσσας για τους πρόσφυγες. Επιπλέον, όσοι είναι αρμενικής καταγωγής εξαιρούνται από τη δοκιμασία του Συντάγματος. Η απόκτηση της αρμενικής υπηκοότητας παρέχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα, πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα δημόσιας υπηρεσίας και το δικαίωμα κατοχής γεωργικής γης. Από τον Οκτώβριο του 2024, μετά τον εκτοπισμό από το Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, συνολικά 5.600 άτομα ή περίπου το 5 τοις εκατό αυτών των εκτοπισμένων υπέβαλαν αίτηση για πολιτογράφηση στην Αρμενία.

Σύνοψη παροχών του WFP για την προσφυγιά στην Αρμενία,

Στους Αριθμούς

12.885 άτομα βοηθήθηκαν κατά τον Οκτώβριο του 2024

Πραγματοποιήθηκαν μεταφορές 390.000 USD σε μετρητά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 13,3 εκατ. USD τους επόμενους έξι μήνες (Νοέμβριος 2024 – Απρίλιος 2025) χρηματοδότηση του WFP

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Τον Οκτώβριο του 2024, το WFP παρείχε την τελική μεταφορά μετρητών με χρήση καρτών τροφίμων σε πρόσφυγες που έφτασαν στην Αρμενία τον Σεπτέμβριο του 2023. Αυτή η βοήθεια παραδόθηκε με χρήση τραπεζικών καρτών του WFP – με περιορισμό τροφίμων – για εμβάσματα μετρητών σε 10.911 πρόσφυγες στο Ararat, Armavir, Kotayk, Επαρχίες Lori, Gegharkunik, Shirak και Vayots Dzor. Κάθε πρόσφυγας έλαβε μεταβιβαστική αξία 36 USD, για την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα για ένα μήνα.

Το WFP υποστήριξε 800 ενήλικες και παιδιά πρόσφυγες στις επαρχίες Ararat, Gegharkunik, Lori, Shirak και Syunik με συνεδρίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μέσω του συνεργαζόμενου εταίρου World Vision. Οι συνεδρίες στόχευαν στην ανακούφιση από το σοβαρό άγχος που προέκυψε από τον εκτοπισμό και περιλάμβαναν δημιουργία χώρων φιλικών προς τα παιδιά, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, συνεδρίες αυτοβοήθειας και θετική ανατροφή των παιδιών.

Μια διατροφική ανάλυση που διεξήχθη τον Αύγουστο από το WFP ανέδειξε σημαντικά κενά στη γνώση σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τον οικονομικό αλφαβητισμό μεταξύ των πληθυσμών με επισιτιστική ανασφάλεια στην Αρμενία. Ως συνέχεια, το WFP πραγματοποίησε συνεδρίες για 75 δικαιούχους καρτών τροφίμων τον Οκτώβριο, οι οποίοι απέκτησαν πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές υγιεινής διατροφής, τις αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής, τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού και τη λήψη τεκμηριωμένων επιλογών για την ενίσχυση της υγείας και της οικονομικής σταθερότητας. Αυτές οι συνεδρίες θα συνεχιστούν μέχρι τον Νοέμβριο με πρόσθετους δικαιούχους κάρτας τροφίμων.

Το WFP ξεκίνησε ένα διήμερο εργαστήριο ανάπτυξης ικανοτήτων και ασκήσεις προσομοίωσης, σε συνεργασία με την Κρατική Ακαδημία Διαχείρισης Κρίσεων, για 23 εκπροσώπους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Εθνικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και την Ενιαία Κοινωνική Υπηρεσία (USS). . Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα των τοπικών αρχών να προετοιμάζονται και να ανταποκρίνονται σε καταστροφές μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των λειτουργιών κοινωνικής προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μέσω της επέκτασης των εθνικών προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση κραδασμών. Επιπλέον, προγραμματίζονται επίσης περιφερειακά εργαστήρια και θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους από τα γραφεία των περιφερειακών διοικητών, τα εδαφικά κέντρα της USS, εκπροσώπους της κοινότητας και παρόχους κοινωνικών υπηρεσιών.

ΕΠΙΜΕΛΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Επιστολή Μπαρζανί για την τουρκική κατοχή στο Βόρειο Ιράκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Κούρδος πολιτικός Αντάμ Μπαρζανί έστειλε ανοιχτή επιστολή στον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Σουντάνι σχετικά με την παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και την κατοχή του Νοτίου Κουρδιστάν από την Τουρκία.

Κείμενο της επιστολής του Αντάμ Μπαρζανί:

Ανοιχτή επιστολή στον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Σουντάνι.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, μιλάτε για την εισβολή της Τουρκίας στο συριακό έδαφος, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και η κυριαρχία αυτής της χώρας πρέπει να προστατεύεται σίγουρα.

Αλλά, κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήταν καλύτερα να είχατε μιλήσει για την κυριαρχία του Ιράκ πριν μιλήσετε για την κυριαρχία μιας γειτονικής χώρας και το Νότιο Κουρδιστάν, το οποίο είναι μέρος ενός ελεύθερου Ιράκ, έχει τώρα μέρος της επικράτειάς του των υπηρεσιών που παρέχονται στον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα μπορεί να είναι εις βάρος του Ιράκ και της περιοχής του Κουρδιστάν Είναι η κατοχή του ιρακινού εδάφους μια συμφωνία που διαρκεί αρκετά χρόνια.

Κατά τη γνώμη μου, η παρουσία του τουρκικού στρατού στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια, με την ημι-συναίνεση και τη σιωπή σας, μπορεί να προκάλεσε αυτό που συμβαίνει στη Συρία.

Προφανώς, οι πρόγονοί μας έλεγαν ότι ο άνθρωπος πρέπει να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι του και μετά να βοηθά τους γείτονές του.

Επομένως, καλύτερα να σκεφτούμε μια λύση για τη χώρα μας και μετά να πούμε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φύγει από τη Συρία.

Τέλος, δεχθείτε τον σεβασμό και τους χαιρετισμούς μου

Αντάμ Οσμάν Σεΐχ Αχμάντ Μπαρζανί

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα3 ώρες πριν

DW: Ανησυχία στο Ισραήλ! “Τυφλώθηκαν” ξανά τα Arrow – Αναθερμαίνεται το μέτωπο με τους Χούθι

Οι Χούθι βρίσκονται στο στόχαστρο των βομβαρδιστικών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Απόψεις5 ώρες πριν

Τί μας λέει Αμερικανός ναύαρχος σε συνέντευξή του στα Νέα για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία;

Η αδιαφορία από την πλευρά των ΗΠΑ θα δώσει πράσινο φως στην Τουρκία και το Ισραήλ να κάνουν ό,τι θέλουν...

Πολιτική5 ώρες πριν

Σε επιφυλακή η Αθήνα για σύμφωνο Τουρκίας-Συρίας, λένε στην “Καθημερινή”

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κοινοποιήσει στους ηγέτες της Ε.Ε. μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο...

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Νέες αποκαλύψεις! Τα μυστικά της μοναδικής προσωπογραφίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου!

Η αρχαιολόγος – βυζαντινολόγος Αναστασία Κουμούση μίλησε στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews και στον Θ. Σιαφάκα για τη προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου...

Ιστορία - Πολιτισμός6 ώρες πριν

Καφενείον παραμονές Χριστουγέννων Εμύριζεν Χριστούγεννα της Κύπρου και της Ελλάδος

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης Χριστούγεννα ρωμέικα. Καφενείον παραμονές Χριστουγέννων. Παντοπωλείον και Μπαρ στα χρονια του πενήντα και εξήντα ητοι ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ...

Δημοφιλή