Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 18 Φεβρουαρίου 2023

Σύνοδος Ασφάλειας Μονάχου: Δώστε όπλα στην Ουκρανία

Σύνοδος Ασφάλειας Μονάχου: Δώστε όπλα στην Ουκρανία

Έκκληση για βοήθεια στην ουκρανική πρώτη γραμμή καθώς συναντώνται οι παγκόσμιοι ηγέτες στο Μόναχο

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται για να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στη μικρή ανατολική πόλη Μπαχμούτ παρακάλεσαν την Παρασκευή για περισσότερα όπλα από τον έξω κόσμο, καθώς οι δυτικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο Μόναχο για να αξιολογήσουν τον πολυετή πόλεμο που συγκλονίζει την Ευρώπη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στη διάσκεψη ότι είναι “προφανές” ότι η Ουκρανία δεν θα είναι ο τελευταίος σταθμός της εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι είναι ζωτικής σημασίας η Δύση να μην καθυστερήσει τις παραδόσεις όπλων για να βοηθήσει στην απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε την Παρασκευή να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα, προτρέποντας τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την εισβολή της Ρωσίας, καθώς τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν την Ουκρανία στην κλιμάκωση του πολέμου επιδοκιμάζοντας τις επιθέσεις στην Κριμαία, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται πλέον άμεσα στη σύγκρουση επειδή “τρελοί άνθρωποι” ονειρεύονται να νικήσουν τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προειδοποιήσουν άμεσα τις εταιρείες κατά της αποφυγής των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουάλι Αντεγιέμο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συμπιέσει περαιτέρω τη ρωσική οικονομία.

Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για τις επιθέσεις του Σεπτεμβρίου στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, σύμφωνα με σχέδιο ψηφίσματος που είδε το Reuters την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner Group έχει υποστεί περισσότερες από 30.000 απώλειες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με περίπου 9.000 από αυτούς τους μαχητές να σκοτώνονται στη μάχη, δήλωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Παράλληλα, στο πεδίο της οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με την Ουκρανία, θέτοντας τις βάσεις για συνομιλίες σχετικά με ένα πλήρες πρόγραμμα δανείων που θα στηρίξει την οικονομία του Κιέβου και την προσπάθειά του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, η αμερικανική αρχή επιβολής κυρώσεων έχει ξεκινήσει έρευνα στην Raiffeisen Bank International RBIV.VI για τις δραστηριότητές της που σχετίζονται με τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο αυστριακός δανειστής, αυξάνοντας τον έλεγχο της τράπεζας που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρωσική οικονομία.

Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε μια εβδομάδα για την παράταση μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια που μπλόκαρε η Ρωσία μετά την εισβολή της, δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube