Το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Κύπρο

Το ξεκάθαρο μήνυμα του Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Κύπρο

Ο Μενέντεζ θέτει το θέμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία

Η Θέση του “Φ”   

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ πιστεύει ότι η Αμερική δεν πρέπει να υποκύψει ξανά στην Τουρκία. Και εξηγεί πως εάν η Ουάσινγκτον δεν ικανοποιήσει τις παράλογες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης, τότε και μόνο τότε, ο Ερντογάν θα επανέλθει στο σημείο, όπου θα είναι πραγματικός σύμμαχος και δεν θα απειλεί κανένα γείτονα του. Διότι δεν κινείται απειλητικά μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και σε βάρος άλλων χωρών. Η προσέγγιση του κ. Μενέντεζ δεν ξεκινά από μια μόνιμη αντίθεση, άρνηση προς το καθεστώς Ερντογάν, αλλά από διαχρονικές και ξεκάθαρες απόψεις ως προς τα πλαίσια που πρέπει να κινούνται οι σύμμαχοι των ΗΠΑ. 

ΑΥΤΟ, άλλωστε, το καθιστά σαφές σε όλες τις τοποθετήσεις του. Ο γερουσιαστής, στο συνέδριο του Delphi Economic Forum, της Καθημερινής και του HALC, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ανέφερε τα εξής: «Ακόμα κι αν η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ήταν η Τουρκία που θα θέλαμε να είναι, ένα κοσμικό κράτος με ισχυρές αξίες του ΝΑΤΟ με το οποίο θα μοιραζόμασταν τις αξίες μας για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακόμη και τότε θα χρειαζόμασταν  μια στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. Και έτσι, αυτό που προσπάθησα να κάνω με το νομοσχέδιο που έγινε νόμος, ήταν να πείσω τις αμερικανικές κυβερνήσεις να δουν την ανατολική Μεσόγειο μέσα από μια διαφορετική δυναμική, μια δυναμική που δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες, μια δυναμική που ξεκλειδώνει τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και του Ισραήλ. Μια δυναμική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια ισχυρότερη σχέση ασφάλειας».

ΑΥΤΟ που προδήλως αναφέρει ο κ. Μενέντεζ είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια στρατηγική για την Ανατολική Μεσόγειο. Μια πολιτική συμμαχιών, που συνδέεται τόσο με την ενίσχυση τη στρατηγική ισχύος στην περιοχή όσο και με την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων. Είναι σαφές πως εδώ και χρόνια βλέπει τη χρησιμότητα της Ελλάδος και της Κύπρου ως στρατηγικούς εταίρους. Παράλληλα, όμως, θέτει και τα θέματα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και τις συνεχείς παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Είναι προφανές πως όταν ο Μενέντεζ αναφέρεται σε θέματα αρχών και δικαίου δεν τα βλέπει μόνο μέσα από τα αμερικανικά συμφέροντα και κατά το δοκούν, αλλά έχει μια γενική θεώρηση για όλες τις περιπτώσεις. Γι΄αυτό και υποστηρίζει τους αγώνες της Κύπρου για άρση των κατοχικών δεδομένων. Και συνδέει πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία με την εν γένει συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube