ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 20 Φεβρουαρίου 2023

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπάιντεν

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Μπάιντεν

Πρόκειται για το πρώτο του ταξίδι στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε -απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του- ότι «η επίσκεψή σας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό σημάδι υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς».

Προ της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στο Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν είχε μεταβεί στη γειτονική Πολωνία, από όπου ταξίδεψε με τρένο έως την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. 

Βάσει του προγραμματισμού, Αμερικανός πρόεδρος θα έφτανε στη Βαρσοβία από την Ουάσιγκτον το πρωί της Τρίτης για διήμερη επίσκεψη.

Είχαν προηγηθεί εικασίες ότι ένα σημαντικό πρόσωπο θα έφτανε στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Μέλνικ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι κύριοι εταίροι της Ουκρανίας» σχεδιάζουν να επισκεφθούν σήμερα το Κίεβο, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες

Σημειώνεται ότι σειρήνες ήχησαν το πρωί της Δευτέρας στο Κίεβο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας με φόντο την επίσκεψη Μπάιντεν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αναφορές για ρωσικούς πυραύλους ή αεροπορικές επιδρομές.

Καθημερινή με πληροφορίες από BBC, REUTERS, NYT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube