Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Πέμπτη την Ουκρανία ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην Μολδαβία, μετά από επιχείρηση- προβοκάτσια της «ψευδούς σημαίας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Υπερδνειστερία είναι ένα βαριά οπλισμένο κομμάτι της Μολδαβίας που φιλοξενεί φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Δημιουργήθηκε όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990, η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας – κυρίως ρουμανόφωνη – επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσοκρατούμενη υποπεριοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ. Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στην de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, η Ουκρανία σχεδιάζει να οργανώσει μια επίθεση από δήθεν ρωσικές δυνάμεις από την Υπερδνειστερία. Σκοπός της είναι, υποστηρίζει, να χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη επίθεση ως πρόσχημα για την εισβολή, εξηγεί το πρακτορείο.

Σε άλλο δημοσίευμα, το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλείται τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν ότι δήλωσε πως η Δύση έδωσε εντολή στην κυβέρνηση του Κισινάου να σταματήσει κάθε αλληλεπίδραση με την κυβέρνηση της Υπερδνειστερίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στο μήνα η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας και να αναμείξει την Υπερδνειστερία στον πόλεμό της.

naftemporiki.gr