Weather Icon

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει εργαλεία αποτροπής αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει εργαλεία αποτροπής αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Η κατοχική Τουρκία προωθεί την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος

  Η Θέση του “Φ”   

ΔΕΝ είναι τώρα που η κατοχική Τουρκία προωθεί την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος. Οι προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους χρονολογούνται. Την τελευταία περίοδο ωστόσο φαίνεται πως έχουν ενταθεί οι προσπάθειες από πλευράς της κατοχικής πλευράς, η οποία επιστρατεύει όλα τα πολιτικά, οικονομικά εργαλεία που διαθέτει. η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στην Άγκυρα, χρησιμοποιήθηκε για να προωθηθούν δυο επιδιώξεις: Πρώτον, να παρουσιαστεί ως ισότιμος εταίρος στον Οργανισμό το ψευδοκράτος, που εκπροσωπήθηκε από τους εγκάθετους της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ και Ταχσίν Ερτογρούλογου. Δεύτερον, η ανάδειξη της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και ως η ηγέτιδα χώρα μουσουλμανικών κρατών. Το γεγονός ότι φιλοξενούσε τη σύνοδο αυτό διευκόλυνε τις επιδιώξεις της.

Η ΣΥΝΟΔΟΣ πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο. Στη σκιά του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του, ως αναμενόταν έκανε αναφορά στη συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος ως μέλος-παρατηρητή.  Χωρίς περιστροφές ανέφερε ότι «ως οργάνωση, έχουμε συγκεκριμενοποιήσει την ισχυρή και αποφασιστική μας υποστήριξη προς τον τουρκικό λαό της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’ και την άρση των περιορισμών που υφίστανται οι αδελφοί μας Τούρκοι της Κύπρου». Δεν μίλησε ως Πρόεδρος της Τουρκίας αλλά παρουσιάσθηκε να εκπροσωπεί όλα τα μέλη του Οργανισμού. Αλλά και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε την παρουσία της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό, αναδεικνύοντας τα θέματα της λεγόμενης απομόνωσης αλλά και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους με τις γνωστές διατυπώσεις για «κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας, των δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού».  

ΕΞ όσων έγινε γνωστό, η Κυπριακή Δημοκρατία κινήθηκε τόσο προληπτικά όσο και μετά τη σύνοδο. Υπήρξαν διπλωματικές παρεμβάσεις προς όλες τις χώρες, που συμμετείχαν ενώ κινήσεις έγιναν και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολλές από τις χώρες αυτές διατηρούν κανάλια επικοινωνίας με την Ένωση.. Σημειώνεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, θα θέσει το θέμα στον Ούγγρο ομόλογό του σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιτίθεται και διπλωματικά με στόχο την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πολλά εργαλεία αποτροπής και με την χρησιμοποίηση τους θα σταματήσει αυτές τις μεθοδεύσεις. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube