Με ένα έγγραφο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα, η Κίνα καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Το κινεζικό κάλεσμα έρχεται την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το Κίεβο να απαντάει ότι πρόκειται για «καλό σημάδι» ότι η Κίνα θέλει να συμμετάσχει στις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δώδεκα σημεία που προτείνει πάσχουν από ασάφεια και ευνοούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Για παράδειγμα, στο έγγραφο προτείνεται κατάπαυση του πυρός, η οποία θα «παγώσει» τα ρωσικά στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια, καθώς και ο άμεσος τερματισμός όλων των κυρώσεων που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, εξηγεί το πρακτορείο Bloomberg

«Όχι» σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: Τι αναφέρει το έγγραφο

«Όλα τα μέρη θα όφειλαν να υποστηρίξουν τη Ρωσία και την Ουκρανία για να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να ξαναρχίσουν τον απευθείας διάλογο το ταχύτερο δυνατό», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στο έγγραφο που δημοσίευσε.

Η κινεζική διπλωματία επισημαίνει ακόμη πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», αναφερόμενη στην απειλή που επέσεισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», «δεν πρέπει να διεξαχθούν πυρηνικοί πόλεμοι»: «Πρέπει να εναντιωθούμε στις απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων», αναφέρει το έγγραφο, υπό τον τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης».

Η Κίνα ζητεί εξάλλου η Μόσχα και το Κίεβο να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους. «Τα (εμπόλεμα) μέρη πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε άμαχους ή πολιτικά κτίρια», τονίζει το κείμενο της κινεζικής διπλωματίας. Ακόμη, επαναλαμβάνει την εναντίωση της Κίνας στις δυτικές κυρώσεις.

Τα βασικά σημεία

Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη το ότι επισημαίνονται οι κίνδυνοι των πυρηνικών όπλων, οι οποίοι πρέπει να αποφευχθούν, τονίζοντας την ανάγκη για διαπραγματεύσεις και λέγοντας ότι «η ασφάλεια μιας χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας μιας άλλης χώρας».

Αλλά ένα σημείο ξεχωρίζει παρατηρεί ο Guardian, ότι η Κίνα σημειώνει ότι είναι αντίθετη σε «οποιεσδήποτε μονομερείς κυρώσεις που δεν εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πολλές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά των ρωσικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, την πώληση προϊόντων εντός της Ρωσίας και σε πλούσιους Ρώσους με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.

Το έγγραφο προειδοποιεί επίσης ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει».

Τα βασικά σημεία:

  • Σεβαστείτε την κυριαρχία όλων των χωρών
  • Η ασφάλεια της χώρας δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών
  • Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ
  • Σταματήστε τις μάχες, αποτρέψτε την περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία ή ακόμα και να βγει εκτός ελέγχου
  • Προωθήστε σταδιακά την αποκλιμάκωση και την εκτόνωση της κατάστασης και επιτέλους επίτευξη συνολικής κατάπαυσης του πυρός
  • Ο διάλογος, η διαπραγμάτευση είναι ο μόνο βιώσιμος τρόπος επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία
  • Διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, αντίθεση σε ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικές εγκαταστάσεις
  • Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να γίνει
  • Αποτρέψτε τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, αποφύγετε οποιαδήποτε πυρηνική κρίση
  • Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη, χρήση βιολογικών και χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες
  • Αντιταχθείτε σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ουδέτερη Κίνα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα για το Πεκίνο, δεδομένων των σθεναρών διπλωματικών και οικονομικών δεσμών που απέκτησε τα τελευταία χρόνια με τη Μόσχα, με ελατήριο το κοινό συμφέρον να υπάρξει αντίβαρο στις ΗΠΑ.

Το Πεκίνο δήλωσε την Τρίτη «πολύ ανήσυχο» για το ότι ο πόλεμος «εντείνεται» και υπάρχει κίνδυνος «να ξεφύγει από τον έλεγχο».

Επισήμως ουδέτερη, η Κίνα απευθύνει έκκληση στο κείμενο να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ ταυτόχρονα ζητεί η διεθνής κοινότητα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Η πίεση της Δύσης στο Πεκίνο κορυφώνεται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση δημόσια ούτε υποστηρίζει, ούτε καταδικάζει τη ρωσική επίθεση, ωστόσο έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή της στη Μόσχα ως προς το ζήτημα των κυρώσεων.

Προ ημερών ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως φοβάται ότι η Κίνα θα προμηθεύσει με όπλα τη Ρωσία, κατηγορία που διέψευσε με έντονο τρόπο το Πεκίνο.

Ουκρανία: «Καλό σημάδι»

Η Ουκρανία σχολίασε τη δημοσίευση του εγγράφου από την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι είναι «καλό σημάδι και σημάδι ότι η Κίνα θέλει να εμπλακεί στις παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία», αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κίνα, Leshchynska Zhanna.

Η Zhanna κάλεσε επίσης την Κίνα να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, λέγοντας: «Η Ουκρανία θα ήθελε να δει την Κίνα στο πλευρό της, αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας». Η Ουκρανία έχει ένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο ελπίζει ότι η Κίνα υποστηρίζει, συνέχισε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν έχει δειαυτό που τότε αναφερόταν ως «ειρηνευτικό σχέδιο» της Κίνας, αλλά ότι είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τους Κινέζους ηγέτες.

naftemporiki.gr