REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 28 Φεβρουαρίου 2023

Υπό πίεση το brand name Ερντογάν – Σε θετικό ρεκόρ η άποψη για την Ελλάδα

Υπό πίεση το brand name Ερντογάν – Σε θετικό ρεκόρ η άποψη για την Ελλάδα

Του Πέτρου Κράνια

Ο Σονέρ Τσαγαπτάι είναι ιστορικός που ειδικεύεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και διευθυντής του τουρκικού ερευνητικού προγράμματος στο Washington Institute. Mίλησε στο Capital.gr σχετικά με τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία εξαιτίας των σεισμών, τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν αλλά και τους πόντους που κέρδισε η Ελλάδα εντός του τουρκικού κοινού.

Ο σεισμός και η terra incognita της τουρκικής πολιτικής

Η Τουρκία δέχθηκε το χειρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου στην ιστορία της. Οι δύο καταστροφικοί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ και οι δεκάδες μετασεισμοί που έφτασαν ακόμα και τα 6,5 Ρίχτερ έχουν παραλύσει τη χώρα. Παράλληλα έχουν φέρει στο προσκήνιο το πάρτι που κάνουν οι φίλοι του Τούρκου προέδρου, “η συμμορία των πέντε“, όπως είναι γνωστοί στην Τουρκία, εδώ και δεκαετίες, όπου μέσω των σάπιων κατασκευών, γέμισαν τη χώρα με “όρθιους τάφους”, οι οποίοι έχουν ακόμα και βότσαλα στις κολόνες τους, τους οποίους χρυσοπουλούν, έχοντας αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Και όχι μόνο τα σπίτια. Ολοκαίνουργια νοσοκομεία κατέρρευσαν, δρόμοι που εγκαινιάστηκαν με διθυράμβους είναι πλέον άχρηστοι. “Η Τουρκία βρίσκεται σε μία κατάσταση πένθους αυτή τη στιγμή ακόμα”, λέει ο κ. Τσαγαπτάι αναφορικά με το γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το σοκ, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόλις λίγων ημερών, νέος σεισμός 6,5 Ρίχτερ χτύπησε τη Δάφνη Συρίας, 15 χιλιόμετρα νότια της Αντιόχειας.

Όπως επισημαίνει ο Τούρκος ιστορικός μόλις καταλαγιάσει το “πένθος” στην τουρκική κοινή γνώμη “τα φώτα θα στραφούν φυσικά στο ποιος έχει την ευθύνη και την υπαιτιότητα”. Όπως λέει “θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με τον χρόνο ανταπόκρισης της κυβέρνησης”, θέμα που από τις πρώτες ώρες μετά από τον σεισμό τέθηκε δημοσίως και έτυχε έντονης επίκρισης, αλλά και “τα κατασκευαστικά σφάλματα”.

Όπως αναφέρει “αυτό θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για την τουρκική πολιτική”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι “η τουρκική πολιτική βρίσκεται σε μία terra incognita”.

Η πίεση μεγαλώνει, σε κίνδυνο το brand name Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ομολογουμένως υπό πίεση. Τα λαϊκιστικά μέτρα τα οποία άρχισε να περνάει με σκοπό να γλυκάνει τους ψηφοφόρους πρέπει να μπουν στον πάγο. Λεφτά που προορίζονταν για τέτοια μέτρα, πρέπει να πάνε ίσως και στο σύνολό τους στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών. Την ίδια ώρα η ομολογουμένως αργή, ασυντόνιστη και ελλιπής βοήθεια που έσπευσε στις επιχειρήσεις έρευνας και απεγκλωβισμού από την AFAD, αλλά και τους λίγους πόρους που φάνηκε ότι μπορεί να διαθέσει η Ερυθρά Ημισέληνος αυξάνουν την πίεση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός πως “κόπηκε” η πρόσβαση των πολιτών στο Twitter, την ώρα που τα επικριτικά σχόλια άρχισαν να αυξάνονται, κατά τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, μια εφαρμογή την οποία χρησιμοποιούν οι Τούρκοι πολίτες για να κοινοποιήσουν το στίγμα εγκλωβισμένων στα ερείπια και να καθοδηγήσουν σωστικά συνεργεία.

Όπως σχολιάζει ο Σονέρ Τσαγαπτάι: “ο Ερντογάν έχει χτίσει ένα ‘brand name’ στην Τουρκία το οποίο είναι κάπως γλυκόξινο” και αναλύει πως από τη μία ο Τούρκος πρόεδρος “είναι απολυταρχικός”, όμως την ίδια στιγμή θεωρείται πως “είναι αποτελεσματικός και επαρκής και φροντίζει τους πολίτες και τους ψηφοφόρους”. Όπως επισημαίνει “αυτό το brand name θα τεθεί τώρα υπό δοκιμασία”.

Πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν

Ως προς το πώς θα ανταποκριθεί ο Ερντογάν στην πίεση, εδώ μπαίνει το απολυταρχικόν του τρόπου διακυβέρνησης του Ερντογάν. Κατά τον Τσαγαπτάι αναμένεται “ο Ερντογάν να αυξήσει το ποσοστό φόβου που εμπνέει στους πολίτες”. Όπως συμπληρώνει ο Τούρκος ιστορικός ήδη έχουμε αποδείξεις επ’ αυτού. Ο Ερντογάν κατά την πρώτη του ομιλία από την επαρχία του Χατάι, όπου μίλησε από την κατεστραμμένη Αντιόχεια, αντί να δείξει συμπόνοια, κατανόηση και ότι συμπαραστέκεται στους πολίτες του, επιχείρησε να φανεί επιθετικός και του έψεξε. “Επιτέθηκε σε πολίτες επειδή διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις”.

Αυτό δείχνει ότι για τον Τούρκο πρόεδρο, το παν είναι οι εκλογές. Και βάσει του χαρακτήρα του Ερντογάν δημιουργείται εύλογα το ερώτημα αν θα προχωρήσει στην αναβολή των εκλογών, κάτι που ζητά επανειλημμένων είτε μέσω στελεχών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, είτε μέσω δικών του δηλώσεων ζητώντας από το κοινό “παράταση ενός έτους” να ξαναχτίσει τα γκρεμισμένα κτήρια. Για τον Τσαγαπτάι αυτό αποτελεί πιθανότητα, όμως είναι αβέβαιος ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος πάνω στο θέμα.

Το σύνταγμα της Τουρκίας προβλέπει ότι οι εκλογές μπορεί να αναβληθούν μόνο αν υπάρχει κατάσταση πολέμου. Πόλεμος με την Ελλάδα δεν αποτελεί επιλογή για τον Ερντογάν,  κατά τον Τούρκο ιστορικό, ο οποίος όμως δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο μικρότερων συμβάντων. “Ως προς την εξωτερική πολιτική ήμουν πάντοτε της άποψης ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας” δήλωσε ο Τσαγαπτάι προσθέτοντας όμως ότι “υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για αερομαχίες και κλιμάκωση της ρητορικής”, κάτι που ήδη έχουμε βιώσει και βιώναμε επί καθημερινής βάσεως προ των δίδυμων σεισμών. 

Σε υψηλό ρεκόρ η θετική άποψη της Τουρκίας για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της. Ο Ερντογάν, όπως αρκετοί Τούρκοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την Ελλάδα ως επιχείρημα για να συσπειρώσουν εθνικιστές γύρω από τη σημαία. Όμως η Ελλάδα προς το παρόν έχει κάψει αυτό το χαρτί. “Η βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία λόγω του σεισμού, όπως λίγο πολύ όλοι οι γείτονες της Τουρκίας, λειτουργούν αποτρεπτικά προς κάτι τέτοιο και είναι μια κίνηση που ‘ζέστανε τις καρδιές των Τούρκων πολιτών’ ως προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες”, δηλώνει ο Τσαγαπτάι.

Όπως αναλύει “πέραν τούτου η βοήθεια που ήρθε στην Τουρκία ήρθε από την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ και εν γένει τις ‘δυτικές ‘χώρες’, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, η Αυστραλία”. 

Σημειώνει πως αυτές οι κινήσεις θα αποτελέσουν “μία ενδιαφέρουσα δοκιμασία για τους Τούρκους πολίτες” και εξηγεί: “εδώ και πάνω από μία δεκαετία ο Ερντογάν προβάλει τη Δύση ως ανταγωνιστή της Τουρκίας, λέει ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την ‘καλοζωία’ της Τουρκίας και αυτά τα επιχειρήματα έχουν καταστεί ευρέως αποδεκτά”.

Πάνω σε αυτό όμως ο αναλυτής ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε “για ένα reset της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο ΝΑΤΟ”, όμως μπορούμε να αναφερόμαστε σε “ένα reset της τουρκικής κοινής γνώμης απέναντι στο ΝΑΤΟ και αυτό αφορά και σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα”.

Ο  Τσαγαπτάι δίνει εύσημα στην Ελλάδα για το ότι ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε βοήθεια στην Τουρκία, με την ΕΜΑΚ να αποστέλλεται μέσα σε λίγες ώρες στην Αντιόχεια και παρά την αργοπορία των τουρκικών αρχών και την έλλειψη συντονισμού, το επόμενο πρωί οι Έλληνες άρχισαν να βγάζουν ανθρώπους από τα ερείπια. Δίνει όμως τα εύσημα και για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας διαχειρίστηκε αυτή την αποστολή βοήθειας: “Θεωρώ ότι η Ελλάδα έκανε μία εξαιρετική δουλειά ως προς τη ‘δημόσια διπλωματία’. Το ότι έκανε tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έλαβε δεκάδες χιλιάδες like στην Τουρκία, δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά”, λέει ο Τσαγαπτάι και προσθέτει πως “η γρήγορη απόκριση της Ελλάδας και η ετοιμότητα των ελληνικών ομάδων που ήρθαν στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τη ‘δημόσια διπλωματία’, έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα της Ελλάδας εντός της Τουρκίας”. 

Μάλιστα διατείνεται πως “ίσως να βρισκόμαστε και σε θετικό ρεκόρ από τη δεκαετία του ’90” ως προς το αίσθημα που κυριαρχεί στην Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube