REAL TIME |

Γερμανία , Ενεργειακά , Ρωσία 12 Φεβρουαρίου 2023

Welt: Πρωτοπόρος η Γερμανία στην πετρελαιακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Welt: Πρωτοπόρος η Γερμανία στην πετρελαιακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Με ταχείς ρυθμούς η Γερμανία φεύγει από το ρωσικό πετρέλαιο

Η Ευρώπη θέλει να ξεφύγει από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όμως τα πακέτα κυρώσεων έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα, σχολιάζει η Welt. Η εξάρτηση από την ήπειρο είναι πολύ διαφορετική. Το κρίσιμο σημείο – καμπής ήρθε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Γερμανία και η Ευρώπη διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία εδώ και μήνες. Μόλις λίγες ώρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ πέρασαν το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με ταχύτητα ρεκόρ.

Ωστόσο και τα δύο είναι δύσκολα. Τα τρέχοντα στοιχεία από οι επίσημες στατιστικές υπηρεσίες στη Γερμανία και την Ευρώπη δείχνουν πόσο δύσκολα πέρασαν η Γερμανία και η ΕΕ στον οικονομικό πόλεμο με τη Ρωσία. Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία και άλλες εθνικές οικονομίες δυσκολεύτηκαν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία οικονομικά και να απελευθερωθούν από την εξάρτηση από τη Ρωσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ενεργειακό τομέα.

Αν και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποδυναμώσει τη ρωσική οικονομία με κυρώσεις, η Γερμανία εισήγαγε ακόμη περισσότερα προϊόντα από τη Ρωσία πέρυσι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis. Επειδή οι πωλήσεις στη Ρωσία μειώθηκαν απότομα την ίδια στιγμή λόγω των κυρώσεων, η Γερμανία κατέγραψε ιστορικά υψηλό έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου με τη Ρωσία πέρυσι. Στα 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ, το έλλειμμα ήταν το υψηλότερο από την ίδρυση της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 1992.

Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί πελάτες αγόρασαν πολύ λιγότερα στη Ρωσία πέρυσι από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Η ποσότητα των εισαγόμενων αγαθών από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 41,5% κατά τη διάρκεια του έτους. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σήμαιναν ότι οι πελάτες έπρεπε να μεταφέρουν περισσότερα χρήματα στη Ρωσία. Ωστόσο, η αξία των αγαθών που αγοράστηκαν από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 6,5% στα 35,3 δισ. ευρώ.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας διασφάλισαν ότι η πολιτική κυρώσεων είχε αντίκτυπο στα κέρδη των ρωσικών εξαγωγών μόνο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και της υπηρεσίας πληροφοριών Politico. Η ανάλυση συγκρίνει τις εισαγωγές από τη Ρωσία για μεμονωμένους μήνες του περασμένου έτους με τις μηνιαίες μέσες τιμές για τα έτη 2017 έως 2021. Με αυτόν τον τρόπο, οι έντονες διακυμάνσεις σε επιμέρους έτη μπορούν να αλλοιώσουν λιγότερο την εικόνα.

Σε σύγκριση με την ΕΕ, η Γερμανία μειώσει σημαντικά τις ρωσικές εισαγωγές

Αντίστοιχα, τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, οι γερμανικές εισαγωγές από τη Ρωσία αυξάνονταν κάθε μήνα σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία. Μόνο τον Σεπτέμβριο η τάση έγινε αρνητική: Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Γερμανία εισήγαγε κατά 1/3  λιγότερα από τη Ρωσία σε σχέση με το μέσο όρο των μηνών Σεπτεμβρίου τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Από τότε, η πτώση έχει επιταχυνθεί. τον Νοέμβριο, οι μηνιαίες εισαγωγές είχαν ήδη μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τον συγκριτικό μέσο όρο.

Το εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο τέθηκε σε ισχύ σταδιακά τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, θα επιταχύνει τη διαδικασία. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το εμπάργκο πετρελαίου και τα ανώτατα όρια τιμών πετρελαίου της G7 θα μπορούσαν να κοστίσουν στη Ρωσία σχεδόν το 1/4 των κερδών της από τα εμπορεύματα.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία έχει αποσχιστεί από τη Ρωσία σε βαθμό άνω του μέσου όρου, παρά την πολύ καθυστερημένη έναρξη της μείωσης της εξάρτησης. Για την ΕΕ συνολικά, η αξία των ρωσικών εξαγωγών αυξήθηκε κατά ένα επιβλητικό 50% την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο σε σύγκριση πέντε ετών. Για τη Γερμανία, η αύξηση ήταν μόνο 13%.

Για σύγκριση, λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, οι ρωσικές εξαγωγές στη Σλοβενία ​​υπερτετραπλασιάστηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου, τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Κύπρος μετέφεραν στη Ρωσία τρεις φορές περισσότερα από τον μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Όσον αφορά την αξία, οι βαριές οικονομικές χώρες Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία εισήγαγαν διπλάσια ποσότητα από τη Ρωσία από ό,τι σε σύγκριση πέντε ετών.

Τα ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Γερμανία ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από άλλες χώρες της ΕΕ στην απελευθέρωση από την εξάρτηση από τη Ρωσία για τις εξαγωγές ενέργειας. Πριν από τον πόλεμο, η Ρωσία ήταν υπεύθυνη για το 16,2% κατά μέσο όρο όλων των γερμανικών εισαγωγών ενέργειας και παρέμεινε σημαντικός προμηθευτής ενέργειας ακόμη και μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Αυτό άλλαξε μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους – όχι μόνο λόγω των κυρώσεων, αλλά και λόγω της ρωσικής αντίδρασης. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Ρωσία είχε ήδη περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ και από τον Ιούλιο δεν διοχετεύτηκε καθόλου φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα. Τον Αύγουστο τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα.

Μετά το καλοκαίρι, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν επίσης: Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι χώρες της ΕΕ ξεπέρασαν η μία την άλλη στον ανταγωνισμό για το υγρό αέριο LNG και οδήγησαν την τιμή του φυσικού αερίου σε ιστορικό υψηλό. Με την αύξηση των επιπέδων πλήρωσης, οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν και πάλι μετά το καλοκαίρι.

Οι στάσεις παράδοσης, οι κυρώσεις και οι μειώσεις τιμών εξασφάλισαν ότι το μερίδιο της Ρωσίας στις γερμανικές εισαγωγές ενέργειας μειώθηκε κατά 43% σε λίγες εβδομάδες. Τον Νοέμβριο, μόνο το 7% των γερμανικών εισαγωγών ενέργειας προέρχονταν από τη Ρωσία.

Άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προβεί σε ακόμη μεγαλύτερες προσαρμογές, όπως οι χώρες της Βαλτικής, οι οποίες προηγουμένως εξαρτώνταν πολύ από τις ρωσικές προμήθειες. Στη Σουηδία, το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας πριν από τον πόλεμο ήταν παρόμοιο με αυτό της Γερμανίας. Μέχρι τον Νοέμβριο, το ποσοστό είχε μειωθεί περισσότερο από 92%. Η Φινλανδία μείωσε επίσης σημαντικά το υψηλό επίπεδο εξάρτησής της.

Άλλες χώρες της ΕΕ, από την άλλη πλευρά, εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο: η Κύπρος από όλα τα μέρη, η οποία δεν συνδέεται με τη Ρωσία μέσω αγωγών αλλά δέχεται τις εισαγωγές ενέργειας της μέσω θαλάσσης, έχει αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των ρωσικών παραδόσεων σε εισαγωγές ενέργειας.

Ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν μόλις το 2,8% των κυπριακών εισαγωγών ενέργειας πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, το μερίδιο αυτό είχε αυξηθεί σχεδόν κατά 143% κατά τη διάρκεια του πολέμου μέχρι τον Νοέμβριο. Η Σλοβενία ​​έχει επίσης σχεδόν διπλασιάσει το μερίδιό της. Η Ελλάδα και η Ουγγαρία εξαρτήθηκαν επίσης περισσότερο από τη Ρωσία τον Νοέμβριο παρά σε μια μακροπρόθεσμη σύγκριση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube