Weather Icon
Απόδημος Ελληνισμός , Ελλάδα 6 Φεβρουαρίου 2023

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Εντονη η διαφωνία των ομογενών για την ψήφο, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του «Ε.Κ.»

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Εντονη η διαφωνία των ομογενών για την ψήφο, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του «Ε.Κ.»
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Διαφωνούν οι Έλληνες ομογενείς για τον αποκλεισμό τους από τις εθνικές εκλογές

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εντονη είναι η διαφωνία των ομογενών Βοστώνης και Νέας Αγγλίας γενικότερα για τον υφιστάμενο νόμο αναφορικά με την ψήφο των ομογενών, τον οποίον ουσιαστικά θεωρούν υποτιμητικό και προσβλητικό για την Ομογένεια. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος διαλαμβάνει δύο προϋποθέσεις, τις εξής: Να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση τα τελευταία δύο χρόνια και να έχει διαμείνει κανείς στην Ελλάδα δύο έτη κατά τα τελευταία τριάντα πέντε.

Σε προσωπική αλλά και τηλεφωνική διεξαγωγή της έρευνάς μας μιλήσαμε με ομογενείς από διαφορετικά μέρη της Βοστώνης και της Νέας Αγγλίας και διαφόρων ειδικοτήτων.

Ο Δρ Νίκος Σαραντόπουλος, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της ομογενειακής τράπεζας Community Credit, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» τα ακόλουθα: «Είναι σημαντικό ως Ελληνες πολίτες που κατοικούμε μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες να δικαιούμαστε να ψηφίσουμε εξ αποστάσεως. Δυστυχώς όμως, είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί το κριτήριο της διαμονής, εκτός αν κάποιος ταξιδέψει στην Ελλάδα για να βρει τα απαιτούμενα στοιχεία. Για παράδειγμα, ενώ δικαιούμαι να ψηφίσω, δεν κατόρθωσα να αποκτήσω αντίγραφα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και σαν αποτέλεσμα δεν θα ψηφίσω».

Ο Δρ. Νίκος Σαραντόπουλος πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της ομογενειακής τράπεζας Community Credit Union.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Υπογράμμισε ότι «θα ήταν σημαντικό όλοι οι Ελληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς δυσκολίες. Οι ερχόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ώστε η πατρίδα μας να μην πέσει στα χέρια των σοσιαλιστών. Η παρούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά την γνώμη μου έχει κάνει πολύ σημαντικό έργο στο εσωτερικό, στην οικονομία, στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και στην εξωτερική πολιτική. Θα ήταν σημαντικό να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο αυτό».

Ο επιχειρηματίας και Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Κώστας Τραβαγιάκης, είπε, πως «δυστυχώς είναι τόσοι οι περιορισμοί του εκλογικού νόμου που εμποδίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των ομογενών να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου. Ακόμη και σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια.

Για μία ακόμη φορά το κομματικό συμφέρον έβαλε εμπόδια στην αναγκαιότητα για συστράτευση και συσπείρωση του Ελληνισμού σε μια χρονική συγκυρία που η αστάθεια των τελευταίων ετών και η γεωπολιτική θέση της Ελλάδος με τα προβλήματα εξ Ανατολών, χρειάζεται ισχυρή παρουσία και υποστήριξη από τους απόδημους ομογενείς.

Ο Α αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Κώστας Τραβαγιάκης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Εύχομαι όπως οι επόμενες εκλογές να φέρουν νικητή τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον μόνο ηγέτη που αναγνώρισε τα δικαιώματα εκτός συνόρων Ελλήνων να έχουν το δικαίωμα ψήφου.

Όπως έχει δηλώσει πιστεύω ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να άρει κάθε περιορισμό για το δημοκρατικό δικαίωμα των ομογενών. Αυτό είναι και η μόνη λύση οι Ελληνες που ζουν στο Εξωτερικό να έχουν το δικαίωμα ψήφου ανεμπόδιστα».

Ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης και της επιτροπής για την Αδελφοποίηση των πόλεων Λόουελ και Καλαμάτας Δημήτρης Ματθαίος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: «Ε.Κ.»/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Δημήτρης Ματθαίος, επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πανευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης, μας είπε: «Προσωπικά δεν νομίζω ότι ο Ελληνισμός της Αμερικής πρέπει να έχει το δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα, για τον λόγο ότι δεν ζει εκεί και δεν γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου που απασχολούν αυτούς που βιώνουν την καθημερινότητα, τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Οποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκεί εκλογικούς καταλόγους και τον ενδιαφέρει να ψηφίσει, όπως έγινε και στο παρελθόν, μπορεί να ταξιδεύσει και να ψηφίσει. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους πολιτικούς να σταματήσουν τις κοροϊδίες και το μούσι που μας πουλάνε ότι δήθεν ενδιαφέρονται για μας, και από την άλλη μεριά πέρασαν νόμο στη Βουλή ότι πρέπει να έχεις ζήσει δύο συνεχή χρόνια στην Ελλάδα για το δικαίωμα αυτό. Σταματήστε επιτέλους την κομματοκρατία και αφήστε τους Έλληνες της Διασποράς ενωμένους. Οσοι ενδιαφέρονται να ψηφίζουν μέσω των προξενείων εφόσον εγγραφούν και πληρούν την ελληνική νομοθεσία θα ήταν η καλύτερη λύση».

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Δημήτρης Τσούμπανος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο Δημήτρης Τσούμπανος, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας και πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, μας είπε τα εξής: «Πάντοτε πίστευα και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται η ψήφος των ομογενών στις εκάστοτε εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πρέπει να επηρεάζουμε το τελικό αποτέλεσμα. Εμείς ζούμε ό καθένας μας στον τόπο της διαμονής μας και εκεί θα πρέπει να εγγραφόμαστε και να ψηφίζουμε. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με τις άσχετες υποσχέσεις των πολιτικών της Ελλάδος, το μόνο που κατόρθωσαν όλοι τους είναι να μας αποξενώσουν τελείως. Όπως είδατε και με τη μικρή συμμετοχή αυτών πού ενεγράφησαν για να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές μέχρι τώρα, όνειρο ήταν και όνειρο θα παραμείνει. Κι εγώ το περίμενα κάτι τέτοιο».

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης είπε: «Η ψήφος των ομογενών έπρεπε να είχε διευθετηθεί πριν από χρόνια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ψήφισαν ένα νόμο για την ψήφο των ομογενών μισοτελειωμένο. Είναι περίπλοκος και πιστεύω αποθαρρύνει πολλούς ομογενείς από το να ψηφίσουν και δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται μόνο στους μετανάστες των τελευταίων ετών, ενώ θα πρέπει όλοι να μπορούν με απλή διαδικασία και όσοι δικαιούνται να ψηφίζουν εύκολα χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατικά δικαιολογητικά.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει ευκολότερη η διαδικασία της ψήφου των ομογενών. Με την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέσα μπορεί να απλουστευθεί, αρκεί να το θέλουν οι πολιτικοί. Όσοι ομογενείς έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν θα πρέπει με απλές διαδικασίες να μπαίνουν στο διαδίκτυο και στις ιστοσελίδες των τοπικών προξενικών αρχών ή στο ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και με διάφορους προσωπικούς κωδικούς, όπως φορολογικούς, να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, από το σπίτι τους».

Η Ελένη Βαλερά η οποία πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η Ελένη Βαλερά δήλωσε πως «νομίζω ότι οι Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές της Ελλάδος, ιδιαίτερα όταν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Φυσικά για να επιτύχουμε αυτό πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ενημερώνει τους ομογενείς για την ψήφο και το περιεχόμενό της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρεσβείας, προξενείου, Εκκλησίας, των Μέσων Ενημέρωσης και όχι μόνο. Επίσης, η διαδικασία εγγραφής να μην είναι δύσκολη. Εάν πρόκειται να διαβάσω κάποιο φυλλάδιο με οδηγίες 50 ή 60 σελίδες, όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα, τότε να το ξεχάσουμε. Και εφόσον λοιπόν, έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε, έχουμε και υποχρέωση να ενημερωθούμε περί αυτού».

Εντονη η διαφωνία των ομογενών για την ψήφο, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του «Ε.Κ.»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube