Weather Icon
Ινδία , Τουρκία , Τρομοκρατία 31 Μαρτίου 2023

Ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκφράστηκαν στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης! Η Ινδία πετάει “σπόντες” πριν την είσοδο της Τουρκίας

Ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκφράστηκαν στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης! Η Ινδία πετάει “σπόντες” πριν την είσοδο της Τουρκίας

Την άποψη, ότι η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και η χρηματοδότησή της είναι από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, εξέφρασε την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (NSA) της Ινδίας, Ατζίτ Ντοβάλ, κατά τη διάρκεια της 18ης συνεδρίασης των Γραμματέων του Συμβουλίου Ασφαλείας των κρατών-μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια, ανεξάρτητα από τα κίνητρά της, είναι αδικαιολόγητη.

«Η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και η χρηματοδότησή της είναι από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια, ανεξάρτητα από τα κίνητρά της, είναι αδικαιολόγητη», είπε ο Ντόβαλ κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Στις παρατηρήσεις που έκανε, ο Ντοβάλ κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να έχουν αμοιβαίο σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών.

«Ο Χάρτης καλεί τα κράτη μέλη να έχουν αμοιβαίο σεβασμό για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, τη μη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης της στις διεθνείς σχέσεις και να μην επιδιώκουν μονομερή στρατιωτική υπεροχή σε περιοχές», σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ινδίας ευχαρίστησε τους κορυφαίους εκπροσώπους για την αποδοχή της πρόσκλησής του στη συνάντηση και είπε ότι η συμμετοχή αξιωματούχων όχι μόνο θα εμπλουτίσει τις συζητήσεις αλλά και θα προετοιμάσει το έδαφος για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής σε λίγους μήνες. Όσον αφορά τη συνεργασία, είπε ότι παραμένει βασική προτεραιότητα για την Ινδία.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για επενδύσεις και δημιουργία συνδεσιμότητας στην περιοχή. Η επέκταση της συνεργασίας είναι επίσης σημαντική για τη διασφάλιση της δημιουργίας τέτοιων πρωτοβουλιών», είπε.

Ο Ντοβάλ υπογράμμισε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική της Ινδίας βασίζεται σε αυτές ακριβώς τις αρχές και αντανακλά «τη δέσμευσή μας με κάθε δυνατό τρόπο». Στη συνάντηση τόνισε επίσης το θέμα του λιμανιού της Τσαμπαχάρ.

«Η Ινδία δεσμεύεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου και την ένταξη του λιμανιού στο πλαίσιο του INSTC», δήλωσε ο Doval. Η Ινδία έγινε μέλος της SCO τον Ιούνιο του 17, αλλά οι σχέσεις μας με τις χώρες της SCO χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πίσω, πρόσθεσε.

Σημειώσεις Infognomonpolitics.gr

1. Είναι πολύ σημαντικό να ακούγονται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης θέσεις όπως του κ. Ντοβάλ και της Ινδίας για τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών! Και αυτό γιατί η αναθεωρητική Τουρκία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στο σύμφωνο της Σαγκάης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του SCO στο Ουζμπεκιστάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα προχωρήσουν σε μια πολύ διαφορετική θέση μ’ αυτό το βήμα», δήλωσε ο Ερντογάν. Όταν ερωτήθηκε αν εννοεί ένταξη στον SCO, απάντησε, «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος». Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή εταίρος διαλόγου του SCO, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

2. Όσον αφορά τον Ατζίτ Ντοβάλ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ινδίας, υπηρετεί το ινδικό έθνος τα τελευταία 40 χρόνια από διαφορετικές θέσεις με απίστευτη συνεισφορά σε πολλές αποστολές εθνικής άμυνας! Στην πατρίδα του τον αποκαλούν “Τζέιμς Μποντ της Ινδίας”.

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube