Τα 6 σημεία της επίσκεψης Μπάιντεν στο Κίεβο
«Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα προεδρικά ταξίδια στη σύγχρονη ιστορία» τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης του πολέμου
Υπό τον ήχο σειρήνων αεροπορικής επιδρομής, ο Τζο Μπάιντεν, φορώντας ένα μπλε κοστούμι με μπλε και κίτρινη ριγέ γραβάτα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, περπατούσε δίπλα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά μήκος του Τείχους Μνήμης. Ένα τείχος με τα πορτρέτα περισσότερων από 4.500 στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα την Κριμαία το 2014 και υποκίνησε για πρώτη φορά μια εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Ένα στιγμιότυπο που αντιπροσωπεύει «ένα από τα πιο αξιοσημείωτα προεδρικά ταξίδια στη σύγχρονη ιστορία» όπως χαρακτήρισε η Washington Post την αιφνιδιαστική, υψηλού κινδύνου επίσκεψή του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κίεβο μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας.
5 + 1 σημεία της επίσκεψης
- Ο Λευκός Οίκος είχε ειδοποιήσει Ρώσους αξιωματούχους για το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο αρκετές ώρες πριν την άφιξή του, σε μια προσπάθεια να «αποσυγκρουσθεί» με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζέικ Σάλιβαν.
- Ο Σάλιβαν ανέφερε επίσης πως ο Πρόεδρος πήρε την τελική απόφαση να μεταβεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας με κορυφαίους συμβούλους και αξιωματούχους ασφαλείας την Παρασκευή. Ο σχεδιασμός για την εξαιρετικά μυστική αποστολή του προέδρου στη χώρα είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, αλλά οι γνώσεις για το ταξίδι ήταν πολύ περιορισμένες, ακόμη και εντός του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Ένα ταξίδι που χαρακτήρισε «μια επιβεβαίωση της δέσμευσης, της ανθεκτικότητας του ουκρανικού λαού».
- Άλλοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου χαρακτήρισαν την επίσκεψη «τολμηρή», «ριψοκίνδυνη» και «προϊόν μηνών σχεδιασμού». Ο Μπάιντεν όλον αυτόν τον ένα χρόνο του πολέμου έμενε μακριά από την εμπόλεμη ζώνη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια αλλά και την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης ΗΠΑ – Ρωσίας. Στο μεταξύ είχε αποστείλει ανώτερους συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι αλλά και η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, είχε πραγματοποιήσει μια ξαφνική επίσκεψη στη Δυτική Ουκρανία την Ημέρα της Μητέρας. Η μεγάλη ανησυχία, πηγάζει από την έλλειψη επίσημης στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα ταξίδια σε εμπόλεμες ζώνες όπως στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, αφού ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να κρατήσει τα αμερικανικά στρατεύματα εκτός πολέμου.
- Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια στάση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, η οποία ήταν κλειστή για αρκετούς μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας και τώρα λειτουργεί σε περιορισμένη κλίμακα. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Αν Μπρινκ τον υποδέχθηκε μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο κατά την άφιξή του.
- Ερωτηθείς από έναν δημοσιογράφο σχετικά με τον στόχο του για το ταξίδι, ο κ. Μπάιντεν είπε πως ο σκοπός ήταν να δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εδώ για να μείνουν», ενώ πολλές φορές κατά τις συνομιλίες του επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον Ουκρανό ομόλογό του. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν άλλα μισό δισεκατομμύριο δολάρια βοήθειας στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει την χώρα εναντίον της Ρωσίας για «όσο χρειαστεί» παρά την φθίνουσα υποστήριξή του από τον αμερικανικό λαό και καμία άμεση προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research την περασμένη εβδομάδα, η δημόσια υποστήριξη για τη βοήθεια προς την Ουκρανία πλέον κυμαίνεται στο 48% των Αμερικανών, από 60% τον περασμένο Μάιο. Τα γιγάντια πακέτα βοήθειας που έχει στείλει η Αμερική στην Ουκρανία μέχρι σήμερα είχαν εγκριθεί από ένα Κογκρέσο που ελεγχόταν από τους Δημοκρατικούς. Μετά την ανάληψή τους από τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές, υπάρχουν απειλές για περιορισμό της υποστήριξης, σύμφωνα με την Post.
- Το ταξίδι του Μπάιντεν έρχεται σε μία στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια της παγκόσμιας υποστήριξης για την Ουκρανία και τη συνοχή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που επέτρεψε τη στρατιωτική επιτυχία του Κιέβου μέχρι στιγμής και καθώς ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι η Κίνα εξετάζει ενεργά την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία.
ΠΗΓΗ: tovima.gr