Weather Icon
Γαλλία , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ινδία 24 Μαρτίου 2023

Εγκαταλείπει τα F-18 Hornet για τα γαλλικά Rafale-M η Ινδία! Με αυτά θα ενισχύσει το αεροπλανοφόρο INS Vikrant

Εγκαταλείπει τα F-18 Hornet για τα γαλλικά Rafale-M η Ινδία! Με αυτά θα ενισχύσει το αεροπλανοφόρο INS Vikrant

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη μεταφέρει η εφημερίδα «New Indian Express» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ινδίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, έχει αποφασίσει και αναμένεται να εγκρίνει σύντομα την προμήθεια 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale-M για χρήση από αεροπλανοφόρο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεκδικεί και το αμερικανικό F/A-18E/F Super Hornet, αλλά φαίνεται ότι η Ινδία θα συνεχίσει να επενδύσει στα Rafale, μιας και η Αεροπορία της χώρας το διαθέτει ήδη.

Το δημοσίευμα αναφέρει αναλυτικά:

Η υπουργική επιτροπή για την ασφάλεια (CCS) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι είναι πιθανό να εκκαθαρίσει την απόκτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων 26 μαχητικών Rafale Marine στη συνεδρίασή της την Τετάρτη.

Πηγές ανέφεραν ότι το Ινδικό Ναυτικό έχει εκφράσει την προτίμησή του για το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale Marine έναντι του αμερικανικού F-18 Super Hornet. Στην CCS έχει σταλεί πρόταση για την αγορά του Rafale Marine.

Η ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αποκτήσει 36 μαχητικά Rafale. Η κοινότητα του στόλου και η συνακόλουθη εξοικονόμηση πόρων στην εκπαίδευση, τις επισκευές και τη συντήρηση έχουν γείρει την κλίμακα υπέρ του Rafale Marine της Dassault.

Οι δύο εκδόσεις του αεροσκάφους έχουν πάνω από 80 % κοινά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα αεροσκάφη θα αναπτυχθούν στο ινδικό αεροπλανοφόρο INS Vikrant που έχει αναπτυχθεί εγχώρια. Σύμφωνα με πηγές, το Υπουργείο Άμυνας έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη σύμβαση, συμπεριλαμβανομένων των Logistics βάσει απόδοσης, η οποία θα διασφαλίζει ότι ο Κατασκευαστής Αρχικού Εξοπλισμού θα είναι υπεύθυνος για τη συνολική συντήρηση του αεροσκάφους και την προμήθεια ανταλλακτικών. Η Dassault θα κατασκευάσει επίσης μια εγκατάσταση συντήρησης για το Rafales στο INS Vikrant, εκτός από ένα στη Γκόα. Η εταιρεία θα εκπαιδεύσει το πλήρωμα εδάφους της ναυτικής αεροπορίας, εκτός από την εκπαίδευση των πιλότων.

Τα μαχητικά θα είναι πλήρως φορτωμένα με όλα τα θαλάσσια συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ θαλάσσιας έρευνας που είναι ικανό να ανιχνεύει υποβρύχια και πολεμικά πλοία στη θάλασσα. Η τιμή του αεροσκάφους δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, αλλά πηγές είπαν ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από την έκδοση IAF. Η κυβέρνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εξαγορά μέσω διακυβερνητικής συμφωνίας αντί να προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό.

Το Rafale-M έχει κλειδωθεί σε μια σκληρή μάχη με το Super Hornet της Boeing. Πηγές είπαν ότι το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό εντυπωσιάστηκε πολύ από τις δυνατότητες του Rafale κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης στην Ινδία πρόσφατα και ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να κλείσει τη συμφωνία με τον Γάλλο πωλητή.

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διερευνά επιλογές για την αντικατάσταση του παλιού MiG-29K του ως βραχυπρόθεσμη λύση. Η Ινδία εργάζεται για την ανάπτυξη των δικών της δικινητήρων μαχητικών καταστρωμάτων ως μακροπρόθεσμη λύση για την ανάγκη της για μαχητικά αεροσκάφη. Όμως, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη μερικά χρόνια μέχρι να αναπτυχθεί εγχώρια το αεροσκάφος, το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση για να καλύψει τις απαιτήσεις του. Το CCS περιλαμβάνει τους υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube