Weather Icon

Αίσχος να συμμετέχουμε στις ατιμίες του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων

Αίσχος να συμμετέχουμε στις ατιμίες του Ερντογάν εναντίον των Κούρδων

Απαράδεκτο να εγκλωβίζεται η Κύπρος στις παγίδες που στήνει η Τουρκία

 Άριστος Μιχαηλίδης   

Όταν ένας ξένος αναγνωρίζεται ως πολιτικός πρόσφυγας και του παραχωρείται πολιτικό άσυλο σημαίνει ότι το κυπριακό κράτος αναγνωρίζει ότι χρειάζεται προστασία και ότι θα υποστεί διωγμούς άδικους και άτιμους αν επιστρέψει στη χώρα από την οποία διέφυγε.

Ο Κενάν Αγιάς είναι Κούρδος, διανοούμενος «με διεθνείς περγαμηνές», όπως αναφέρθηκε χθες σε διάσκεψη του Κυπρο-Κουρδικού Συνδέσμου Αλληλεγγύης. Βρήκε καταφύγιο στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια και αφού προηγουμένως είχε φυλακιστεί στην Τουρκία για δεκατρία χρόνια.

Την περασμένη Τετάρτη θα ταξίδευε στην Αυστρία όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει σε συνέδριο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας συνελήφθη και κρατείται φυλακισμένος, διότι η Γερμανία, ανταποκρινόμενη στον παραλογισμό του καθεστώτος Ερντογάν, ζητά να της παραδοθεί ως τρομοκράτης. Τον αναζητά η Τουρκία ως μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και η Γερμανία κάνει τα θελήματά της και ζητά να της τον παραδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να τον στείλει αυτή απευθείας στα μπουντρούμια του Ερντογάν.

Το ίδιο έγινε και με τον Τσερκέζ Κορκμάζ το 2019 κι ευτυχώς τότε το κυπριακό δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν το ικανοποιούν τα στοιχεία περί τρομοκρατίας που κατέθεσε η Γερμανία και απέρριψε το αίτημα.

Σήμερα καλείται να αποφασίσει και για τον Κενάν Αγιάς. Ελπίζουμε να απορρίψει κι αυτό το γερμανικό αίτημα. Αλήθεια, όμως, οι κυπριακές Αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Γενική Εισαγγελία, η Αστυνομία γιατί δεν απορρίπτουν χωρίς δεύτερη κουβέντα αυτή την ατιμία; Γιατί δεν διαμηνύουν στους Γερμανούς ότι αν θέλει να ζητήσει την έκδοσή του η Τουρκία να την ζητήσει απευθείας από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας; 

Είναι δυνατόν να εκδοθεί ένας άνθρωπος που κρίναμε ότι κινδυνεύει και του προσφέραμε πολιτικό άσυλο; Γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι τα περί τρομοκρατίας που επικαλείται η Άγκυρα είναι η πιο εξωφρενική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Όλους τους Κούρδους , που αγωνίζονται για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, το αιμοβόρο καθεστώς της Άγκυρας τους θεωρεί τρομοκράτες. Και τους φυλακίζει κατά χιλιάδες. Βουλευτές, δημοσιογράφους, διανοούμενους. Εμείς, που επίσης υποφέρουμε από το ίδιο καθεστώς, γιατί παίζουμε αυτό το άτιμο παιχνίδι;

Ο Αγιάς ζει στην Κύπρο δέκα χρόνια χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Οι κυπριακές Αρχές ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τρομοκρατία. Ότι όσα κάνουν για το λαό τους είναι ειρηνικά και ουδέποτε προκάλεσαν προβλήματα σε άλλες χώρες για να θεωρηθούν τρομοκράτες, επειδή έτσι επιθυμεί ο ανισόρροπος δικτάτορας της Τουρκίας. Την ώρα, μάλιστα, που παρακολουθούμε την εθνοκάθαρση που επιχειρεί η Άγκυρα σε βάρος αυτού του ιστορικού λαού, των Κούρδων, για τους οποίους έγραφε το 400 π.Χ. ο ιστορικός συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος, Ξενοφών: «Λαός ανυπότακτος, γενναίος και ικανότατος στη στρατιωτική τέχνη, ιδιαίτερα τον ανταρτοπόλεμο». Μπορούμε εμείς να συμπράττουμε σε ακόμα μια επιχειρούμενη εθνοκάθαρση από την Τουρκία επειδή αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον άλλου λαού και όχι του δικού μας; 

Η δράση των Κούρδων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κυρίως πολιτιστική. Οργανώνουν πολιτιστικά κέντρα κι εκεί μαζεύονται Κούρδοι της διασποράς όπου μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα, τους παραδοσιακούς χορούς, τα τραγούδια τους. Κάποτε, με κάποιες αφορμές, όταν ας πούμε η Τουρκία σφαγιάζει Κούρδους, οργανώνουν και ειρηνικές διαδηλώσεις. Αυτά κάνουν και στην Κύπρο και το γνωρίζουν οι κυπριακές Αρχές, που τους παρακολουθούν.

Αμέσως θα έπρεπε να απορριφθεί το γερμανικό αίτημα και όχι να έχουμε φυλακισμένο μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο έναν βασανισμένο άνθρωπο, που του προσφέραμε καταφύγιο επί δέκα χρόνια. Και γιατί; Επειδή το γερμανικό κράτος θέλει να έχει καλές σχέσεις με το τουρκικό (όπως κάνουν ανελλιπώς τις ανίερες συναλλαγές τους από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο) και το εξυπηρετεί παραδίδοντάς του, δήθεν τρομοκράτες. Σε αυτές τις ανίερες για την ανθρωπότητα συναλλαγές εμείς δεν επιτρέπεται να έχουμε κανένα ρόλο. Εν ανάγκη να παρέμβει και ο Γενικός Εισαγγελέας, έχει αυτό το δικαίωμα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ώστε να αποτραπεί και η παραμικρή πιθανότητα να παραδοθεί στη Γερμανία ο Κενάν Αγιάς εν γνώση μας ότι δεν έχει καμιά σχέση με τρομοκρατία.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube