Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η ”διπλωματία των σεισμών” δεν περιλαμβάνει την Κύπρο…

Ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αντιμετωπίζει όλα αυτά με σκεπτικισμό και ανησυχία έχοντας — σε μόνιμη βάση — τη στήριξη της Ελλάδας, με την οποία ωστόσο οι σχέσεις κινούνται διαχρονικά σε επίπεδο ”εντός-εκτός και επί τα αυτά”, αν εξαιρέσουμε την υπέρβαση των αγκυλώσεων σε συγκεκριμένη περίοδο κατά το παρελθόν

Δημοσιεύτηκε στις

Νέα πρόκληση απέναντι στην Κύπρο. Σκεπτικισμός και ανησυχία από τον νέο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Εντός εκτός και επί ταυτά οι σχέσεις με Ελλάδα

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου 

Με το κύμα οργής του λαού για την κακή διαχείριση του σεισμού και τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας να μη έχει κοπάσει ακόμα (λίγους μήνες πριν απ’ τις τουρκικές εκλογές του Μαΐου με ρυθμιστή το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, HDP), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  άρχισε  ήδη να κάνει τα πρώτα αβέβαια βήματα αναγνώρισης του ”φιλειρηνικού” πεδίου άσκησης πολιτικής του, όπου τίποτα δεν είναι όπως πριν την τραγωδία της 6ης Φεβρουαρίου των 7,8 ρίχτερ.

   Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι έπαψε να εκπέμπει διάθεση υπονόμευσης της ”διπλωματίας των σεισμών” με την Ελλάδα. Διπλωματίας στην οποία συγκατανεύσαμε πρόθυμα δια του υπουργού των Εξωτερικών, όπως δείχνει η… μετά σεισμό σύσφιξη σχέσεων με τον γείτονα (βλ. δήλωση Τσαβούσογλου για απόφαση της Άγκυρας να στηρίξει το αίτημα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος του και αντίστοιχη Δένδια με στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού [IMO]).

   Ωστόσο, όπως προείπα, τα σημάδια υπονόμευσης της διπλωματίας αυτής εκδηλώθηκαν ήδη εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου. Αρκεί να ανατρέξουμε στις 23 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη του FIR Αθηνών στο κεντρικό Αιγαίο την 14η Μαρτίου και να θυμηθούμε την επίσημη εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα (”Σύνοδος Τουρκικών Κρατών”) λίγες μέρες αργότερα.

    Εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Συνόδου, εγκαινίασε νέο κύκλο προκλήσεων προς την Κύπρο στο όνομα της ”ΤΔΒΚ”, της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου:

   […] Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι αναπόστατο κομμάτι των τουρκόφωνων κρατών…”, είπε με αγέρωχο ύφος. ”Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ και για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν στα αδέρφια μας τους Τουρκοκύπριους…”.

    Όλα αυτά, ασφαλώς, συνιστούν νέα πρόκληση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και γι’ αυτό ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης τα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και ανησυχία έχοντας — σε μόνιμη βάση — τη στήριξη της Ελλάδας, με την οποία ωστόσο οι σχέσεις κινούνται διαχρονικά σε επίπεδο ”εντός-εκτός και επί τα αυτά”, αν εξαιρέσουμε την υπέρβαση των αγκυλώσεων σε συγκεκριμένη περίοδο κατά το παρελθόν (βλ. Δόγμα ΔΕΑΧ, παραγωγικό και ουσιαστικό κατά την περίοδο 1995-2000).

 ”Η ‘διπλωματία των σεισμών’ δεν περιλαμβάνει την Κύπρο…” σας ακούω να λέτε σαρκαστικά και με το δίκιο σας, αφού από τη μεριά μας Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι εξακολουθούμε να λειτουργούμε παθητικά και υποκριτικά στη διαδικασία μιας παράστασης-αυταπάτη η οποία κρύβει κατά βάθος υποκρισία.

   Την υποκρισία αναβίωσης της ελληνοτουρκικής φιλίας (με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία), που αφήνει όμως έξω απ’ τους ”φιλειρηνικούς” σχεδιασμούς και τις προσχηματικές αβρότητες Ελλήνων και Τούρκων την Κύπρο και το Κυπριακό πρόβλημα, όπως ακριβώς επιθυμούσε ο Ταγίπ Ερντογάν: διαπραγμάτευση για τα ελληνοτουρκικά χωρίς το ”αγκάθι” του Κυπριακού, για να μείνει απροστάτευτη η Κύπρος…

   Με δεδομένη λοιπόν τη ρευστή κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις χώρες-εκπροσώπους του Ελληνισμού και την (ψευδ)αίσθηση αλλαγής του πολιτικού κλίματος σε επίπεδο ηγεσίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας — υπογράψαμε με την Κύπρο πρόσφατα τη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (βλ. σχετική ανακοίνωση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη, 13/3/’23), που είναι κατ’ αρχήν βήμα προς τα εμπρός.  

     Ωστόσο δεν μπορώ όμως να μη σημειώσω ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση εξακολουθούμε λειτουργούμε (ως αδελφές χώρες) παθητικά και υποκριτικά. Το λέω αυτό γιατί στις μεταξύ μας συμφωνίες έχουμε διαγράψει δια παντός το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) για διασφάλιση της Άμυνας της Μεγαλονήσου και πιπιλίζουμε ανήσυχοι ευκαιριακά τα περί κινδύνου κατάργησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ήδη επιτρέψαμε να γίνει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος προτεκτοράτο της Άγκυρας.

   Επιπλέον, επιτρέψαμε — στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου — να έχει ρόλο κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό και όχι απολογητικό της 49χρονης παρουσίας του στη βόρεια Κύπρο ο Τούρκος κατακτητής της, με αποτέλεσμα να έχει αποθρασυνθεί αυτός σε τέτοιο βαθμό που να παρανομεί ανεμπόδιστα στα Κατεχόμενα (βλ. εποικισμός Βαρωσίων/Αμμοχώστου) και να αυθαιρετεί στα ενεργειακά, θαλάσσια οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης  της Κύπρου.

 Παράλληλα, επιτρέψαμε να έχει ρόλο δευτεραγωνιστή ”επαρχιώτη” ο Κύπριος, ο οποίος εντωμεταξύ — αντί να συσπειρωθεί ακομμάτιστα υπερασπιζόμενος την ελληνικότητά του και να χτίσει στρατηγική διεκδίκησης και απελευθέρωσης των τουρκοκρατούμενων εδαφών του — εξόκειλε προς εθνικά ασύμφορες ατραπούς αφελληνισμού προς χάριν του πλουτισμού και της ατομικής ευζωίας του υπό την σκιά της πανούργας Αγγλίας, παρασυρμένος από το κακό παράδειγμα των πολιτικών του.

   Για όλα ωστόσο υπάρχει εξήγηση. Υπάρχει η σκληρή αλήθεια που έχει να κάνει με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο σε Αθήνα και Λευκωσία (”συγκοινωνούντα δοχεία”, γάρ…) το οποίο τροχοδρομούσε ανέκαθεν στις ράγες του κατευνασμού-Ανανισμού και της αφελούς Εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας-Κύπρου.

    Της πολιτικής η οποία διαιωνίζεται μέχρι τις μέρες μας και ευελπιστεί σε ξαναζωντάνεμα της ”ελληνοτουρκικής φιλίας” (στο ίδιο μήκος κύματος με την πλάνη του ΓΑΠ και, ακόμα παλαιότερα, του Συμφώνου φιλίας και μη επίθεσης μεταξύ Βενιζέλου-Κεμάλ το 1930) την ώρα που επεκτείνεται σιωπηλά το ”γκριζάρισμα” του Αιγαίου και η διεύρυνση της τουρκικής κατοχής στην βόρεια Κύπρο.

  Όσον αφορά τώρα την ελληνοκυπριακή πλευρά, το ”πεπρωμένο φυγείν αδύνατον” όσο ”η Τουρκία είναι Τουρκία” ακόμα και στη σκιά των σεισμών. Γιατί πώς ”να χτιστούν λεωφόροι συνεργασίας” μεταξύ Κύπρου και κατοχικής Τουρκίας, όταν η τελευταία — αντί να ελαττώσει τον στρατό του Αττίλα στο βόρειο τμήμα του νησιού — τον ενισχύει από τον Σεπτέμβριο του ’22  (ήδη προσεγγίζει τις 40.000);

   Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού εξοπλίζει παράλληλα τα Κατεχόμενα, δημιουργεί στρατιωτικές  βάσεις (μετατροπή του αεροδρομίου του Λευκονοίκου σε βάση μη επανδρωμένων τουρκικών UCAV και ναυτική βάση στο Ριζοκάρπασο) και προσπαθεί από πέρυσι να επιβάλλει ψευτο-ΑΟΖ στην Κύπρο, να πετύχει την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους από τουρκόφωνες χώρες και να ολοκληρώσει τον εποικισμό Βαρωσίων/Αμμοχώστου με μεταφορά Τούρκων από τις πληγείσες λόγω σεισμού περιοχές της Τουρκίας…

  Με δεδομένα αυτά Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν στη θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου. Τώρα θα μου πείτε, τι το καινούργιο κομίζει αυτή η συνεργασία απ’ τη στιγμή που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν ήδη παρόμοια συμβούλια αμφότερων των χωρών με τρίτες χώρες.

   Πράγματι, έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν Συμβούλια Συνεργασίας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας με τρίτες χώρες εδώ και χρόνια (σ.σ: στην περίπτωσή μας έχουμε παρόμοιες συνεργασίες με Τουρκία και Βουλγαρία το 2010, με Σερβία το 2017, το ’21 με τη Σαουδική Αραβία κλπ).

 Όμως δεν είχαμε υπογράψει ως τώρα θεσμοθέτηση Συμβουλίου Συνεργασίας με την Κύπρο, γιατί φοβόμασταν αμφότεροι (Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι ηγέτες) την αντίδραση της Τουρκίας. Ότι θα έβρισκε δηλαδή την ευκαιρία αυτή να καταγγείλει τις εκπροσώπους του Ελληνισμού στη Μεσόγειο για τάσεις που αποβλέπουν στην… Ένωσή τους.

 Ωστόσο, επί τη βάσει του ο ”Τολμών νικά”, έσπασαν τις αγκυλώσεις αυτές Ελλάδα και Κύπρος και θεσμοθέτησαν τη ”συγκρότηση” Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδος και Κύπρου με στόχο την πλήρη συνεργασία τους. Κι αυτό είναι, αναμφισβήτητα, θετικό.

  Είναι θετικό γιατί συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων αμφοτέρων επιπρόσθετα στην υπάρχουσα των τελευταίων 49 χρόνων, αρχής γενομένης από τον χρόνο της τουρκικής εισβολής (βλ. ελεύθερη είσοδος. αρχικά, στα ελληνικά πανεπιστήμια και τώρα δωρεάν φοίτηση στη Σχολή επιτυχίας τους [βιβλία, μεταπτυχιακές σπουδές]).

    Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα της εφαρμογής στην πράξη όσων έχουν συμφωνηθεί παραμένει ζητούμενο,   γιατί η θεσμοθέτηση  της ”συγκρότησης” Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδος–Κύπρου είναι ένα βήμα μπροστά, αλλά δεν είναι άλμα. Δεν είναι το το άλμα που θα τάραζε τα λιμνάζοντα ύδατα στο Κυπριακό.

   Δεν είναι άλμα, γιατί δεν έχει τον πανεθνικό χαρακτήρα του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο είχε ενσωματωθεί επί ημερών Παπανδρέου-Αρσένη (1993) στη στρατηγική Ελλάδας-Κύπρου ως πανεθνική πολιτική που θα διασφάλιζε αμυντικά την τελευταία.

 Ως εκ τούτου, δεν είναι προς πανηγυρισμό η εν λόγω ”Διακυβερνητική Συνεργασία” μας με την Κύπρο, γιατί δεν έχει καμιά σχέση με την ανασύσταση του ΔΕΑΧ το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά να συνυπογράψει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανοχύρωτη, όπως πριν από 49 χρόνια. Έχει διασφαλίσει ήδη τα εργαλεία αποτροπής νέας εισβολής του Αττίλα ή προσπάθειας οικειοποίησης εκ μέρους του των ενεργειακών κεκτημένων στην ΑΟΖ της Κύπρου.

   Το ζήτημα όμως είναι η μεγάλη εικόνα μπροστά της. Και η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με τη λύση του Κυπριακού, που πρέπει να είναι δίκαιη όχι στα λόγια και όχι καθ’ υπαγόρευση τρίτων με τρόπο ευνοϊκό για την Τουρκία.

  Προς πραγματοποίηση του εν λόγω στόχου, θα πρέπει κυπριακή και ελληνική ηγεσία να εκπονήσουν από κοινού και να προωθήσουν σχέδιο επωφελές για τα ελληνοκυπριακά συμφέροντα και όχι ”δανεικό” από τον ΟΗΕ ο οποίος ποδηγετείται από φιλότουρκους ”Μεγάλους” και γι’ αυτό πρότεινε άλλωστε τη ”Διζωνική-Δικοινοτική…” ως λύση για το Κυπριακό (βλ.σχέδιο  βρετανικής έμπνευσης απ’ το ’57, εν γνώσει των Τούρκων που το είχαν προτείνει στο παρελθόν).

   Σχέδιο πλήρους και οριστικής αποκατάστασης της ενότητας της Μεγαλονήσου, που προϋποθέτει διπλωματικές διεργασίες υψηλού επιπέδου για συγκρότηση κοινού μετώπου (μη φιλότουρκων) Τουρκοκυπρίων με Ελληνοκύπριους στη γραμμή της πλήρους και οριστικής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, για να ακολουθήσει η ένωση των Κατεχομένων με την ελεύθερη Κύπρο και μοίρασμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των κατοίκων της σε εθνικό πλαίσιο με χαρακτήρα ελληνικό..

 Ελπίδες γι’ αυτό μάς δίνουν Ευρωπαίοι πολιτικοί που εκπέμπουν αχτίδα αισιοδοξίας για δίκαιη λύση του Κυπριακού με ενεργοποίηση της Ε.Ε (βλ. δηλώσεις της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίες δείχνουν ότι κάτι κινείται στην Ευρώπη γύρω απ’ το θέμα αυτό):

 ”Η διχοτόμηση ενός κράτους-μέλους δεν είναι μόνο κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό. […] Δεν θα γυρίσουμε τις πλάτες μας στην Κύπρο και την κοινή μας φιλοδοξία να δούμε την επανένωση του νησιού σας υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ”, διαβεβαίωσε τον νεοεκλεγέντα Κύπριο Πρόεδρο η Ρομπέρτα Μέτσολα.

  Κι αυτή η υπόσχεσή της είναι απόδειξη ότι αρχίζει να διαμορφώνεται, έστω κι αργά, μια νέα Ενωμένη Ευρώπη η οποία — συνειδητοποιώντας το άχθος των 49 χρόνων τουρκικής κατοχής σε χώρα- μέλος της — ετοιμάζεται να πέσει σαν βότσαλο αφύπνισης στα λιμνάζοντα ύδατα του Κυπριακού Ζητήματος.

 

Roberta Metsola before a tribute to the late EU Parliament President David Sassoli at the European Parliament, in Strasbourg, eastern France, Monday, Jan 17, 2022. Sassoli died in an Italian hospital on Tuesday. He was 65, and had suffered for months with poor health following pneumonia. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

SOS από Ζεληλίδη! Πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη για σαφείς και γρήγορες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η δραστηριοποίηση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ωστόσο, ο καθηγητής Ζεληλίδης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων. Μεταξύ αυτών, αναφέρει τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από προσφυγές περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες μπορεί να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Επιπλέον, εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην εκμετάλλευση πετρελαίου, σημειώνοντας ότι η προτίμηση αποκλειστικά στο φυσικό αέριο έχει οδηγήσει σε αποχώρηση εταιρειών από υποσχόμενα κοιτάσματα.

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη για σαφείς και γρήγορες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η δραστηριοποίηση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Τι σηματοδοτεί για την ενεργειακή σκακιέρα της Μεσογείου το ενδιαφέρον της Chevron για τη νότια Κρήτη;  Πέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης στα εγχώρια δυνητικά κοιτάσματα, δημιουργείται και μια «ασπίδα» για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ποια η άποψη σας; Πώς επηρεάζεται το τουρκολυβικό μνημόνιο από την κίνηση της Chevron;

Όπως  όταν ήρθε η EXXON στην Ελλάδα και ουσιαστικά οριοθετήσαμε την ΑΟΖ με την Λιβύη, και μάλιστα δεχόμενοι τον κόλπο της Σύρτης «ανοιχτό» με αποτέλεσμα η μέση γραμμή με την Λιβύη να μεγαλώσει την περιοχή των δικαιωμάτων μας, έτσι και η εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για νότια της Κρήτης, στην ουσία αποδέχεται την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου και καταργεί στην πράξη το ψευδό Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Η παρουσία των δύο μεγάλων κολοσσών πράγματι σηματοδοτεί έμπρακτα πως τα κοιτάσματα που αναμένεται να βρουν και να αξιοποιήσουν είναι τεράστια. Η ΝΑ Μεσόγειος είναι η πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή σε κοιτάσματα, αλλά και η πιο απαραίτητη γεωστρατηγικά περιοχή για την Ελλάδα και για όλο τον Πλανήτη. Όποιος θα ελέγχει τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου θα ελέγχει και όλη τη περιοχή.

Το καλοκαίρι αναμένουμε την απόφαση του άλλου αμερικανικού «κολοσσού», της Exxon Mobil, για το αν θα προχωρήσει τελικά σε γεώτρηση στο νησί. Πόσο θα επηρεάσει η λήψη της απόφασης αυτής τα δεδομένα; Τα σενάρια περί αναβίωσης του αγωγού East Med ενισχύουν τις πιθανότητες, για να δοθεί το «πράσινο φως»;

Πράγματι, η EXXON-Mobil έχει ανακοινώσει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε ένα από τα δύο οικόπεδα της. Το τι θα κάνει η Chevron, τόσο νότια της Πελοποννήσου όσο και νότια της Κρήτης, δηλαδή αν τελικά υποβάλει φάκελο ενδιαφέροντος, θεωρώ ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της EXXON στα δικά της οικόπεδα.

Όμως, για το αν θα αποφασιστεί η γεώτρηση της EXXON και για το αν θα παραμείνει στο «παιχνίδι» η Chevron εξαρτόνται από δύο ενδιάμεσες αποφάσεις. Τι θα κάνει ή τι δεσμεύτηκε να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση όταν προσφύγουν στο ΣτΕ οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι; Αν κάνει ότι και με την EXXON, δηλαδή να καθυστερήσει για 3 χρόνια την έκδοση απόφασης, τότε η Chevron θα φύγει. Έχοντας την εμπειρία της EXXON η Chevron θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την ταχύτητα έκδοσης απόφασης από το ΣτΕ. Τι δεσμεύτηκαν να κάνουν EXXON και Chevron αν βρουν και πετρέλαιο; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι δύο μεγαλύτεροι κολοσσοί του κόσμου στην αναζήτηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αν θα βρουν και πετρέλαιο θα το αφήσουν εκεί, επειδή οι κυβερνόντες δεν το θέλουν! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι δύο αυτές εταιρείες έχουν υπογράψει ή θα υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις. Μην ξεχνάμε ότι με την απόφαση της Κυβέρνησης «θέλουμε μόνο φυσικό αέριο και όχι πετρέλαιο» οδηγήθηκαν τα ΕΛΠΕ να εγκαταλείψουν τον Πατραϊκό, με πιστοποιημένα 200 εκατ. βαρ. πετρελαίου, και η Energean από τα Γιάννενα. Στην περίπτωση που δεν ανακοινωθεί η γεώτρηση από την EXXON, μάλλον θα σημαίνει ότι δεν την αφήνουν να αξιοποιήσει και το πετρέλαιο που πιθανά να βρει. Αν δεν ανακοινωθεί η γεώτρηση τότε και η Chevron πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει σε υποβολή φακέλου για τις δύο περιοχές.

Στην περίπτωση που ανακοινωθεί η γεώτρηση τότε την ίδια χρονική περίοδο θα ανακοινωθεί και η κατασκευή και του EastMed, τουλάχιστον για το τμήμα που θα ξεκινάει από την Κρήτη και θα φτάνει στην Ευρώπη, γιατί δεν νοείται να βρούμε υδρογονάνθρακες και να μην μπορούμε να τους «πουλήσουμε».

Το Ισραήλ προχωρά ταχύτατα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων ενώ και η Ιταλία κάνει, επίσης, γρήγορα βήματα. Γιατί στην Ελλάδα μας φτάσαμε στο 2025 για να ενεργοποιηθούν  «μεγάλοι παίκτες» και ποιες οι προκλήσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων;

Δεν είναι μόνο το Ισραήλ και η Ιταλία, είναι όλος ο πλανήτης. Μόνο εμείς δεν θέλουμε τα ορυκτά καύσιμα. Αν δείτε λίγο πίσω χρονικά θα βρείτε δηλώσεις υπουργών όπως «όσο είμαι εγώ υπουργός δεν θα γίνουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα». Δεν είναι μόνο η EXXON και η Chevron, ήρθαν και άλλες αλλά τις διώξαμε, όπως η TOTAL και η REPSOL. Ευτυχώς ή δυστυχώς για την Ελλάδα μας έπρεπε να κάνει την δήλωση «drill baby drill» ο πλανητάρχης για να αρχίσουμε να αλλάζουμε το αφήγημα και ξαφνικά να θυμηθούμε την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που κάνουμε «κυβίστηση»;  Εμένα δεν με ενοχλεί η αλλαγή στάσης αρκεί να μην είναι για το θεαθήναι και βρούμε τρόπους για να τους διώξουμε. Το σίγουρο είναι πως είτε το θέλουμε πλέον είτε όχι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα γίνει. Η εξερεύνηση της λεκάνης του Ηροδότου (μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας) θα προχωρήσει και θα αποκτήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο. Πότε; Ίσως, αμέσως μετά την πρώτη επιτυχημένη γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ.

Πολιτική σταθερότητα, σαφές φορολογικό πλαίσιο και επενδυτικά κίνητρα. Είναι ορισμένα από όσα ζητά η αγορά για να εντείνει τις επενδύσεις της στη χώρα. Ποια τα ζητούμενα για την ενεργειακή αγορά και γιατί;

Το μόνο που εμποδίζει ή καθυστερεί τις εταιρείες, είναι οι διαχρονικές ολιγωρίες και καθυστερήσεις της πολιτείας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι κυβέρνηση. Αυτό, μάλλον, το έχουν αποδεχτεί και για το λόγο αυτό άλλος αποφάσισε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς χαιρόμαστε ότι αποδεχόμαστε το αίτημα. Το φορολογικό πλαίσιο είναι πλέον καθορισμένο από τον υφιστάμενο νόμο, και συνεπώς γνωρίζουν οι εταιρείες τις υποχρεώσεις τους, ενώ τα επενδυτικά κίνητρα φαίνεται ότι σήμερα υποστηρίζονται τουλάχιστον στα λόγια, μένει να δούμε αν υποστηρίζονται και στην πράξη. Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί το καλοκαίρι όταν θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης γεώτρησης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ενεργειακή – γεωπολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. Διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, έρευνες υδρογονανθράκων από πολυεθνικούς «κολοσσούς», GREGY, FSRU Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ. Μετατρεπόμαστε τελικά σε ενεργειακό «παίχτη»; Και αν όχι, τι πρέπει να συμβεί για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της χώρας;

Βρισκόμαστε σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον μια ευνοϊκή συγκυρία που μπορούμε να γίνουμε ο τροφοδότης της Ευρώπης με ενέργεια αρκεί να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες. Πρέπει άμεσα να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα μας και να κατασκευαστεί ο EASTMED, μετά θα ακολουθήσουν βήματα που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε. Η γεωστρατηγική μας θέση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα αναβαθμιστεί και θα αποτελέσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Η Τουρκία του Ερντογάν είναι κράτος της Μέσης Ανατολής όχι της Ευρώπης

Οι προσπάθειες κατευνασμού της Άγκυρας συχνά έρχονται σε βάρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Μάικλ Ρούμπιν, Washington Examiner

Αυτόν τον μήνα, ο Μπραντ Σνάιντερ (D-IL) και ο Γκας Μπιλιράκης (R-FL) υπέβαλαν νομοσχέδιο για να ζητήσουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αφαιρέσει την Τουρκία από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντ’ αυτού να τοποθετήσει την Τουρκία στο Γραφείο Νέων Ανατολικών Υποθέσεων.

Είναι μια καλή, πολύ καθυστερημένη ιδέα . Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα πρέπει να το υιοθετήσει αμέσως, ακόμη και πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Οι γραφειοκρατικές διαιρέσεις με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγοριοποιούν τον κόσμο είναι τεχνητές. Το Υπουργείο Άμυνας, για παράδειγμα, ανέθεσε από καιρό το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, επειδή το Πεντάγωνο φοβόταν ότι οι Άραβες ηγέτες θα μποϊκοτάρουν τους Αμερικανούς στρατηγούς που επισκέπτονταν ανοιχτά το Ισραήλ. Ο πραγματισμός είχε συνέπειες, καθώς η προθυμία του Πενταγώνου να μεταχειριστεί το Ισραήλ σαν να ήταν ξένο στη Μέση Ανατολή συναίνεσε στον αντισημιτισμό και σήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν ήταν σοβαρή για την περιφερειακή ολοκλήρωση και ομαλοποίηση. Έδωσε επίσης τη δυνατότητα στους Αραβιστές εντός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ να ξετρελαθούν με τη συνωμοσία και τον αντισημιτισμό. Θα μπορούσαν να εσωτερικεύσουν, να επαναλάβουν και να ενισχύσουν όσα είπαν οι στρατηγοί της Σαουδικής Αραβίας ή του Κατάρ χωρίς να ανησυχούν για οποιαδήποτε σοβαρή απώθηση. Η μεταφορά του Ισραήλ το 2021 από την EUCOM στην CENTCOM αντανακλούσε τις Συμφωνίες του Αβραάμ και ήταν πολύ καθυστερημένη.

Οι γραφειοκρατικές διαιρέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπορεί να είναι εξίσου αυθαίρετες. Το 1997, έκανα πρακτική άσκηση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τατζικιστάν, η οποία ήταν τότε μέλος του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Το 2006, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε το Τατζικιστάν στο νεοσύστατο Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας. Η κίνηση ήταν λογική: Τελικά, το Τατζικιστάν έχει περισσότερα κοινά με το Ουζμπεκιστάν και το Αφγανιστάν παρά με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Άλλες γραφειοκρατικές διαιρέσεις παραμένουν αυθαίρετες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνει το Σουδάν, για παράδειγμα, στο Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων, παρόλο που οι ίδιοι οι Σουδανοί πιθανότατα θα ταυτίζονταν πολύ περισσότερο με εκείνους του Γραφείου Υποθέσεων Εγγύς Ανατολής.

Η μετατόπιση της Τουρκίας στο Γραφείο της Εγγύς Ανατολής αντανακλά την πραγματικότητα και ενισχύει την αμερικανική διπλωματία.

Πρώτον, μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα Ερντογάν, η Τουρκία είναι ένα κράτος της Μέσης Ανατολής. Αυτή είναι απλώς η πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε κάποτε τον εαυτό του «υπηρέτη της σαρία [του ισλαμικού νόμου]» και περιέγραψε τον στρατό της Τουρκίας ως «στρατό του Μωάμεθ». Ξετυλίγει την τουρκική κοσμικότητα, προωθώντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με τον ενθουσιασμό του Κατάρ και την οικονομία της Υεμένης. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα φορτηγά του να παραδίδουν προμήθειες στην Αλ Κάιντα στη Συρία. Έγγραφα δείχνουν ότι η οικογένειά του επωφελήθηκε από το λαθραίο πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους και η Τουρκία αποικίζει τώρα τμήματα της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ. Σύμφωνα με το Freedom House, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, η Τουρκία είναι το λιγότερο ελεύθερο κράτος στην Ευρώπη. Η κατάταξή της είναι πιο αντιπροσωπευτική των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Διακυβεύεται κάτι περισσότερο από τον συμβολισμό. Εντάσσοντας την Τουρκία στην Ευρώπη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλοιώνει την πολιτική μόνο ως προς το μέγεθός της. Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τους ευρωπαίους γείτονές της, αλλά είναι ισοδύναμος σε μέγεθος με το Ιράν. Επειδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιδιώκει τη συναίνεση, οι προσπάθειες κατευνασμού της Άγκυρας συχνά έρχονται σε βάρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας. Το να επιτρέπεται στις τουρκικές ανησυχίες να διαμορφώνουν την πολιτική των ΗΠΑ είναι παρόμοιο με το να επιτρέπουμε στα ιρανικά συμφέροντα να κάθονται στο τραπέζι κατά τη χάραξη πολιτικής κατά της διάδοσης.

Η μετατόπιση της Τουρκίας θα έκλεινε επίσης ένα κενό που εκμεταλλεύτηκαν οι Αμερικανοί διπλωμάτες από τότε που ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ. Για να αποφευχθεί η «πελατίτιδα*», η τάση ορισμένων διπλωματών να μεταβαίνουν στην πατρίδα τους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγκάζει τους ειδικούς σε κάθε γεωγραφικό γραφείο να εξυπηρετούν τουλάχιστον μία περιοδεία σε διαφορετική περιοχή. Αυτό ωφελεί τη διπλωματία διασφαλίζοντας μια ευρύτερη προοπτική. Για τους ειδικούς της Μέσης Ανατολής είναι απίθανο να σερβίρουν στην εξωτερική τους περιοδεία στην Τουρκία και να προσποιούνται ότι αποκτά μια ευρωπαϊκή προοπτική. Η ταξινόμηση της Τουρκίας ως χώρα της Μέσης Ανατολής θα έκλεινε την πόρτα σε αυτό το σχέδιο.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι στην πιο δυνατή της φάση επειδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βαθμονομεί τη διπλωματία στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους. Έχει περάσει δύο δεκαετίες η ώρα να μετατοπιστεί η Τουρκία στη γραφειοκρατία του Foggy Bottom**.

 

*Η Πελατίτιδα είναι μια ασθένεια που εμφανίστηκε στα μέσα του 20ού αιώνα. Πλήττει κυρίως εργαζόμενους και στελέχη της πρώτης γραμμής.

**Το Foggy Bottom είναι η περιοχή της Ουάσινγκτον στην οποία βρίσκεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Γροθιά στο στομάχι! 14 Εγκλήματα μιας Αυτοκρατορίας

Στο φως αδιάσειστα στοιχεία, ιατρικές εκθέσεις, φωτογραφίες, νεκροψίες και άλλες «χαμένες» αναφορές από αποικιοκρατικές πηγές μαζί με μαρτυρίες Άγγλων που υπηρέτησαν τότε στην Κύπρο.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής

Στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, πολλοί αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρες, στο αντάρτικο, σε κρησφύγετα, στην αγχόνη, σε διαδηλώσεις. Για τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που ασκούσαν οι Άγγλοι μαζί με όργανά τους, κυρίως Τούρκους επικουρικούς, υπάρχουν αμέτρητες μαρτυρίες από παθόντες.  Όμως, το βιβλίο της δημοσιογράφου Ελίνας Σταματίου “14 Εγκλήματα μιας Αυτοκρατορίας” ξεχωρίζει γιατί οι παθόντες δολοφονήθηκαν λόγω φρικαλέων βασανιστηρίων. Η συγγραφέας, μέσα από διεισδυτική έρευνα, εντοπίζει άγνωστα αρχεία και πηγές της αποικιοκρατίας, διασταυρώνει μαρτυρίες και  αποκαλύπτει με τεκμηριωμένο τρόπο 14 περιπτώσεις αντρών 17-37 χρονών, οι οποίοι συνελήφθησαν και υπέστησαν φριχτά βασανιστήρια μέχρι θανάτου. Τα 14 εγκλήματα έγιναν σε διάφορους τόπους στη διάρκεια του αγώνα, ενόσω η «πολιτισμένη» Βρετανία δεσμευόταν από την Οικουμενική Διακήρυξη για απαγόρευση των βασανιστηρίων!

Συγκεκριμένα, το βιβλίο φέρνει στο φως αδιάσειστα στοιχεία, ιατρικές εκθέσεις, φωτογραφίες, νεκροψίες και άλλες «χαμένες» αναφορές από αποικιοκρατικές πηγές μαζί με μαρτυρίες Άγγλων που υπηρέτησαν τότε στην Κύπρο. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως  δεκατέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν με φριχτό τρόπο και σε δύο περιπτώσεις τα πτώματα ουδέποτε βρέθηκαν. Η εθνική υπερηφάνεια που αισθάνεται ο αναγνώστης συνοδεύεται από… γροθιά στο στομάχι για τα ασύλληπτης βαναυσότητας βασανιστήρια και από οργή για την δολιότητα συγκάλυψης των εγκλημάτων.

Η ωμή αλήθεια είναι τόσο τεκμηριωμένη, που οι περιγραφές φρίκης με βασανιστές-κτήνη πάνω σε  ανυπεράσπιστους ανθρώπους, μεταξύ τους έφηβους και πολύτεκνους γονείς, προκαλούν ίλιγγο στον αναγνώστη. Το κακοποιημένο έως θανάτου σώμα του 17χρονου Λουκά Λουκά στο εξώφυλλο προϊδεάζει για τις ατελείωτες ώρες και ενίοτε μέρες βασανιστηρίων. Στις Πλάτρες καταχείμωνα, αγωνιστής δεμένος μέσα σε σιντριβάνι με παγωμένο νερό όλη νύχτα μέχρι που ξεψύχησε… Χτυπήματα με γκλοπ αδιάκοπα, μέχρι που έφυγε κομμάτι από το κρανίο… Χοντροκομμένο αλάτι με πριονίδια για φαγητό κι ούρα με το ζόρι για νερό. Τεχνητοί πνιγμοί. Άγριο μαστίγωμα γεννητικών οργάνων κι ακρωτηριασμοί… Σπάσιμο των κλειδώσεων με ρόπαλα. Σύνθλιψη κρανίων με σιδερένια μέγγενη… Αυτές ήταν μερικές από τις πρακτικές των Βρετανών ανακριτών  σε κρατητήρια, αποθήκες και αχυρώνες, που γίνονταν κολαστήρια βαναυσότητας και μάρτυρες βογγητών πόνου προς τον θάνατο, με ύστατες κραυγές πριν το τέλος: «Τα μωρά μου…Τα μωρά μου»… «Παναγία μου…», «Βγαίνει η ψυχή μου»…. Στην συνέχεια, παραποιημένα πιστοποιητικά θανάτου, ψευδείς νεκροψίες, καταθέσεις για δήθεν απόπειρα  αποδράσεων, όταν ο αγωνιστής είναι αναίσθητος από τα βασανιστήρια, με αφρούς στο στόμα και με «έναν ήχο σαν λιοντάρι που γρυλίζει καθώς πέθαινε αφημένος στο τσιμέντο.» Ένας δεκαοχτάχρονος που συνελήφθη στην Πάφο, τον είδαν συναγωνιστές του στην ανάκριση με «το πρόσωπό του γεμάτο αίμα και δεν μπορούσε να περπατήσει», «με βογγητά και θορύβους» και στο δωμάτιο του αργότερα τον άκουσαν να ουρλιάζει προς το θάνατο.  Στο νεκροτομείο, το πρόσωπό αιματοβαμμένο και παραμορφωμένο, αλλά τα κλινικά έγγραφα ανέφεραν άγνωστη αιτία πτώσης… 

Για όλα αυτά, υποκλινόμαστε με αιώνια ευγνωμοσύνη στο μεγαλείο της ΕΟΚΑ, στο μεγαλείο ενός λαού.

Υ.Γ.  Τυχόν απόταξη από τον Ελληνικό Στρατό των δοκίμων υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για συνθήματα που εκφώνησαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου,  θα αποτελεί βάναυση απόφαση της πολιτικής ηγεσίας στην Αθήνα που με την στάση της θα διχάσει το Έθνος. Εύχομαι αυτό το στίγμα να αποφευχθεί προτού είναι αργά.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός9 ώρες πριν

Σημαντικό! Εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό της 1ης Απριλίου στην Ελλάδα – Επιτέλους θα γιορτάζουμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ στα σχολεία

Η έκδοση της εγκυκλίου για τον εορτασμό της 1ης Απρίλιου στην Ελλάδα αφορά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Άμυνα10 ώρες πριν

Στο κόκκινο η ένταση! Τί συνέβη στην περιοχή των Ιμίων μεταξύ τουρκικής ακταιωρού με σκάφος του λιμενικού

Για 40 λεπτά σε Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό η ένταση χτύπησε κόκκινο στην περιοχή των Ιμίων, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε τουρκική...

Αναλύσεις13 ώρες πριν

SOS από Ζεληλίδη! Πρέπει να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια για την ανάπτυξη των ελληνικών κοιτασμάτων

Ο καθηγητής τονίζει την ανάγκη για σαφείς και γρήγορες διαδικασίες, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή και η δραστηριοποίηση των μεγάλων...

Αθλητικά13 ώρες πριν

Θα ανατριχιάσετε! Οπαδοί του ΑΠΟΕΛ και του Απόλλωνα Λεμεσού ψέλνουν μαζί τον εθνικό ύμνο και στέλνουν μήνυμα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΝ

Τα δύο πέταλα (και όχι μόνο) τραγούδησαν μαζί και ανύψωσαν πανό που έγραφαν… "Η Κύπρος είναι Ελληνική". Kαι με αρκετές...

Αναλύσεις15 ώρες πριν

Αυτή είναι η πραγματικότητα! Η Τουρκία του Ερντογάν είναι κράτος της Μέσης Ανατολής όχι της Ευρώπης

Οι προσπάθειες κατευνασμού της Άγκυρας συχνά έρχονται σε βάρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Δημοφιλή