Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία , Φινλανδία 15 Μαρτίου 2023

Η Τουρκία θα πει ναι στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Η Τουρκία θα πει ναι στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Η Τουρκία ακολουθεί τη μέση οδό: Ναι στη Φινλανδία, όχι στη Σουηδία

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο θα επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την προσπάθεια της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την Τετάρτη η τουρκική προεδρία.

“Οι διμερείς σχέσεις καθώς και η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κωνσταντινούπολη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Πριν της εκλογές η έγκριση της υποψηφιότητας

 Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ανεξάρτητα από τη Σουηδία, ενόψει των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters την Τετάρτη. 

Το τουρκικό κοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν κλείσει στα μέσα Απριλίου για εκλογές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Απογοήτευση στη Σουηδία

Με τις διαπραγματεύσεις για το ΝΑΤΟ μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας να έχουν επανέλθει, φαίνεται όλο και πιο πιθανό το Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ πριν από τη Στοκχόλμη, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, καταρρίπτοντας τις ελπίδες για κοινή υποψηφιότητα με τη Φινλανδία και απογοητεύοντας Σουηδούς πολιτικούς.

Ο Κρίστερσον ανακοίνωσε την πιθανή παρατεταμένη αναμονή της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μαζί με τον Σουηδό διαπραγματευτή του ΝΑΤΟ Όσκαρ Στένστρομ. “Όπως άκουσαν όλοι τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αποκλείεται η Σουηδία και η Φινλανδία να επικυρώσουν με διαφορετικά βήματα”, είπε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. “Αυτό που συναντήσαμε ο Όσκαρ Στένστρομ και εγώ τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι η πιθανότητα να συμβεί αυτό με διαφορετικούς ρυθμούς έχει αυξηθεί”, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι μπορεί να επικυρώσει μόνο την αίτηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της άρνησης της Σουηδίας να εκδώσει μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, κυρίως Κούρδους, που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, και λόγω της καύσης του Κορανίου από ακροδεξιό ακτιβιστή.

Οι διαπραγματεύσεις του ΝΑΤΟ μεταξύ Σουηδίας, Τουρκίας και Φινλανδίας ξεκίνησαν ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, αλλά μέχρι στιγμής, οι χώρες δεν έχουν καταλήξει σε λύση καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα τον Φεβρουάριο ότι δεν θα αποδεχτεί την αίτηση της Σουηδίας εάν η Στοκχόλμη δεν απαγορεύσει την καύση του Κορανίου, κάτι που η σουηδική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει.

Ωστόσο, ο Κρίστερσον τόνισε ότι η απόφαση είναι στα χέρια της Τουρκίας και ότι η Σουηδία είναι έτοιμη να χειριστεί μια κατάσταση όπου η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ “Γενς Στόλτενμπεργκ συνήθως επισημαίνει ότι δεν είναι μακροπρόθεσμο πρόβλημα αν συμβεί αυτό. Βασικά, δεν πρόκειται για το αν η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά για το πότε η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε ο Κρίστερσον.

Ο Στένστρομ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία διεξήγαγε “συνομιλίες εμπιστοσύνης” με την Τουρκία, αλλά ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Σουηδία έχει δρόμο να διανύσει για να εκπληρώσει τη συμφωνία που υπεγράφη στη Μαδρίτη πέρυσι. “Καμία παρόμοια δυσαρέσκεια δεν εκφράστηκε στη Φινλανδία, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ότι η Τουρκία πιστεύει ότι η Φινλανδία έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο στην εκπλήρωση του μέρους της στο μνημόνιο”, πρόσθεσε.

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία συμφώνησε να ανοίξει την πόρτα στη Σουηδία και τη Φινλανδία, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τις εξαγωγές όπλων, την έκδοση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της αντιπολίτευσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Άντερσον εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την ανακοίνωση: “Είναι εξίσου καλό να πούμε ότι δεν θα ήταν καλό για τη Σουηδία. Θα ήταν επίσης μια οπισθοδρόμηση για την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ”, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα στη Σουηδία είναι να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι, εάν η Φινλανδία έρθει πρώτη, αυτός ο χρόνος είναι όσο το δυνατόν μικρότερος και ότι η Σουηδία είναι δυνατή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, πρόσθεσε.

Η ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών προειδοποίησε επίσης ότι μια διάσπαση μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας θα ωφελούσε τα ρωσικά συμφέροντα καθώς “οι ρωσικές απειλές και οι εκστρατείες επιρροής κατά της Σουηδίας θα αυξηθούν”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube