Weather Icon

Η Πολωνία κατηγορεί Γερμανία γιατί δεν στηρίζει “αρκούντως” την Ουκρανία

Η Πολωνία κατηγορεί Γερμανία γιατί δεν στηρίζει “αρκούντως” την Ουκρανία

Πηγή: ΑΡ

Πολωνία κατά Γερμανίας για τη στήριξη στην Ουκρανία: «Δεν είναι όσο γενναιόδωρη θα έπρεπε»

«Η Γερμανία πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα, περισσότερα πυρομαχικά και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι,

Καθώς η Ευρώπη αναζητεί τρόπους περαιτέρω εξοπλισμού του Κιέβου στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία, ο Πολωνός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το Βερολίνο δεν στηρίζει επαρκώς την Ουκρανία.  

Σε συνέντευξή του στο Politico μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο Συντηρητικός Ματέους Μοραβιέτσκι σημείωσε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που είναι η γερμανική, πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία για την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

«Η Γερμανία πρέπει να στείλει περισσότερα όπλα, περισσότερα πυρομαχικά και μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς είναι μακράν η πλουσιότερη χώρα», ανέφερε ο Μοραβιέτσκι. 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός αναγνώρισε πως το Βερολίνο έχει κάνει στροφή στην πολιτική του – μεταξύ άλλων με τεράστιες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του στρατού και άρση της απαγόρευσης αποστολής όπλων σε εμπόλεμη ζώνη. Ειδικότερα, ο Μοραβιέτσκι έκανε ειδική μνεία στην απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard στον ουκρανικό στρατό. 

«Τρεις μήνες πριν, η Γερμανία έλεγε πως δεν είναι εφικτό. Τώρα, είναι εφικτό. Οπότε, αλλάζουν την προσέγγισή τους» σημείωσε ο Πολωνός. 

Τον τελευταίο χρόνο, οι κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης έχουν κατ’ επανάληψη πιέσει τους ομολόγους τους της δυτικής Ευρώπης να προμηθεύσουν την Ουκρανία με πιο εξελιγμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Και παρότι δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία διαμηνύουν κατά καιρούς πως έχουν αποστείλει όπλα, οχήματα και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, η Βαρσοβία παραμένει αυστηρή απέναντι στο Βερολίνο

«Δεν τους επιτίθεμαι, απλώς λέω το προφανές» τονίζει ο Μοραβιέτσκι. Ο Πολωνός ηγέτης καυτηρίασε τη σχέση ενεργειακής εξάρτησης του Βερολίνου από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως αυτή οδήγησε την Ευρώπη σε επικίνδυνα μονοπάτια. 

«Μέσω της εξαιρετικά εσφαλμένης πολιτικής τους απέναντι στη Ρωσία για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είναι συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει, γι’ αυτό το χάος στην αγορά ενέργειας», είπε. 

«Η Γερμανία έκανε αυτό το τραγικό λάθος να εξαρτάται πλήρως από τα καύσιμα της Ρωσίας. Και εμείς τους φωνάζαμε. Τους ζητούσαμε να μην το κάνουν», πρόσθεσε. 

Ππως είπε ο ίδιος, έχει συζητήσει τις θέσεις του περί στήριξης της Ουκρανίας με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. «Εχω αυτή τη συζήτηση κάθε τόσο. Και του ζητώ μεγαλύτερη στήριξη. Αυτό μπορώ να κάνω», κατέληξε ο Πολωνός πρωθυπουργός. 

Πηγή: Politico, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube