Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Ελληνοτουρκικά: Συνέλθετε επιτέλους!

Δημοσιεύτηκε στις

Τι έπραξε η Τουρκία και μας έχει κάνει τόσο… χαρούμενους;

Σάββας Καλεντερίδης

Η Ελλάδα στηρίζοντας την Αγκυρα να καταλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια

Και ξαφνικά, μετά τη βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στους σεισμοπαθείς στην Τουρκία, ήλθε η φιλευσπλαχνία Ερντογάν – Τσαβούσογλου, με την έκδοση ενός φυλακισμένου του οποίου ο γιος σκοτώθηκε στο δυστύχημα των Τεμπών. Εδεσε το… γλυκό.

Αρχισαν πάλι τα χαριεντίσματα μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου και οι φανφαρονισμοί για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Λες και ο Ερντογάν είχε κατά νου, τώρα που είναι στο… καναβάτσο και σκέφτεται πιο πολύ την επόμενη ημέρα που θα είναι… συνταξιούχος, να κάνει κάτι εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Και είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς: Τι έπραξε η Τουρκία και μας έχει κάνει τόσο… χαρούμενους;

  • Ανακοίνωσε απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και ακύρωση των σχεδίων της για εποικισμό της Αμμοχώστου;
  • Ανακοίνωσε την ακύρωση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας»;
  • Ανακοίνωσε την ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου;
  • Πήρε πίσω από τον ΟΗΕ τις επιστολές που είχε στείλει με, τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά, επειδή έχουμε αμυντικές δυνάμεις σ’ αυτά για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιθετικές δυνάμεις της Τουρκίας, όταν αποφασίσει να εφαρμόσει τα επιθετικά σχέδιά της;

Οχι μόνο δεν έκανε τίποτε απ’ όλα αυτά, αλλά έχουμε έναν πόλεμο ΝΟΤΑΜ, με την Αγκυρα να συνεχίζει να θέτει θέμα αποστρατικοποίησης νησιών και εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου. Εχουμε, επίσης, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «R/V BİLİM-2» για «επιστημονικές» έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ βορείως του νησιού, που είναι υπό τον παράνομο έλεγχο του ψευδοκράτους.

Σημειώνεται πως το Κέντρο της Λάρνακας με ΝAVTEX που εξέδωσε επισημαίνει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας με σκάφος «R/V BİLİM-2» είναι παράνομες και συνιστούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διαδικασιών για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Ομως, η προσέγγιση δεν περιορίστηκε μόνο στους χαριεντισμούς Δένδια – Τσαβούσογλου. Οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία να υποστηρίξει η μία την άλλη για επιδιώξεις που έχουν σε διεθνείς οργανισμούς.

Η Τουρκία θα στηρίξει την Ελλάδα για αιρετό μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία που επιδιώκει τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Πάντως, είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα για την Ελλάδα και δεν επηρεάζει θετικά σε καμία περίπτωση τις τουρκικές διεκδικήσεις εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Και δεν σημαίνει τίποτε επί της ουσίας, αφού είναι πολύ πιθανόν μετά τις εκλογές να έχουμε άλλη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Ομως, να σημειώσουμε ότι με την ανακοίνωση της στήριξης της Τουρκίας στο θέμα του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ελλάδα εξασφαλίζει μια θέση που είναι μάλλον διακοσμητική και δεν της προσδίδει σχεδόν κανένα πλεονέκτημα.

Αντίθετα, η Ελλάδα στηρίζοντας την Τουρκία να καταλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) πυροβολεί τα ίδια της τα πόδια. Είναι σαν να προτείνουμε την Τουρκία να γίνει επικεφαλής του «Διεθνούς Οργανισμού Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Καταδίκης των Γενοκτονιών», αν υπήρχε ένας τέτοιος οργανισμός.

Δηλαδή, προτείνουμε την Τουρκία «να αναλάβει τη θέση της γραμματείας ενός διεθνούς οργάνου που αντικειμενικά, μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη και αρμοδιότητα να ενεργεί και εξασφαλίζει την διεθνή έννομο τάξη στη θάλασσα για σκοπούς ασφαλείας των ναυτιλομένων», όπως σημειώνει ο Χρίστος Ζήνωνος, εμπειρογνώμων υδρογράφος – χαρτογράφος εκ Κύπρου.

Με άλλα λόγια, βάζουμε ένα κράτος-πειρατή, που παραβιάζει όποιον κανόνα του Διεθνούς Δικαίου βρει μπροστά του, και ένα κράτος που δεν έχει αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τοποτηρητή στις θάλασσες του κόσμου. Κανονικό ξέπλυμα της Τουρκίας.

Αλήθεια, ποιος φωστήρας είχε αυτήν τη φαεινή ιδέα; Δεν άκουσε αυτό που λένε στα χωριά μας «βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα»; Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.

Η Ελλάδα, σωστά πράττοντας, έχει προβεί σε συνομολόγηση συμφωνιών με μια σειρά από χώρες. Οι συμφωνίες αυτές εδράζονται στο κοινό συμφέρον. Εν προκειμένω, πρόκειται για χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία και μέσω της όποιας συμφωνίας με την Ελλάδα η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων καθίσταται ευκολότερη. Το ίδιο, φυσικά, σημαίνει και για την Ελλάδα.

Οταν αυτές οι χώρες βλέπουν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει αυτές τις… πιρουέτες, πόσο πιθανό είναι οι χώρες αυτές να εμπιστευθούν την Ελλάδα και να είναι εκεί όταν τις χρειαστούμε;

Σκεφθείτε, δε, να είναι κανείς στη θέση του Μενέντεζ, που καταγγέλλει την Τουρκία για τα αίσχη που διαπράττει εναντίον της Ελλάδας και την ίδια στιγμή βλέπει βλακώδεις, με την πολιτική έννοια, κινήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, που την ξεπλένουν.

Συνέλθετε επιτέλους.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Μητσοτάκης αλωνίζει ανενόχλητος και ζημιώνει τη χώρα

Γιώργος Αϋφαντής: Κραυγή αγωνίας για την πατρίδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιώργος Αϋφαντής: Κραυγή αγωνίας για την πατρίδα!

Να προσπαθήσουμε να απεγκλωβισουμε τη χώρα από αυτό το καταστροφικό καθεστώ. καταστροφική κυβέρνηση. Ζητούμε από Σαμαρά και Καραμανλή να ανατρέψουν αυτήν την κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης αλωνίζει ανενόχλητος και ζημιώνει τη χώρα

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Το Ισραήλ βιώνει μια πολιτική «τεκτονική μετατόπιση» μετά την αποχώρηση των υπερορθόδοξων κομμάτων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Με αιφνιδιαστική κίνηση, και τα δύο υπερορθόδοξα (χαρεδί) κόμματα – Shas και United Torah Judaism (UTJ) – αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφήνοντάς τον να παλεύει για την πολιτική του επιβίωση.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ισραήλ βιώνει μια πολιτική «τεκτονική μετατόπιση» μετά την αποχώρηση των υπερορθόδοξων κομμάτων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Το ισραηλινό πολιτικό σύστημα, που εδώ και χρόνια βρισκόταν σε παράλυση και δέσμιο σεκταριστικών συμβιβασμών, υπέστη μια τεκτονική αλλαγή.

Με αιφνιδιαστική κίνηση, και τα δύο υπερορθόδοξα (χαρεδί) κόμματα – Shas και United Torah Judaism (UTJ) – αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφήνοντάς τον να παλεύει για την πολιτική του επιβίωση.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, «οι ηγέτες του Shas ζήτησαν από τους βουλευτές τους να μην ρίξουν την κυβέρνηση, ωστόσο η απόφαση αυτή μειώνει τον συνασπισμό του Νετανιάχου σε μόλις 49 έδρες». Με την πρώτη ματιά φαίνεται κρίση – αλλά κάτω από την επιφάνεια, μπορεί να είναι η πιο υγιής στιγμή που έχει ζήσει η ισραηλινή δημοκρατία εδώ και χρόνια.

Το επίκεντρο της ρήξης: Η απαλλαγή των υπερορθόδοξων από τη στράτευση

Εδώ και δεκαετίες, τα υπερορθόδοξα κόμματα, που εκπροσωπούν λιγότερο από το 15% του πληθυσμού, εκμεταλλεύονταν τον ρόλο του ρυθμιστή στις κυβερνήσεις για να εξασφαλίζουν γενναιόδωρες επιδοτήσεις, οριζόντια απαλλαγή από τη στράτευση και έλεγχο του ανεξάρτητου εκπαιδευτικού τους συστήματος – συχνά εις βάρος των εθνικών προτεραιοτήτων.

Η ρήξη πυροδοτήθηκε από το ζήτημα της στράτευσης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση Torato Umanuto («Η Τορά είναι η τέχνη του»), δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι άνδρες αποφεύγουν τη στρατιωτική θητεία δηλώνοντας ότι η πλήρης ενασχόλησή τους με τη μελέτη της Τορά ισοδυναμεί με εθνική υπηρεσία.

Σε καιρό ειρήνης, πολλοί Ισραηλινοί ανέχονταν αυτόν τον συμβιβασμό· εν μέσω όμως ενός κοστοβόρου πολέμου στη Γάζα, η υπομονή έχει εξαντληθεί. Όπως έγραψε η Post:
«Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και πολιτικών συναλλαγών, η κρίση για τη στράτευση των υπερορθόδοξων ξέσπασε, απειλώντας να ρίξει την κυβέρνηση εν μέσω πολέμου.»

Η αποχώρηση ως ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Μέχρι τώρα, τα χαρεδί κόμματα αποτελούσαν το ανυπέρβλητο εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση. Η αποχώρησή τους ανοίγει τον δρόμο για καθολική στράτευση ή τουλάχιστον για γνήσια εναλλακτική πολιτική εθνικής υπηρεσίας. Ένας τέτοιος νόμος θα εξισορροπούσε όχι μόνο τα βάρη, αλλά και θα αποκαθιστούσε το κοινό αίσθημα συλλογικής μοίρας που ενώνει τους Ισραηλινούς.

Η αλλαγή έχει και θεσμικές συνέπειες: χωρίς το βέτο των χαρεδί, η Κνεσέτ μπορεί να λειτουργήσει ξανά. Για μήνες, τα κόμματα Shas και UTJ μποϊκόταραν καίριες ψηφοφορίες, παραλύοντας τη νομοθετική διαδικασία. Τώρα, οικονομικές μεταρρυθμίσεις, νόμοι για την ισότητα και κρίσιμα αμυντικά μέτρα αποκτούν ρεαλιστικές πιθανότητες.

Οικονομικές προεκτάσεις και κοινωνική δικαιοσύνη

Η χαμηλή συμμετοχή των υπερορθόδοξων στην αγορά εργασίας αποτελεί βαρίδι για την εθνική παραγωγικότητα. Η καθολική στράτευση μπορεί να επιταχύνει μια πολιτιστική μετατόπιση προς την εργασία, μειώνοντας τα κρατικά επιδόματα και ενισχύοντας την ανάπτυξη. Η ηγεσία των υπερορθόδοξων αντέδρασε έντονα, προειδοποιώντας για «σοβαρή και απαράδεκτη βλάβη στο κύρος των σπουδαστών της Τορά», επιβεβαιώνοντας έτσι πόσο ανατρεπτική θα ήταν μια πραγματική μεταρρύθμιση.

Οι κοσμικοί, οι παραδοσιακοί και οι θρησκευόμενοι-σιωνιστές Ισραηλινοί αισθάνονταν για χρόνια ότι σηκώνουν μόνοι τους το στρατιωτικό και οικονομικό βάρος, ενώ οι υπερορθόδοξοι πολιτικοί επωφελούνται. «Η αποχώρηση των έξι βουλευτών του UTJ αφήνει την κυβέρνηση Νετανιάχου με οριακή πλειοψηφία μίας έδρας», σημειώνει η Post. Αυτή η ευαλωτότητα είναι ακριβώς το ζητούμενο της δημοκρατίας: λογοδοσία.

Νετανιάχου στο σταυροδρόμι

Η πολιτική φόρμουλα του Νετανιάχου – χαρεδί υπακοή και ακροδεξιά σκληρή γραμμή – κατέρρευσε. «Διαβάστε τα χείλη μου – αυτή η κυβέρνηση δεν θα πέσει», δήλωσε προκλητικά σε πρόσφατη ανάλυση η Post.

Ίσως… αλλά ο Νετανιάχου βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα:

  • Ή θα στραφεί ξανά προς το κέντρο, προσκαλώντας τεχνοκράτες ή μετριοπαθείς εταίρους, επιχειρώντας να περάσει τη μεταρρύθμιση της στράτευσης και να ηγηθεί της μεταπολεμικής ανάκαμψης,

  • Ή θα παραμείνει δέσμιος της παλιάς του συμμαχίας, ρισκάροντας πρόωρες εκλογές που ίσως βάλουν τέλος στην πολιτική του καριέρα.

Μια ευκαιρία για νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Για την ισραηλινή κοινωνία, η αποχώρηση των υπερορθόδοξων δεν είναι απλώς κοινοβουλευτικό δράμα. Είναι μια ευκαιρία να ξαναγραφτεί το κοινωνικό συμβόλαιο – να οικοδομηθεί ένα κράτος όπου η θυσία είναι κοινή, οι ευκαιρίες κερδίζονται και οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Ίσως είναι αφελές να πιστεύουμε σε αλλαγή – αλλά, όπως καταλήγει το άρθρο:
«Αυτή η στιγμή δεν είναι απλώς καλή πολιτική – είναι η αρχή μιας εθνικής επούλωσης.»

ΠΗΓΗ

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Η μεγάλη προδοσία και η συγγνώμη που οφείλουμε στα αδέλφια μας στην Κύπρο

Σάββας Καλεντερίδης – Εκπομπή 19ης Ιουλίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

Θέματα Εκπομπής 19ης Ιουλίου 2025

. Η μεγάλη προδοσία και η συγγνώμη που οφείλουμε στα αδέλφια μας στην Κύπρο

2. Οι Τούρκοι διεκδικούν τα νησιά ανατολικώς του 25ου μεσημβρινού 37:30

3. Επιτέλους υδροπλάνα στα νησιά του Αιγαίου 50:00

4. Συρία: Η Τουρκία υπεύθυνη για νέες σφαγές στη Σουάιντα 57:50

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 λεπτά πριν

Ο Μητσοτάκης αλωνίζει ανενόχλητος και ζημιώνει τη χώρα

Γιώργος Αϋφαντής: Κραυγή αγωνίας για την πατρίδα!

Αναλύσεις41 λεπτά πριν

Το Ισραήλ βιώνει μια πολιτική «τεκτονική μετατόπιση» μετά την αποχώρηση των υπερορθόδοξων κομμάτων από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Με αιφνιδιαστική κίνηση, και τα δύο υπερορθόδοξα (χαρεδί) κόμματα – Shas και United Torah Judaism (UTJ) – αποχώρησαν από τον...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Η μεγάλη προδοσία και η συγγνώμη που οφείλουμε στα αδέλφια μας στην Κύπρο

Σάββας Καλεντερίδης - Εκπομπή 19ης Ιουλίου 2025

Γενικά θέματα2 ώρες πριν

Ζελένσκι: «Ώρα για νέα διαπραγμάτευση»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρότεινε στη Ρωσία να διεξαχθεί ένας νέος κύκλος...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Επόμενη Πίστα

Προς στιγμήν φάνηκε ότι ο Trump απεμπλάκη από τα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας. Ο...

Δημοφιλή