Ρωσία , Συρία , Τουρκία 28 Μαρτίου 2023

Η Ρωσία σέρνει Τουρκία και Συρία σε συνομιλίες τις 4 Απριλίου

Η Ρωσία σέρνει Τουρκία και Συρία σε συνομιλίες τις 4 Απριλίου

Εφημερίδα El Vatan: Η συνάντηση των τεσσάρων θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου στη Μόσχα

Η συριακή εφημερίδα El Vatan ανακοίνωσε ότι οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα συναντηθούν στη Μόσχα στις 3-4 Απριλίου. Ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση, που έπρεπε να γίνει στις 15-16 Μαρτίου, αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους».

Πηγές με έδρα τη Δαμασκό μιλώντας στην εφημερίδα Al Vatan, που εκπέμπει από το 2006, ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στη Μόσχα. Ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση, που αναμενόταν να διεξαχθεί στις 15-16 Μαρτίου, αναβλήθηκε για «τεχνικούς λόγους».

Η εν λόγω συνάντηση επρόκειτο να είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών υποθέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας εδώ και 12 χρόνια. Η συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί για πρώτη φορά το Ιράν, σχεδιάστηκε να θέσει τις βάσεις για μια συνάντηση πρώτα μεταξύ των ίδιων των υπουργών Εξωτερικών και μετά του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Al Vatan, το θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ  από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία και να περικόψει την υποστήριξη των ένοπλων ανταρτών, αποτέλεσαν το κύριο θέμα των έντονων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος πήγε στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη στις 14-15 Μαρτίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρωσικό Τύπο: “Όταν η Τουρκία είναι εντελώς έτοιμη να αποσυρθεί από το συριακό έδαφος, να σταματήσει να υποστηρίζει την τρομοκρατία και όταν η Συρία είναι έτοιμη να επιστρέψει στην προπολεμική της κατάσταση, τότε θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΦΙΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ: Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμφιλίωσης της Συρίας, Ömer Rahmun, μοιράστηκε στον λογαριασμό του στο Twitter το εξής: «Σύμφωνα με ειδική πηγή: Μετά από έντονες επαφές, η τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας θα διεξαχθεί στη Μόσχα την ερχόμενη Δευτέρα (3 Απριλίου) και η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν έχει υποχωρήσει από τους όρους που έχει θέσεις».

Ο ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΦ ΕΙΧΕ ΠΕΙ«ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ»

Μιλώντας στον ρωσικό Τύπο χθες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ έκανε δηλώσεις για τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και Συρίας για την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού. Σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για τη συνάντηση συνεχίζονται, ο Μπογκντάνοφ είπε: “Νομίζω ότι θα γίνει στη Μόσχα στις αρχές Απριλίου”. Δηλώνοντας ότι πολλές διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης παρουσίας τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ήταν αποτελεσματικές στην οργάνωση της συνάντησης, ο Μπογκντάνοφ είπε: “Ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός στόχος είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Συρίας-Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η αποστολή διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων θα τελειώσει με επιτυχία”.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας, Αλί Αμπάς, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκαν στη Μόσχα. Η συνάντηση ήταν η πρώτη υπουργική επαφή μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού εδώ και 11 χρόνια. 

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube