Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 31 Μαρτίου 2023

Έρχονται οι «φονικοί» Ισραηλινοί Spike Nlos -220 πύραυλοι ακριβείας στο Ελληνικό οπλοστάσιο

Έρχονται οι «φονικοί» Ισραηλινοί Spike Nlos -220 πύραυλοι ακριβείας στο Ελληνικό οπλοστάσιο

Ενάμιση χρόνο έπειτα από την έγκριση της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά επιτροπής της Βουλής στην απόκτηση των Ισραηλινής κατασκευής κατευθυνόμενων βλημάτων Spike Nlos και αφού το πρόγραμμα πέρασε από ‘’χίλια κύματα’’ φτάνοντας ακόμα και κοντά στην ακύρωση του το ΚΥΣΕΑ άναψε το οριστικό ‘’πράσινο’’ φως για την υλοποίηση του. Και ενώ το ΓΕΕΘΑ είχε χαρακτηρίσει  από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα υψηλής προτεραιότητας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς αφορά τόσο τον Στρατό Ξηράς σε Έβρο και νησιά, την Αεροπορία Στρατού για εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων Apache αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό για εξοπλισμό των Κανονιοφόρων κλάσης ‘’Μαχητής’’ αλλά και των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V.

‘’Εάν η συμφωνία είχε προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή για διαδικαστικά θέματα ενώ και εγχώρια συμφέροντα έβαζαν εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος, ήδη οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς και τα πλοία του Στόλου θα ανέμεναν εντός του 2023 τα πρώτα Ισραηλινά συστήματα’’ αναφέρουν  με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Το ζητούμενο είναι πλέον η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή και να προχωρήσει άμεσα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων σε σύναψη σύμβασης με την κατασκευάστρια Ισραηλινή εταιρεία Rafael.

image120

Η απόφαση για απόκτηση των ‘’φονικών’’ Spike Nlos αφορά συνολικά 35 συστήματα από τα οποία τα 27 θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς και της Αεροπορίας Στρατού και τα υπόλοιπα 8 του Πολεμικού Ναυτικού. Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 370 εκ αλλά σε αυτό πέρα από την απόκτηση των συστημάτων περιλαμβάνεται τόσο η εκπαίδευση και συντήρηση τους όσο και ο φόρτος πυρομαχικών, δηλαδή το σύνολο των βλημάτων που θα αποκτηθούν μαζί με τους εκτοξευτές και το ραντάρ που κατευθύνει τους πυραύλους.

Θα εξοπλίσουν Έβρο, νησιά, ελικόπτερα Apache, Κανονιοφόρους και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία περιλαμβάνεται η απόκτηση μεγάλου αριθμού βλημάτων που υπερβαίνουν τα 220 και καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες μετατρέποντας τους Spike Nlos σε καίριο οπλικό σύστημα για την άμυνα των νησιών και του Έβρου.

Με εμβέλεια που αγγίζει τα 35 χλμ και δυνατότητα πληγμάτων ακριβείας από τις ακτές των νησιών  οι Spike Nlos που θα τοποθετηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο ενισχύουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανάλογη θα είναι και η ενίσχυση στα χερσαία σύνορα της χώρας ενώ οι Spike Nlos με τους οποίους θα εξοπλιστούν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache θα αποτελούν εφιάλτη για κάθε στόχο στο έδαφος αλλά και στη θάλασσα.

Όμως και για το Πολεμικό Ναυτικό η τοποθέτηση Spike Nlos στις τέσσερις Κανονιοφόρους κλάσης ‘’ΜΑΧΗΤΗΣ’’ δίνει σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στα πλοία καθώς θα διαθέτουν εκτός από το πυροβόλο και κατευθυνόμενα βλήματα. Eπιπλέον οι Spike ER πάνω στα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου ΜΑΡΚ Vαναβαθμίζουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες καθώς μπορούν να προκαλέσουν αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε high value στόχους.

image312

Εκτός όμως από την απόκτηση των SpikeNlos το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και τον εκσυγχρονισμό των 19 ελικοπτέρων 19 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού από την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems . Και αυτό το πρόγραμμα κόστους 19 εκ ήδη είχε καθυστερήσει  καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το ΓΕΣ και η Αεροπορία Στρατού είχε συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς και είχαν καταλήξει στο ‘’πακέτο’’ του εκσυγχρονισμού με τα Στελέχη της Elbit να έχουν επισκεφθεί τη «φωλιά» των πρώτων Απάτσι που απέκτησε ο Στρατός Ξηράς  στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Και είχαν συμφωνήσει όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στη Βάση των Apache ώστε τα ελικόπτερα μην χρειαστεί καν να μετακινηθούν.

Πρόκειται για το ίδιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στα Apache A «Peten» τα οποία  άρχισαν να εκσυγχρονίζουν από το 2013 με καινούργια ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και με αυτόν τον τρόπο αναβάθμισαν τις δυνατότητές τους να επιχειρούν ημέρα και νύχτα ώστε να στοχοποιούν και να πλήττουν στόχους με μεγαλύτερη ευκολία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ελικόπτερα ίδιου τύπου με τα Ελληνικά Απάτσι του 1ου ΤΕΕΠ.Ο εκσυγχρονισμός προβλέπει να αντικατασταθούν τα ηλεκτροοπτικά-σκοπευτικά των ελικοπτέρων τα οποία είναι πλέον ξεπερασμένα και μάλιστα δεν μπορούν να υποστηριχθούν με ανταλλακτικά με σύγχρονα συστήματα ώστε ο χειριστής-πυροβολητής του Απάτσι να έχει δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των όπλων του.

image211

Ο εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων όπως και κάθε οπλικού συστήματος Αμερικανικής κατασκευής προϋποθέτει την συγκατάθεση τόσο της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing όσο και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα που έχουν πουληθεί σε άλλες χώρες. Με τους Αμερικανούς να έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο» φως. Και σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα είχε εγκριθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια όμως δεν προχώρησε η συμφωνία.

Έρχονται οι «φονικοί» Ισραηλινοί Spike Nlos -220 πύραυλοι ακριβείας στο Ελληνικό οπλοστάσιο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube