Weather Icon

Ψυχρή υποδοχή από ΝΑΤΟ και ΕΕ στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Ψυχρή υποδοχή από ΝΑΤΟ και ΕΕ στο κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο

Από το Ταλίν, όπου βρέθηκε για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Εσθονίας την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέδειξε τη δυσπιστία του για το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία (φωτ. Reuters).

Με δυσπιστία αντέδρασαν Στόλτενμπεργκ και Φον ντερ Λάιεν στην κίνηση του Πεκίνου

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε την Παρασκευή επιφυλακτικά σε μια κινεζική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία ως μεσολαβητής.

«Η Κίνα δεν έχει μεγάλη αξιοπιστία γιατί δεν μπόρεσε να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», είπε σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είχε υπογράψει συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγες μέρες πριν από την εισβολή.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Κίνα δεν έχει μοιραστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά ορισμένες αρχές.

«Πρέπει να το δούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και αυτό είναι το πλαίσιο που η Κίνα έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της μιας πλευράς υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συμφωνία “απεριόριστης φιλίας” ακριβώς πριν από την εισβολή» στην Ουκρανία, σημείωσε.

«Επομένως, θα εξετάσουμε τις αρχές, φυσικά, αλλά θα τις εξετάσουμε με φόντο ότι η Κίνα έχει πάει με το ένα μέρος», πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, CNN, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube