Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 15 Μαρτίου 2023

Εξαιρετικά σοβαρό το επεισόδιο με την συντριβή του MQ-9 Reaper – Χαμηλοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Εξαιρετικά σοβαρό το επεισόδιο με την συντριβή του MQ-9 Reaper – Χαμηλοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Ψυχροπολεμικό κλίμα και πολλαπλοί κίνδυνοι

Το περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης MQ-9 «Reaper» φαίνεται πως εξελίσσεται στην πιο σημαντική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, έπειτα από έναν και πλέον χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, το περιστατικό εγείρει πολλά ερωτήματα και αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη στιγμή που κρύβει πολλαπλούς κινδύνους.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των Ηνωμένων Πολιτειών, λέει ότι υπήρξαν και άλλες αναχαιτίσεις «ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά ότι αυτή ήταν διαφορετική.

«Θα μπορούσε να ήταν ατύχημα;», διερωτάται ο ανταποκριτής του BBC, Πολ Άνταμς. «Με βάση τις ενέργειες των Ρώσων πιλότων, είναι σαφές ότι ήταν μια μη ασφαλής, αντιεπαγγελματική κίνηση. Νομίζω ότι οι ενέργειες μιλούν από μόνες τους», απεφάνθη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ.

Προς μια επικίνδυνη κλιμάκωση;

Η συμπεριφορά των Ρώσων πιλότων – που φέρονται να έριξαν καύσιμα στην πορεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και στη συνέχεια να συγκρούστηκαν με αυτό – αποτελεί σημαντική κλιμάκωση; Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το όλο περιστατικό διήρκεσε περίπου 30-40 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο στρατηγός Ράιντερ δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεση επικοινωνία μεταξύ του ρωσικού και του αμερικανικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι τα εμπλεκόμενα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πιθανώς να υπέστησαν κάποιες ζημιές, γεγονός που δείχνει ότι η σύγκρουση δεν ήταν σκόπιμη.

«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει τις ανησυχίες μας για το περιστατικό απευθείας στη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Τι σημαίνει, αν σημαίνει κάτι, αυτό το επεισόδιο για το μέλλον των αμερικανικών επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και για τη ζωτικής σημασίας επιτήρηση που παρέχουν αυτές οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία;

«Αν το μήνυμα είναι ότι θέλουν να μας αποτρέψουν ή να μας αποτρέψουν από το να πετάμε ή να επιχειρούμε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, τότε αυτό το μήνυμα θα αποτύχει, διότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο κ. Κίρμπι στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Voice of America (VOA).

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ρωσία θα ήθελε να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για τους συμμάχους της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν τέτοιες ενέργειες.

Χαμηλοί τόνοι από τις ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον κρατάει χαμηλούς τόνους σχετικά με το τι συνέβη στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Μετά τη σύγκρουση, οι αμερικανοί τηλεχειριστές αναγκάστηκαν να το καταρρίψουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στρατηγός Ράιντερ δεν θα έλεγε πού προσγειώθηκε ή αν το ρωσικό ναυτικό προσπαθεί να το ανακτήσει.

Ηχογραφήσεις που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη κάποια ρωσική επιχείρηση ανάκτησης. Αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν θα ήταν ευτυχής αν μια τόσο ευαίσθητη τεχνολογία παρακολούθησης έπεφτε στα ρωσικά χέρια.

Για τον Τζο Μπάιντεν, που είναι αποφασισμένος να στηρίξει την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί», αυτή είναι μια ευαίσθητη στιγμή.

Δεν είναι μόνο οι εξοπλισμοί της Δύσης που βοηθούν την Ουκρανία να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Είναι επίσης μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για κάθε πτυχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και της εκτόξευσης πυραύλων που στοχεύουν περιοχές σε όλη την Ουκρανία.

Από την υπεράσπιση των κρίσιμων εθνικών υποδομών της Ουκρανίας έως τον σχεδιασμό των δικών του επιθετικών επιχειρήσεων, το Κίεβο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερή ροή πληροφοριών. Για προφανείς λόγους, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν πρόκειται να υπεισέλθουν στο ποιες, αν υπάρχουν, πρόσθετες προφυλάξεις θα περιλαμβάνουν τώρα οι επιχειρήσεις επιτήρησης.

Η Ουάσινγκτον θέλει να τις συνεχίσει, αλλά αγωνιά να αποφύγει τη χρήση βίας και να διακινδυνεύσει να εμπλακεί σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube