Weather Icon
Τουρκία 6 Μαρτίου 2023

Άφαντος ο τουρκικός στρατός στο σεισμό; Ο Χουλουσί Ακάρ λέει ότι οι στρατιώτες χρειάζονται σε Ιράκ και Συρία

Άφαντος ο τουρκικός στρατός στο σεισμό; Ο Χουλουσί Ακάρ λέει ότι οι στρατιώτες χρειάζονται σε Ιράκ και Συρία

Απαντώντας στην κριτική για την απουσία του τουρκικού στρατού από τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μετά το σεισμό, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε: «Ποιος θα προστατεύσει τα σύνορα; Ποιος θα μείνει στη Συρία; Θα εκκενώσουμε τη Συρία; Θα εκκενώσουμε το Ιράκ;

Ο Τούρκος υπουργός Αμύνης Χουλουσί Ακάρ έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Abdulkadir Selvi της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hürriyet σχετικά με την απουσία του στρατού από τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης μετά το σεισμό.

Τα σχόλια του Ακάρ έγιναν εν μέσω της συζήτησης ότι η Τουρκία δεν κινητοποίησε άμεσα τον στρατό μετά τους μεγάλους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αργοπορημένη βοήθεια στα θύματα, ενώ οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) είχαν αναπτύξει χιλιάδες προσωπικό για να ηγηθούν των προσπαθειών έρευνας, διάσωσης, εκκένωσης και στέγασης μετά τον σεισμό του Μαρμαρά το 1999, που ήταν εκείνη την εποχή κρίσιμες για την ανάκαμψη από την καταστροφή.

Σύμφωνα με τη στήλη του Abdulkadir Selvi στις 28 Φεβρουαρίου, ο Ακάρ υποστήριξε ότι ο στρατός συμμετείχε στην αντιμετώπιση του σεισμού και είπε: «Υπήρξε κινητοποίηση από την πρώτη κιόλας στιγμή».

«Πού είναι το 1999; Πού είναι το 2023; Η σύγκριση είναι πολύ λανθασμένη. Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα τότε. Το προσωπικό και οι οικογένειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επίσης εκτεθεί στον σεισμό»: φέρεται να είπε ο Ακάρ.

Θεωρώντας πως η κριτική γίνεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, ο Ακάρ προσέθεσε: «Ποιος θα προστατεύσει τα σύνορα; Ποιος θα μείνει στη Συρία; Θα εκκενώσουμε τη Συρία, θα εκκενώσουμε το Ιράκ; Ο σκοπός των τυφλών που δεν θέλουν να δουν και των κωφών που δεν θέλουν να ακούσουν είναι κάτι άλλο και το πρόβλημά μας είναι άλλο. Αυτό που περιμένουμε είναι σεβασμός στον βαθύ πόνο που περνάμε ως χώρα και  στους στρατιώτες και το προσωπικό».

Μετά από χρόνια μεταρρυθμίσεων, ο στρατός έχει γίνει πιο ελεγχόμενος από την κυβέρνηση. Το κυβερνών κόμμα AKP λέγεται ότι έχει σκοπό να αφαιρέσει από τον στρατό τα καθήκοντα του εντός της χώρας και να τον στρέψει προς την ασφάλεια των συνόρων και τις αποστολές στο εξωτερικό.

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://www.duvarenglish.com/on-armys-absence-from-quake-response-turkish-defense-minister-akar-says-soldiers-needed-in-syria-iraq-news-61944

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube