Weather Icon

Τουρκική οικονομία και ναζισμός! Άκρατος καιροσκοπισμός

Τουρκική οικονομία και ναζισμός! Άκρατος καιροσκοπισμός
*Χάρτης με τις σεισμικές ζώνες της Τουρκίας, από τα Αμερικανικά Εθνικά Αρχεία. Η περιοχή της Αδριανούπολης χρωματίζεται ως σεισμική ζώνη.

 

 

*Τα αμερικανικά αρχεία

αποκαλύπτουν

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης 

               Είναι γνωστός και ιστορικά διαπιστωμένος ο καιροσκοπισμός της Τουρκίας και μάλιστα σε στιγμές δύσκολες για την ανθρωπότητα. Κάτι που συμβαίνει και σήμερα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της OSS, της προκάτοχης υπηρεσίας της CIA, που αποδεσμεύθηκαν και δόθηκαν το 2019 στην δημόσια ιστορική έρευνα, πιστοποιούν αυτό το συμπέρασμα.

               Και το συμπέρασμα αυτό είναι ότι στην πράξη τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, που ήταν 27 τόνοι όταν άρχισε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έφθασαν στο τέλος του στις αρχές του 1945 τους 216 τόνους. Δηλαδή αυγάτισαν εννέα φορές… Ταυτόχρονα με τις άλλες πτυχές της οικονομίας της.

Επίσης είναι γνωστό, πως όταν στις 6 Απριλίου 1941 τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας εισέβαλαν στα Βαλκάνια, οι Άγγλοι ζήτησαν από την Τουρκία να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Άξονα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σαράτσογλου αρνήθηκε να προσχωρήσει η χώρα του στον πόλεμο, στο πλευρό των συμμάχων. Ούτε συζήτηση βέβαια, να αποδοκιμάσει η κυβέρνηση της Άγκυρας την επίθεση κατά της Ελλάδας. Και εξακολούθησε σε όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να τηρεί μια ιδιοτελή ουδετερότητα.

Επιπλέον η Τουρκία, υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με τη Γερμανία, τον Ιούλιο του 1941, όταν ολόκληρη η Ευρώπη αγωνιζόταν κατά της λαίλαπας του ναζισμού. Ο καιροσκοπισμός της Τουρκίας είχε και συνέχεια.  Με εμπορικό σύμφωνο, που υπέγραψαν η Γερμανία και η Τουρκία στις 9 Οκτωβρίου 1941, η δεύτερη έγινε σημαντική πηγή πρώτων υλών για τη γερμανική πολεμική βιομηχανία, όπως χρώμιο και μερικά άλλα κρίσιμα μεταλλεύματα, με αποκορύφωμα τα έτη 1943-1944.

Αυτά τα απαραίτητα μεταλλεύματα, οι Γερμανοί τα πλήρωναν στην Τουρκία με χρυσό, που δήμευαν από τις κατακτημένες χώρες. Ένα μέρος του χρυσού αυτού ανήκε σε Εβραίους, που οι Γερμανοί τους οδηγούσαν στα γνωστά στρατόπεδα του ολέθρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά αρχεία οι χώρες που επωφελήθηκαν από αυτό το θλιβερό εγχείρημα ήταν κυρίως η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία…………………..…………………………………………………………………………….
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Διαβάστε περισσότερα στο https://sitalkisking.blogspot.com/2023/02/blog-post_6.html

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube