REAL TIME |

Weather Icon
Video , Αθλητικά 17 Μαρτίου 2023

Χρήστος Νικολόπουλος: Ο «δικός μου» Μίμης Παπαϊωάννου

Χρήστος Νικολόπουλος: Ο «δικός μου» Μίμης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο παίκτης-σύμβολο του ελληνικού ποδοσφαίρου και θρύλος της ΑΕΚ, για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 πρόσφερε στην «Ένωση» 4,5 εκατομμύρια δραχμές και 750 χιλιάδες στον ίδιο, προκειμένου να τον κάνει κάτοικο «Μπερναμπέου», ο παίκτης που τα… «βρόντηξε» για να ασχοληθεί με το τραγούδι, πατώντας «pause» στην καριέρα του, δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου μεσουρανούσε στα ελληνικά γήπεδα
Όταν ο Μίμης Παπαϊωάννου μεσουρανούσε στα ελληνικά γήπεδα
Ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης σε ηλικία 81 ετών, έχοντας παλέψει τα τελευταία χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πλέον ο Μίμης Παπαϊωάννου ετοιμάζεται να παίξει και πάλι μπάλα. Αυτή τη φορά στις αλάνες του ουρανού.

Μαζί με τόσους και τόσους μεγάλους άσους του παρελθόντος, που έχουν περάσει στην αιωνιότητα.

Του είχαν φυλάξει τη φανέλα με το «Νο 10». Έφτασε λοιπόν η στιγμή να του τη παραδώσουν για να τη φορέσει ξανά.

Όπως είναι φυσικό η απώλειά του βύθισε στο πένθος το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Φτωχότερο όμως έγινε και το λαϊκό τραγούδι. Η δεύτερη μεγάλη αγάπη του Μίμη Παπαϊωάννου.

Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος υπήρξε επιστήθιος φίλος του άλλοτε διεθνούς άσου, μιλά αποκλειστικά στο zougla.gr για τον «δικό του» Μίμη, με τον οποίο τον συνδέουν αμέτρητες όμορφες αναμνήσεις.

«Έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο. Ο Μίμης ήταν σπάνια περίπτωση ανθρώπου. Σαν κι αυτόν υπάρχουν πολλοί λίγοι. Εγώ αγάπησα τον άνθρωπο Παπαϊωάννου γιατί δεν πήγαινα στο γήπεδο να δω ποδόσφαιρο, αν και είμαι ΑΕΚ» αναφέρει στην αρχική του τοποθέτηση ο βιρτουόζος του μπουζουκιού.

Η περιοδεία με Καζαντζίδη και Μαρινέλλα στη Γερμανία

Φωτογραφία-ντοκουμέντο του Πάνου Δολαψή, που έχει τραβηχτεί στο χιονισμένο Heilbronn της Γερμανίας.Μπροστά στο αυτοκίνητο o επιχειρηματίας Χαράλαμπος Σημηριώτης. Στα πίσω καθίσματα ο Στέλιος Καζαντζίδης,  η Μαρινέλλα και ο Μίμης Παπαϊωάννου.
Φωτογραφία-ντοκουμέντο του Πάνου Δολαψή, που έχει τραβηχτεί στο χιονισμένο Heilbronn της Γερμανίας.Μπροστά στο αυτοκίνητο o επιχειρηματίας Χαράλαμπος Σημηριώτης. Στα πίσω καθίσματα ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και ο Μίμης Παπαϊωάννου.

Η πρώτη μας ερώτηση αφορούσε στην περιβόητη περιοδεία του Στέλιου Καζαντζίδη, με τη Μαρινέλλα στη Γερμανία, όπου φυσικά ήταν παρών ο ίδιος και την οποία είχε ακολουθήσει ο Παπαϊωάννου.

Τότε που λόγω της κόντρας του με τη διοίκηση της «Ένωσης», μετά το «κιτρινόμαυρο μπλόκο» στη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ξαφνικά παίρνει την απόφαση να αφήσει (για λίγο ευτυχώς) την μπάλα και να πιάσει το μικρόφωνο.

Ο άνθρωπος που γνώρισε τον μεγάλο άσο στον Στέλιο Καζαντζίδη, καθώς ήταν από διπλανά χωριά στην Ημαθία, θυμάται για την παρουσία του Παπαϊωάννου στο εν λόγω τουρνέ τους:

«Ο Μίμης έβγαινε για να τραγουδήσει ντυμένος με τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας και κλωτσώντας μία μπάλα. Φυσικά γνώριζε την αποθέωση από τον κόσμο, τους Έλληνες της Γερμανίας. Τον Παπαϊωάννου τον ήξερα από την Ημαθία. Τότε παίζαμε σε πανηγύρια και μετά από αγώνες της Βέροιας ερχόταν και κάποιες φορές και μας άκουγε. Εκεί του πρωτομπήκε το «μικρόβιο» του τραγουδιού».

Ο ύμνος της ΑΕΚ με ερμηνευτή τον Μίμη

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη

Φωτογραφία από το στούντιο του κ. Νικολόπουλου στη διάρκεια της νέας ηχογράφησης του ύμνου της ΑΕΚ με ερμηνευτή τον αείμνηστο Μίμη Παπαϊωάννου
Φωτογραφία από το στούντιο του κ. Νικολόπουλου στη διάρκεια της νέας ηχογράφησης του ύμνου της ΑΕΚ με ερμηνευτή τον αείμνηστο Μίμη Παπαϊωάννου

 διάρκεια της συγκεκριμένης περιοδείας «γεννήθηκε» και ο ύμνος της ΑΕΚ από τον Χρήστο Νικολόπουλο, ο οποίος ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά έξι χρόνια αργότερα, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να τον ερμηνεύει.

«Στα πλαίσια κάποιων τραγουδιών που είχαμε βγάλει του έγραψα και τον ύμνο της ΑΕΚ που έγινε ξακουστός αμέσως. Και μάλιστα λίγο πριν αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είχε τα τελευταία χρόνια τον επανεκτελέσαμε.

Κάναμε την ενορχήστρωση με έναν φίλο μου ενορχηστρωτή και το ξανατραγούδησε ο Μίμης λίγο πριν ξεκινήσει το πρόβλημά του, το οποίο τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Χρήστος Νικολόπουλος.

«Καψοχώρα καλεί Νέα Νικομήδεια»

Όταν ζητήσαμε από τον Χρήστο Νικολόπουλο να μας εξιστορήσει κάποιες ανέκδοτες ιστορίες με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Μίμη Παπαϊωάννου θυμήθηκε τα πειράγματα που έκαναν ο ένας στον 

Μίμης Παπαϊωάννου και Χρήστος Νικολόπουλος επί σκηνής μαζί με τον Μάριο Κώστογλου
Μίμης Παπαϊωάννου και Χρήστος Νικολόπουλος επί σκηνής μαζί με τον Μάριο Κώστογλου

άλλο για τα χωριά τους.

«Όταν με έπαιρνε τηλέφωνο μου έλεγε “εδώ Καψοχώρα”, που είναι το χωριό μου και εγώ του έλεγα “εδώ Νέα Νικομήδεια” που ήταν το δικό του» τονίζει ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος παράλληλα μας αποκάλυψε την… καζούρα που του είχε κάνει όταν είχαν πάει μαζί στο γήπεδο για τρέξιμο.

Μεταξύ άλλων ο Χρήστος Νικολόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Στέλιου Καζαντζίδη για να γεφυρωθεί το χάσμα που χώριζε τον Παπαϊωάννου με τη διοίκηση της ΑΕΚ.

«Ο Στέλιος αγαπούσε πολύ τον Μίμη. Αυτός άλλωστε ήταν που είχε μεσολαβήσει στον πρόεδρο της ομάδας για να πάρει κάποια χρήματα. Τους είχε πει “δεν είναι δυνατόν κοτζάμ Παπαϊωάννου να παίρνει αυτά τα λεφτά”», επισημαίνει.

Η συνέντευξη του Χρήστου Νικολόπουλου στο zougla.gr για τον Μίμη Παπαϊωάννου:

Το φιλικό της ΑΕΚ με τη Ρεάλ (3-3) στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου χλοοτάπητα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου ο Παπαϊωάννου με την εμφάνισή του προσέλκυσε το ενδιαφέρον της «βασίλισσας»

Δημοσίευμα της εποχής για τη βραχύβια "μεταγραφή" του Μίμη Παπαϊωάννου από το ποδόσφαιρο στο τραγούδι
Δημοσίευμα της εποχής για τη βραχύβια “μεταγραφή” του Μίμη Παπαϊωάννου από το ποδόσφαιρο στο τραγούδι

 

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube