REAL TIME |

Weather Icon

Ένα πρότζεκτ που θέλει να ενώσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Ένα πρότζεκτ που θέλει να ενώσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Στο μεγαλύτερο κομμάτι του καλωδίου διέρχεται από την ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Ένα σημαντικό πρότζεκτ το οποίο κατά δήλωση των εμπνευστών του δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά ταυτόχρονα έχει και γεωπολιτική διάσταση, προωθεί η ελληνική ενεργειακή εταιρεία Eunice. Πρόκειται για το έργο Greece Africa Power Interconnector (GAP) που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για εξαγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του GAP πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Ανδρέας Μπορτζέας η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας όχι μόνο ως ενεργειακός κόμβος αλλά και ως γεωπολιτικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται ότι στο πρότζεκτ το οποίο προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή μετάβαση και την διαφοροποίηση της ενεργειακής προμήθειας, υπάρχει ήδη ενεργή εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών όπως της εταιρείας Mc Dermott, με την οποία έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για τη μελέτη και τη κατασκευαστική επίβλεψη του έργου. Επίσης όπως ανέφερε ο κ. Μπορτζέας η κοινοπραξία βρίσκεται σε συζητήσεις και με γαλλικές εταιρείες που επίσης ενδιαφέρονται να εμπλακούν στο έργο. 

Ποιος είναι ο GAP

 O Greece Africa Power Interconnector είναι μια ηλεκτρική διασύνδεση που έχει ως στόχο να μεταφέρει ανανεώσιμη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Κρήτη και στη συνέχεια στο ηπειρωτικό σύστημα της Ελλάδας. Δύο DC καλώδια με ισχύ 2000MW θα μεταφέρουν υποθαλάσσια την παραγόμενη ενέργεια από το Matruh της Αιγύπτου, στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, με προβλεπόμενο μήκος 450 χιλιόμετρα. Η διασύνδεση αναμένεται να φτάσει σε βάθος 3500 μέτρων στη λεκάνη του Ηροδότου στην Αίγυπτο και στα 4445 μέτρα στα ανοιχτά της Κρήτης. Το κόστος προβλέπεται να φτάσει το 1,3 δις. ευρώ και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση από την αγορά καθώς πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο έργο. 

Ο GAP έχει εξασφαλίσει επιστολή υποστήριξης από την Ελληνική κυβέρνηση το 2020 προκειμένου να αιτηθεί την ένταξή του στα έργα κοινού ενδιαφερόντος (PCI) της Ε.Ε. Παράλληλα η διασύνδεση έχει ενταχθεί στη λίστα TYNDP του ευρωπαίου διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ENTSO-E το 2020 και το 2022. Επίσης είναι υποψήφιο ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PMI) της Ε.Ε. 

Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί προς το Gregi

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθυγραμμίζονται στην άποψη ότι η χώρα μας έχει την ιδανική θέση να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην Αν. Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Μπορτζέας τονίζοντας ότι το πρότζεκτ του GAP δε βρίσκεται σε ανταγωνισμό με άλλα έργα όπως η διασύνδεση Gregi που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου. Ο ανταγωνισμός μας αφορά μόνο στις Βρυξέλλες όπου συναγωνίζονται πολλά πρότζεκτ και από άλλες χώρες να εξασφαλίσουν το status του PCI που συνεπάγεται διευκολύνσεις στην αδειοδότηση και τη χρηματοδότηση, τόνισε ο CEO του GAP, προσθέτοντας ότι το έργο δεν έχει ανάγκη τη χρηματοδότηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος καθώς είναι από μόνο του βιώσιμο εμπορικά, ωστόσο αυτή θα ήταν ευπρόσδεκτη εάν προκύψει. 

Ο ίδιος τόνισε ότι ο GAP είναι το υποψήφιο έργο διασύνδεσης που συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο καθώς στο μεγαλύτερο κομμάτι του έχει χαραχτεί εντός της ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου, όπως άλλωστε ζητείται από τις κοινοτικές αρχές. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Μπορτζέας ο GAP είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα παρόμοια πρότζεκτ ηλεκτρικών διασυνδέσεων. 

Σε ό,τι αφορά τέλος τη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον CEO του πρότζεκτ πρόκειται για ένα έργο εμπορικά ανταγωνιστικό για το οποίο έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό από μεγάλους επενδυτές.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube