Weather Icon

Η τουρκική MİT επιβεβαιώνει την απαγωγή περισσοτέρων των 100 ατόμων που δήθεν συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν

Η τουρκική  MİT  επιβεβαιώνει την απαγωγή περισσοτέρων των 100 ατόμων που δήθεν συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν

Σύμφωνα με την εφημερίδα Habertürk, η MİT επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι διεξήγαγε επιχειρήσεις για τη βίαιη επιστροφή (στην Τουρκία) περισσοτέρων των εκατό ατόμων τα οποία υποτίθεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν.

Η ετήσια έκθεση της MİT για το 2022 ανέφερε ότι: «… Πάνω από 100 μέλη του [κινήματος Γκιουλέν] από διαφορετικές χώρες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, κάτι το οποίο οφείλεται στην αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα της MİT στο εξωτερικό».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay είπε νωρίτερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ότι Τούρκοι πράκτορες έκαναν «διπλωματία» με τους ομολόγους τους σε χώρες από τις οποίες απήχθησαν Τούρκοι υπήκοοι.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει παράνομες μεθόδους έτσι ώστε να εξασφαλίσει την επιστροφή των επικριτών της μετά την απόρριψη των επίσημων αιτημάτων έκδοσής τους.

Οι προσπάθειες της Άγκυρας για  καταστολή των επικριτών του καθεστώτος στο εξωτερικό δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Πιο πρόσφατα, ο Uğur Demirok, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που αγνοείται από τις 6 Σεπτεμβρίου στο Αζερμπαϊτζάν, απήχθη και μεταφέρθηκε παράνομα στην Τουρκία από τη MİT.

Από την περίοδο διεξαγωγής έρευνας για διαφθορά, 17-25 Δεκεμβρίου, κατά την οποία βρέθηκε μπλεγμένος ο Ερντογάν, τα μέλη της οικογενείας του καθώς και ο στενός του κύκλος, (ο Ερντογάν) άρχισε την στοχοποίηση οπαδών του κινήματος Γκιουλέν.

Μετά το πέρας των ερευνών το πραξικόπημα χρεώθηκε στους Γκιουλενιστές και θεωρήθηκε ως συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησης. Έκτοτε, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του. Ενίσχυσε την καταστολή του κινήματος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016 και κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο αυτού. Ο Γκιουλέν και το κίνημα του αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης έχει βασιστεί κυρίως σε «παραδόσεις», στις οποίες η κυβέρνηση και η MİT πείθουν τα σχετικά κράτη να παραδώσουν άτομα χωρίς τη δέουσα διαδικασία, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους. Τα θύματα έχουν υποστεί μια σειρά από παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυθαίρετες συλλήψεις, επιδρομές κατ’ οίκον, βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων.

Μια έκθεση του Stockholm Center for Freedom (γνωστό και ως SCF), η οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021 και με τίτλο «Η διακρατική καταστολή της Τουρκίας: Απαγωγή, παράδοση και βίαιη επιστροφή των επικριτών του Ερντογάν», επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν χρησιμοποίησε παράνομες μεθόδους για τη βίαιη μεταφορά Τούρκων πολιτών, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, στην Τουρκία.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση (WGAD) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύλληψη, η κράτηση και η βίαιη μεταφορά Τούρκων υπηκόων στην Τουρκία ήταν αυθαίρετες και παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκπρόσωποι της βελγικής δικηγορικής εταιρείας Van Steenbrugge Advocaten (VSA), της μη κυβερνητικής οργάνωσης  Turkey Tribunal VZW και της ένωσης Ευρωπαίων δικαστών Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) ανακοίνωσαν, την Τετάρτη,  σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ότι έστειλαν ανακοίνωση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) που περιλαμβάνει στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία διεπράχθησαν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα που περιλαμβάνουν «βασανιστήρια», «βίαιες εξαφανίσεις», «φυλακίσεις κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου» και «διώξεις», τα οποία είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όπως ορίζονται στο άρθρο 7 του Καταστατικού της Ρώμης.

Η ανακοίνωση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο συμπεριλαμβάνει 463 μεμονωμένες  καταθέσεις για βασανιστήρια που αφορούν 800 άτομα και 59 περιπτώσεις, εντός και εκτός των τουρκικών συνόρων, βίαιων εξαφανίσεων που αφορούν 109 άτομα.

 

 

 

Μετάαφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://stockholmcf.org/turkeys-intelligence-agency-confirms-abduction-of-more-than-100-people-with-alleged-links-to-gulen-movement/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube