Πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την βοήθεια της Ελλάδας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό τουρκικό λαό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες το βράδυ επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας.

Η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς όλα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Η βοήθεια αυτή μεταφέρθηκε στην Τουρκία με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN και αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στα Άδανα ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη.

Το «ευχαριστώ» του Ιμπραήμ Καλίν στην Ελλάδα

Την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία εξέφρασε στο Twitter και ο Ιμπραήμ Καλίν.

Συγκεκριμένα απάντησε σε σχετική ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφοντας: «Κύριε πρωθυπουργέ, ευχαριστούμε για όλη τη στήριξη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έγραφε στην ανάρτησή του: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο ακολουθούνται από εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Σεβόμαστε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών ομάδων. Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα – δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές. Είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έχουν κάνει».

Ναυτεμπορική